Subota, 4 Maja, 2024
Rubrika:

INFRASTRUKTURNI HAOS U KOLAŠINU: Sa vodom u centru grada isplivale političke fekalije

Sa vodom u centru grada isplivale su sve političke fekalije štetne vladavine Vladimira Martinovića

Mlaz vode preko 20 metara visine, koji izbija iz otvora na ulici, iznenadio je prolaznike u Kolašinu ali ne i lokalno stanovništvo kojima je to bio još samo jedan pokazatelj nesposobne lokalne uprave koja, u prethodnih godinu dana, ne samo da nije bila u stanju da se uhvati u koštac sa infrastrukturnim problemima, već je grad dovela u očajno stanje koje se ne pamti od njegovog nastanka.

Odnos Demokrata prema Kolašinu najbolje se ogleda kod njihovog prvog Kolašinca, Vladimira Martinovića, bivšeg predsjednika Opštine koji je svoj mandat iskoristio za ličnu korist, svo vrijeme mjerkajući fotelju u Podgorici. Šta je mladog Martinovića, osim partijske pripadnosti, preporučilo za mjesto ministra turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, nije poznato. Rezultati svakako nijesu, jer je Kolašin ostavio u mnogo gorem stanju nego što ga je zatekao, a osnovni infrastruktruni uslovi nijesu obezbjeđeni za funkcionisanje grada koji je zamajac razvoja sjevera.

Gejzir u Kolašinu koji je izbio iz vodovodne cijevi, samo je vrh ledenog brijega. Vodovod i kanalizacija d.o.o. nijesu među omiljenim gradskim službama Kolašinaca, što ne iznenađuje s obzirom na stanje u gradu. Kašnjenje sa izvođenjem radova na dijelu vodovodne i kanalizacione mreže, neadekvatan nadzor i nesposobnost lokalne uprave, su nešto što će Kolašin, centar zimskog turizma na sjeveru, koštati mnogo novca i izgubljenog vremena.

Osim toga, poznato je da  se Vodovod i kanalizacija d.o.o. gdje su Martnović i njegova uža familija radili, a mnogi kažu i upravljali, nedavno našao u centru još jednog skandala, ali i sumnji u koruptivne poslove. Portal Aktuelno je pisao da se ne zna ko je mijenjao idejni projekat za vještačko osnježavanje i vodosnabdijevanje ski centara Kolašin 1450 i 1600  i povećao kaptažu, cijevi, pumpe, za čiji džep je to urađeno, ko je prevario mještane Rijeke Mušovića da je to bilo na zahtjev Ski centra Kolašin 1450 i zašto se infrastrukturni projekti u ovoj mjesnoj zajednici, najbližoj Skijalištu Kolašin, koji bi doveli do povećanja cijene nekretnina i otvorili mogućnost za razvoj porodičnog turizma miniraju sa nivoa lokalne uprave.

Portal Aktuelno je detaljno opisao zakulisne radnje kojima je izmijenjeno idejno rješenje za vještačko osnježavanje ski centara Kolašin 1450 i 1600 i vodosnabdijevanje grada, kršeći time važeću legislativu u ovoj oblasti, ali i u oblasti održivog razvoja. Podsjećamo, idejno rješenje koje je finansirao  Kolašin 1450, a uradili projektanti na osnovu usvojenih urbanističko-tehničkih uslova, predviđalo je 110 litara u sekundi za Kolašin, 30 litara u sekundi za oba naselja Kolašin 1450 i 1600 i to kad se naprave u punom kapacitetu, znači za par godina, uz 60 litara u sekundi za vještačko osnježavanje. Plan je predviđao da se voda u jesenjem periodu kad je ima najviše skuplja u vještačka jezera, kako se ne bi opteretio tok rijeke u zimskom periodu. U slučaju da je potrebno vještačko osnježavanje, potrebne količine vode se obezbjeđuju iz akumulacija a osnježavanje se vrši uglavnom noću kada je potrošnja vode minimalna. Tako se čuva i nivo vode rijeke Ljevnaje u periodu kada su manji vodostaji.

Ministar mješovitog ”osvrtaja”, prvi ”balvan” śevera i najoštrija ”šega” iz Bara Kraljskih, Vladimir Martinović: Vještačko osnježavanje, odnosno miniranje projekta za koji je sve obezbijeđeno zbog, kako mnogi sumnjaju, lične koristi, nije jedini grijeh Martinovića. Razrovane ulice, urbanistički haos, naknade za komunalno opremanje najveće u državi, put prema Skijalištu u katastrofalnom stanju, sve to ove sezone čeka turiste

Međutim, kao kod svih višemilionskih projekata, neko je očigledno vidio priliku da se ugradi u čitav posao. Tako projektant mijenja predložena rješenja, na precizan zahtjev investitora Vodovoda i kanalizacije d.o.o. Kolašin, i povećava količine vode na preko 400 litara u sekundi, što nije u skladu ni sa idejnim rješenjem koje je finansirao Ski rizort Kolašin 1450, ali ni sa važećim urbanističko tehničkim uslovima. Sama ova činjenica je dovoljna da se posumnja u koruptivne radnje, jer za toliku količinu vode ne postoje standardne pumpe koje se serijski proizvode, već se specijalno naručuju a, kako se sumnja, samo jedan ponuđač ima uslove da ih izradi. Da li su se uslovi crtali za tog posebnog ponuđača, posao je za istražne organe.

Martinović je tako ostavio Kolašin bez vještačkog osnježavanja, da bi taj vruć krompir uvalio Petku Bakiću, svome kumu i nasljedniku na mjestu predsjednika Opštine, u Kolašinu poznatijem kao vatrogasac. Šta god Bakić da uradi u ovom projektu, neko će morati da odgovara za namještanje tenderskih uslova i mijenjanje projektnog zadataka, ali i sve posljedice koje mogu nastati iz realizacije spornog tendera.

Vještačko osnježavanje, odnosno miniranje projekta za koji je sve obezbijeđeno zbog, kako mnogi sumnjaju, lične koristi, nije jedini grijeh Martinovića. Razrovane ulice, urbanistički haos, naknade za komunalno opremanje najveće u državi, put prema Skijalištu u katastrofalnom stanju, sve to ove sezone čeka turiste. Zima je ove godine stigla prije kalendarske, a Kolašin je dočekuje nikad nespremniji, sa nivoa lokalne uprave. Tako su sa vodom u centru grada isplivale sve političke fekalije štetne vladavine Vladimira Martinovića.

L.P.Đ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Lero
28.11.2023-12:02 12:02

Idite fakture na firmu zupanovac i Martinovicevog potrcka ,,poštenog” Mokija. Da li je sto je fakturisano i uradjeno

Mugoša zvani Mugi
28.11.2023-14:15 14:15

Dođite kod nas u Podgoricu a rasteretite 8više o Kolasinu.

Zoran
28.11.2023-15:05 15:05

Oba lopovcine ,zato su i mijenjali partije i izdali SNP da se nedje uvale. Klasični posteni prevaranti.