Subota, 4 Maja, 2024
Rubrika:

Izložba Flora i fauna na novčanicama svijeta iz zbirke Muzeja novca Centralne banke

Izložba će biti otvorena do 31. decembra

Izložba Flora i fauna na novčanicama svijeta iz zbirke Muzeja novca CBCG otvorena je danas na Cetinju, saopšteno je iz Centralne banke.

Kako su istakli, izložba Flora i fauna na novčanicama svijeta nas kroz više od 80 prikazanih novčanica sa pet kontinenata vodi na putovanje kroz prirodna bogatstva planete Zemlje.

“Ova zbirka Muzeja novca Centralne banke Crne Gore, kroz svoje motive otkriva svjetsko prirodno nasljeđe, a svaka od novčanica je ujedno i ogledalo kulture i prirode zemlje iz koje potiče. Kroz prikazanu zbirku, moguće je zaviriti u čudesne ekosisteme i divlji svijet pet kontinenata, otkrivajući priče o biljkama i životinjama koje ih nastanjuju. Izlaganjem zbirke novčanica sa motivima flore i faune, Muzej novca nastoji da podigne svijest o važnosti očuvanja naše planete i njene biološke raznolikosti”, navodi se u saopštenju.

Foto: Centralna banka
Foto: Centralna banka

Otvarajući izložbu, izvršni direktor CBCG dr Radoica Luburić kazao je da „uključivanje motiva flore i faune na novčanicama najčešće zavisi od kulturnog i istorijskog nasljeđa zemlje, a naročito njenog nivoa svijesti o značaju prirode koja je jača od svakoga i sa kojom sve počinje i sve završava”.

“Čuvanjem prirode najbolje čuvamo i sami sebe, a naša sudbina je neodvojivo povezana s budućnošću flore i faune. Svijest o ključnom značaju flore i faune za očuvanje prirode i opstanak samog čovjeka, može se podizati na razne načine, a jedan od njih, i to veoma važan, jeste i njihovo promovisanje putem novčanica.” – kazao je Luburić.

Današnje otvaranje izložbe uvod je u Nedjelju štednje, najdugotrajniju društveno odgovornu kampanju u Crnoj Gori, koju Centralna banka Crne Gore, zajedno sa poslovnim bankama, sporovodi 20. put zaredom.

Izložba će biti otvorena do 31. decembra.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve