Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Inflacija uzela danak ovogodišnjoj sezoni

Kalendarski se približavamo kraju glavne turističke sezone. Ugostitelji i hotelijeri zadovoljni su dosadašnjim rezultatima, dok su u privatnom smještaju oni ispod očekivanja, a nemaju kažu ni dobre najave za postsezonu. Ipak ne razmišljaju o spuštanju cijena

Kalendarski se približavamo kraju glavne turističke sezone. Ugostitelji i hotelijeri zadovoljni su dosadašnjim rezultatima, dok su u privatnom smještaju oni ispod očekivanja, a nemaju kažu ni dobre najave za postsezonu. Ipak ne razmišljaju o spuštanju cijena.

Gužve u saobraćaju na najprometnijim putnim pravcima pokazuju da je glavna turistička sezona na vrhuncu ali ne i njeni rezultati. Uprkos tome ugostitelji i hotelijeri zadovoljni su postignutim.

“Imali smo jaku dobru predsezonu. Kada je upitanju ovaj glavni dio sezone, jul i avgust- tu smo imali određenih oscijalcija, nekonzistentnost i jako čudno da smo dva tri dana imali lijepo posla, onda dva tri nema, tako da nije bilo onog špica kao ranijih godina koji je počinjao 15. jula i trajao do 25. avgusta”, kazao je Aleksandar Jovanović iz Udruženja ugostitelja.

“Hotelska grupa Budvanska rivijera za prvih sedam mjeseci ostvarila je za 94 odsto veći prihod u odnosu na prošlu godinu odnosno 22 procenta u odnosu na 2019. Kada govorimo o iznosima to je 6,3 miliona više uodnosu na prošlu odnosno oko 2 miliona u odnosu na 2019.”, kazala je Jelena Kaluđerović iz HG “Budvanka rivijera”.

Računice izdavalaca privatnog smještaja, međutim, nešto su drugačije.

“Možemo da kažemo da je popunjenost negdje na 80 odsto na cijeloj crnogorskoj obali i varira od grada do grada. Nama prosto treba obezbijediti dostupnost da bi mi mogli da popunimo te kapacitete”, kazala je Branka Džoganović iz Udruženja privatnog smještaja.

Svi sagovornici TVCG saglasni su da je danak ovogodišnjoj sezoni uzela inflacija koja je, kako tvrde, jedan od glavnih krivaca za rast cijena.

Tako su privatni smještaj, hrana, piće i plažni mobilijar u gotovo svim turističkim mjestima u odnosu na prethodne godine u prosjeku skuplji do 30 odsto. Te cijene ipak nijesu visoke za strance ali jesu za domaće i goste iz pojedinih zemalja regiona.

Upravo to što svako naspram svog džepa može ljetovati u Crnoj Gori, naša je prednost, poručuju turistički poslenici. No, na cijene, pogotovo hrane i pića, kažu da ne mogu da utiču, dok je privatni smještaj kod nas već najpovoljniji na Jadranu.

“Nama neko spuštanje cijena ne može da da efekat i kolege iz Hrvatske su bili 100 eura po danu skuplji i odnosu na smještaj u Crnoj Gori. Kod nas je studio bio 50, a kod njih do 150 eura, tako da kolege iz Hrvatske imaju prostora da spuštaju cijene. Nemamo nekih najava kada je u pitanju postsezona i mislim da je to onako dosta poražavajuće”, kazala je Džoganović.

Ipak, najave hotelijera i ugostitelja su mnogo bolje. Hoteli će biti puni do oktobra, pa se dobrim pazarima nadaju i ugostitelji. Sve to, kažu, neće biti dovoljno da ova sezona bude rekordna, kako se i najavljivalo.

“U konačnom onaj profit koji će se ostvariti će sigurno biti manji u nekom bruto iznosu odnosno prometu koji će se ostvariti biće na nivou 2019. ili za nijansu jače”, kazao je Jovanović.

“Šta je to rekord danas u odnosu na juče kada imate situaciju kao što je bila korona, kada imate 2019. kada nije bilo inflacije kao sada. Ja samo mogu da tvrdim ispred naše kompanije, što pokazuju podaci, da će ovo biti jedna fantastična godina za nas hotelijere i godina u kojoj se turizam vratio na velika vrata”, kazala je Kaluđerović.

A, koliko će nam se turista vratiti vidjećemo sljedećeg ljeta.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve