Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Janović: URA se čudi odakle zaduženja koja je najavio njihov ministar finansija

Do 2026. godine na naplatu stiže preko milijardu i po eura starih dugova što je dodatno naslijeđeno opterećenje, saopštio je poslanik PES-a Tonći Janović

Zaduženjima 43. Valde od 100 miliona eura po rekordnoj kamtnoj stopi od 11% nanijeta je velika šteta cjelokupnoj ekonomiji i to se više nikada neće ponoviti. Do 2026. godine na naplatu stiže preko milijardu i po eura starih dugova što je dodatno naslijeđeno opterećenje, saopštio je poslanik PES-a Tonći Janović.

“Država Crna Gora je do 2020. dugovala četiri milijarde eura što je 103 posto BDP-a, dok je 2021. godine Milojko Spajić u trezoru zatekao samo 50 miliona eura. Tada je bilo je zaduženje od 750 miliona eura, ali je vraćeno 950 miliona eura. Ove godine imamo oko 450 miliona eura starih dugova na naplatu, za narednu će biti pola milijarde, a tokom 2026. godine oko 700 miliona eura starih kredita koje je potrebno vratiti”, navodi Janović.

Građani, kako kaže, vjeruju Vladi premijera Milojka Spajića koja je za 100 dana Vlade unaprijedila životni standard preko 75 hiljada porodica i dodatno kreira ambijent da do kraja godine minimalne zarade budu 700, a prosječne 1000 eura.

“Budžetom za 2024. godinu predvidjeli smo zaduženje i tražićemo kada je dobar trenutak na tržištima da se zadužimo.

Odgovorno, javno, transparentno i po najboljim rešenjima kreditna sredstva biće namijenjena i za kapitalne projekte – nikako za penzije i ostala davanja, tekuću potrošnju, kao što je bila dosadašnja praksa”, ističe poslanik PES-a.

Nema valutnog rizika, nema urušavanja BDP-a, nema više nedomaćinskog trošenja novca na uštrb životnog standarda građana Crne Gore, zaključuje Janović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve