Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Institutu crne metalurgije opterećenje dug Opštini za porez na nepokretnost

Finansijska opterećenja su dobrim dijelom sanirana, ali je i dalje kamen spoticanja dug od oko 280.000 eura po osnovu opštinskog poreza na nepokretnost

Situacija u Institut za crnu metalurgiju bolja je u odnosu na onu koju je novi menadžment zatekao krajem 2021. Finansijska opterećenja su dobrim dijelom sanirana, ali je i dalje kamen spoticanja dug od oko 280.000 eura po osnovu opštinskog poreza na nepokretnost.

Poslovanje baziraju na radu laboratorije, ali i Livnice i Čeličane. Obaveze prema 65 zaposlenih redovno izmiruju.

Zatečeni dug 2021., od nešto preko million eura – što je visina godišnjeg prihoda koje Institut za crnu metalurgiju ostvaruje, ozbiljno je ugrozio njegov opstanak.

„Dominantna stavka dubioza i ona koja je bila kamen spoticanja bila su dugovanja po osnovu poreza i doprinosa na zarade“, kaže Vasilije Savović, član odbora direktora

Savović kaže da zahvaljujući razumijevanju Uprave prihoda došlo se do zaključenja novog sveobuhvatnog reprograma duga.

Dakle, kad je ta stavka u pitanju sve obaveze kako tekuće tako i naslijeđene uspijevaju da izmire, što nije slučaj sa opštinskim poreskim dugom na nepokretnost.

Ulazeći dublje u razloge nastanka opravdanosti tog iznosa došli bi, kako kaže Savović, i do činjenice da je prilično nerealno da je imovina Instituta procijenjena na preko pet miliona eura.

Računaju kao i do sada na razumijevanje Opštine i nadaju se da će naći dobro rješenje.

“Kad su u pitanju dugovi prema dobavljačima potpuno su izbalansirani”, kaže Savović.

I pored brojnih problema Institut je i kadrovski i u svakom drugom smislu lider na tržištu Crne Gore kad je u pitanju rad Laboratorije za ispitivanja bez razaranja radioaktivnosti, radne sredine, opreme za rad. Ona donosi dominantan procenat godišnjih prihoda, a bili bi znatno veći ukoliko bi nova Vlada ušla u projekat markiranja goriva.

Pored Laboratorije Institut ima i proizvodni dio – Livnicu i Čeličanu. Ne mogu se pohvaliti velikim učincima.

U prvoj smjeni radnici su angažovani na pripremanju kalupa dok je proizvodnja ingota i odlivaka organizovana u trećoj – zbog uštede električne energije jer bi računi, kako kažu, umjesto sadašnjih oko pet hiljada eura bili i tri puta veći.

Tu je i mašinska radionica – obrada djelova odlivaka i proba za mehanička i hemijska ispitivanja u laboratorijama.

Institut broji 65 zaposlenih prema kojima se, ističe Savović, uredno izmiruju sve obaveze.

IzvorRTNK

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve