Nedjelja, 19 Maja, 2024
Rubrika:

Industrija 4.0: Mogućnosti, izazovi i perspektive

Direktorica Sektora za projekte Privredne komore Crne Gore Tanja Radusinović kazala je da Privredna komora trenutno implementira 22 projekta koji se finansiraju iz različitih fondova Evropske unije

Privredna komora Crne Gore je organizovala završnu konferenciju projekta „Trilateralna spremnost za promjene” InTERact 4.0, pod nazivom „Industrija 4.0: Mogućnosti, izazovi i perspektive“. Projekat finansira Evropska unija kroz program prekogranične saradnje Interreg Italija-Albanija-Crna Gora.

Tokom događaja su predstavljeni krajnji rezultati projekta, razgovarano je o trenutnom stanju kada je u pitanju industrija 4.0 u Crnoj Gori, budućim izazovima i razvojnim šansama.

Direktorica Sektora za projekte Privredne komore Crne Gore Tanja Radusinović kazala je da Privredna komora trenutno implementira 22 projekta koji se finansiraju iz različitih fondova Evropske unije.

“Nadamo se da će nova finansijska perspektiva EU za period 2021-2027, kako je i opredijeljeno, donijeti više sredstava, te omogućiti podizanje kapaciteta i unapređenje prekogranične saradnje, ali i rad u novim oblastima i u mnogo većem obimu, među kojima je i digitalizacija, jedna od osnova industrije 4.0”,– rekla je Radusinović.

Ona je pojasnila da se projekat inTERact 4.0, koji se formalno završava 30. septembra, bavio pitanjima digitalizacije, industrije 4.0 i osavremenjavanja rada malih i srednjih preduzeća.

Partneri na njegovoj realizaciji bili su privredne komore Crne Gore, Albanije i Barija, Centar za promociju ekonomije i preduzetništva iz Drača, Fakultet za inovativno inžinjerstvo Univerziteta u Salentu, Pulja i u jednom periodu Fakultet za informacione tehnologije Univerziteta Mediteran.

Aktivnosti projekta su usmjerene na stvaranje poslovnog okruženja koje je u službi digitalnih inovacija, jačanje obrazovnog sistema, pružanja podrške preduzetničkim kompanijama u početnoj i fazi rasta, osnaživanje privrednih grana sa potencijalom za rast i pokretanje javnog dijaloga o prednostima digitalne transformacije.

Važnost ovog procesa jasno je prepoznat od strane EU, koja je Agendom za digitalnu Evropu 2021-2027 planirala fond od preko 100 milijardi eura za istraživanje, inovacije, obrazovanje i osposobljavanje u oblasti digitalne transformacije.

“Osnovni proizvod projekta inTERact 4.0 je izrada Smjernica za razvoj preduzeća kojima je potreban rast zasnovan na bržoj i efikasnijoj organizaciji resursa i kreiranju novih vrijednosti i poslovnih modela koji odgovaraju potrebama potrošača”, kazala je ona.

Takođe, projekat je predvidio izradu Smjernice konsolidacije za preduzeća koja moraju osnažiti tržišnu poziciju prije korišćenja tehnologija četvrte generacije za sticanje konkurentske prednosti.

Prof. dr Ivana Ognjanović, UDG, govorila je o trenutnom stanju u Industriji 4.0, aktivnostima kompanija u kreiranju odgovorajućih servisa za njenu implementaciju, potrebi sinergije njihove sa akademskom zajednicom koji kreira znanje i potrebne kompetencije.

“Iako Industriju 4.0 mnogi poistovećuju sa svojevrsnom revolucijom, ne možemo to percipirati kao jedan događaj, već je to kompletan proces koji uključuje aktivnosti sa kratkoročnim i dugoročnim efektom”, rekla je Ognjanović.

Ona pojašnjava da Industrija 4.0 predstavlja digitalnu transformaciju proizvodnje/proizvodnje i srodnih industrija i procesa stvaranja vrijednosti. Ona se koristi naizmjenično s četvrtom industrijskom revolucijom i predstavlja novu etapu u organizaciji i kontroli industrijskog lanca vrijednosti. Kibernetsko-fizički sistemi čine osnovu industrije 4.0 (npr. „Pametne mašine“). Oni koriste savremene sisteme upravljanja, imaju ugrađene softverske sisteme i raspolažu internetskom adresom za povezivanje i obraćanje putem Interneta stvari.

Govoreći o Crnoj Gori u kontekstu Industrije 4.0, Ognjanović je podsjetila da je Evropska unija 2018. pokrenula Digitalnu agendu za Zapadni Balkan s naglaskom na jačanje digitalne ekonomije i društva, te podsticanje istraživanja i inovacija kao ključnih u tim naporima, te donijela mjere za podršku ovom procesu. Nedugo zatim Crna Gora je usvojila Strategiju pametne specijalizacije kao jedina država koja je to uradila da nije članica EU.

Kroz projekat InTERact 4.0 otvorena je mogućnost realizacije još tri projekta – Digitalno preduzetničko gnijezdo industrije 4.0 u Crnoj Gori DigNest, Osnaživanje industrije 4.0 kroz semantički unaprijeđenu sajber bezbjednost i Alijansa malih i srednjih luka za održivi razvoj, koje su na završnoj konferenciji predstavili mr Luka Laković i prof. dr Ramo Šendelj i Bojana Tošić.

Tokom diskusije razmatrani su resursi potrebni za razvoj Industrije 4.0 – kadrovi, finansije, širenje svijesti i spremnosti za tranformaciju, te podrška za inovacije.

Prof. dr Radovan Stojanović, ETF, smatra da Crnoj Gori nedostaje razvojni IT koji bi doprinio implementaciji visoke tehnologije. On je apelovao da se formira zajednica institucija koja će sinergijskim djelovanjem podržati procese digitalne transformacije.

Prof. dr Ramo Šendelj, UDG, smatra da su u Crnoj Gori samo na individualnom nivou, odnosno od strane pojedinih institucija, prepoznata kretanja u okviru Industrije 4.0.

“Očekujem od Privredne komore, koja značajno doprinosi ovom procesu, da još snažnije radi na integraciji crnogorskih kapaciteta”, kazao je on.

Više o InTERact projektu i platformi koja se razvija u okviru njega govorila je sekretarka OU ICT Privredne komore Nada Rakočević.

Platforma, po principu one stop shop-a, na jednom mjestu će omogućiti pravnim i fizičkim licima da pomoću alata koji će biti dostupni na platformi, prolaskom kroz niz pitanja i zadataka, kao rezultat evaluacije dobiju procjenu stepena digitalne transformacije, ukoliko se radi evaluacija za kompaniju, ili nivo digitalnih kompetencija, ukoliko fizičko lice koristi alat. Uz procjenu trenutne pozicije, a u zavisnosti od postignutih rezultata na više nivo, biće ponuđen set savjeta, obuka, treninga, znači tekstualne i multimedijalne literature – kazala je ona.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve