Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

IPARD III program EU: Osam miliona eura za razvoj ruralnog turizma i prerade na gazdinstvu

Ministar Vladimir Joković je istakao da koncept diverzifikovanja u oblasti poljoprivrede predstavlja posebnu razvojnu šansu, naročito u sjevernom dijelu Crne Gore. Uz adekvatan poslovni ambijent, turizam i poljoprivreda će ove oblasti učiniti primamljivijim za život postojećem stanovništvu, a naročito kroz razvoj i unapređenje ruralnog turizma

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, u saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Crnoj Gori, organizovalo je danas u kompaniji “Šahović” d.o.o. u Tuzima, konferenciju povodom najave prvog Javnog poziva u okviru IPARD III programa za podršku poljoprivredi i ruralnom razvoju. Tema prvog javnog poziva je diverzifikacija i razvoj gazdinstva sa posebnim fokusom na investicije za razvoj ruralnog turizma i prerade na gazdinstvu.

Ministar Vladimir Joković je istakao da koncept diverzifikovanja u oblasti poljoprivrede predstavlja posebnu razvojnu šansu, naročito u sjevernom dijelu Crne Gore. Uz adekvatan poslovni ambijent, turizam i poljoprivreda će ove oblasti učiniti primamljivijim za život postojećem stanovništvu, a naročito kroz razvoj i unapređenje ruralnog turizma.

„Kroz prvi Javni poziv za Mjeru 7 podmjera 7.1 „Podrška investicijama za razvoj ruralnog turizma“, podržavaju se investicije čija ukupna vrijednost prihvatljivih troškova iznosi od 10.000 eura do 200.000 eura. Potencijalni korisnici moći će da apliciraju za izgradnju i/ili rekonstrukciju i/ili opremanje komplementarnih ugostiteljskih objekata za pružanje usluga smještaja, objekata za pripremanje hrane i pića, uređenje turističke infrastrukture, izgradnju i/ili rekonstrukciju i/ili nabavku opreme za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora energije i nabavku opreme i uređaja za tretman otpada i prečišćavanje otpadnih voda“, naglasio je ministar Joković.

Razvojem prerade na porodičnim gazdinstvima doprinosi se povećanju kvaliteta i raznovrsnosti ponude proizvoda crnogorskih poljoprivrednika. Proizvodi, kao što su sir, med i pčelinji proizvodi, mesne prerađevine, različite vrste alkoholnih i bezalkoholnih pića, prerađevine od povrća i voća (uključujući masline), povrće, začinsko i ljekovito bilje, predstavljaju važan dio ruralne ekonomije i doprinose povećanju prihoda na poljoprivrednim gazdinstvima.

”Kroz Javni poziv za podmjeru 7.2 „Podrška investicijama za preradu na gazdinstvu“, podržavaju se investicije čija ukupna vrijednost prihvatljivih troškova iznosi od 10.000€ do 30.000€“, dodao je ministar.

Ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa rekla je da joj je drago što se prvi poziv za prijave programa IPARD III najavljuje u fabrici gospodina Šahovića, u čiju je izgradnju EU uložila pola miliona eura kroz prethodni IPARD program.

“Proteklih godina pomogli smo da se finansiraju stotine investicija širom zemlje: od opreme i traktora za male farme do izgradnje velikih modernih prerađivačkih preduzeća. Veoma sam sretna što imam priliku da proizvode naših IPARD korisnika kupujem u marketima, kao i što im naša podrška otvara mogućnosti za izvoz u region i EU”, rekla je ambasadorka.

“Novi program pruža velike mogućnosti za crnogorsku poljoprivredu, ali i seoski turizam. Nadamo se da ćemo kroz našu IPARD podršku doprinijeti preokretanju trenda depopulacije u nekim dijelovima zemlje”, dodala je ambasadorka Popa poželjevši svim korisnicima i aplikantima programa IPARD puno sreće i uspjeha u ostvarenju svojih planova kroz novi program.

Samir Šahović, vlasnik komanije „Šahović“ d.o.o. je istakao: „Veliku zahvalnost dugujem IPARD programu i Evropskoj uniji koji su predstavljali prekretnicu u ostvarivanju naše dugogodišnje želje da dobijemo priliku, da iz tada moderno izgrađene klanice mesa iz 2004. godine, danas stvorimo savremenu preradu mesa, koja će biti dostojna našeg kvaliteta. Ovo je veliki uspjeh, kako za nas tako i za našu državu.“

Ministar Joković je pozvao sve zainteresovane da se prijave na buduće javne pozive i uzmu učešće na radionicama, koje će se organizovati tokom info kampanje. Istakao je da će nakon radionica u opštinama biti organizovani IPARD dani „otvorenih vrata“ u Podgorici, gdje će svaki zainteresovani korisnik u direktnoj komunikaciji sa zaposlenima koji rade na realizaciji javnih poziva imati priliku da se dodatno informiše.

IPARD III program će trajati narednih sedam godina, a ukupan budžet podrške kroz nekoliko mjera može dostići 128 miliona eura, od čega 63 miliona eura bespovratno obezbjeđuje Evropska unija.

Konferenciji kojom je najavljen prvi poziv kroz IPARD III program prethodio je odvojen susret ministra Jokovića i ambasadorke Popa, gdje je tema sastanka bila nastavak i unapređenje saradnje sa institucijama EU u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Ambasadorka Popa čestitala je Ministarstvu na početku novog programa IPARD III, kao i na uspješnom korišćenju svih dostupnih sredstava kroz prethodni program IPARD II u 2023. godini. Ambasadorka je rekla da brzina zakonodavnog rada povezanog sa tri poglavlja koja su u nadležnosti Ministarstva (poljoprivreda, ruralni razvoj, bezbjednost hrane, veterinarske i fitosanitarne usluge, ribarstvo i vodokultura) nije bila optimalna u proteklim godinama, i da je sada pravo vrijeme da se to ubrza.

‘’EU je stavila na raspolaganje veliki paket finansijske podrške vrijedan 9 miliona eura – kako bi pomogla Crnoj Gori da napreduje u ispunjavanju pristupnih mjerila u ovim oblastima’’, dodala je ambasadorka, ističući da će „EU podrška pomoći građanima Crne Gore da dobiju pristup poslovima u ovim sektorima, da se obezbijedi sigurna i zdrava hranu, i preokrene trend depopulacije ruralnih područja“.

Ministar Joković se zahvalio predstavnicima Evropske unije i istakao jasno opredjeljenje ove Vlade u osnaživanju partnerskog odnosa Crne Gore i Evropske unije i daljem napretku u pregovaračkom procesu. Naglasio je značaj podrške koju Crna Gore dobija od strane EU, pogotovo kroz implementaciju pretpristupnih sredstava iz IPARD programa, čije efekte već osjećaju naši proizvođači. Takođe, osvrnuo se i na podršku EU kroz Twinning projekat „Jačanje kapaciteta u sektoru poljoprivrede i ruralnog razvoja za sprovođenje zajedničke poljoprivredne politike“ koji će pomoći administraciji u ispunjavanju završnih mjerila u pregovaračkom poglavlju 11.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
cetinje
08.02.2024-11:25 11:25

Moderno izgradjene “klanice mesa”rece Sahovic i ostade ziv,a Sahovicu sto se “moze jos klati na klanicu”radio sam u Industriju mesa koja je imala u sastavu klanicu(bio sam vozac zivih zivotinja/stoke) jedini u Crnoj Gori sa polozenim ispitom za voznju stoke(polagao u Sloveniju EU) nazad 15 godina pa ponesto “naucih”o KLANICAMA,ma sigurno vise i bolje od Bidona Jokovica,e ne “znam:koliko se “ugradila” Popa jer ona “dolazi”iz lopovske drzave Rumunije koja o crnome jadu zabavi Brisel,no ipak su u EU.