Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

GI ”21. maj”: Sa osam miliona eura se snaži opstanak štetočinske crnogorske partitokratije

''U okolnostima kada crnogorska poslovna zajednica iz straha, oportunizma ili ravnodušnosti prema opštem interesu ne želi podržati vanparlamentarnu opoziciju, nevladine i kritičke društvene organizacije i građanske grupe, parlamentarne partije ma koliko bile diskreditovane lako zadržavaju svoj politički uticaj''

Preko osam miliona eura će ove godine iz državnog budžeta biti podijeljeno parlamentarnim strankama, saopšteno je danas iz Građanske inicijative “21. maj”.
I time će se, kako ocjenjuju, dodatno osnažiti opstanak i trajanje “štetočinske crnogorske partitokratije”.

“Finansijska povlašćenost parlamentarnih partija od strane države, ne računajući skrivene fondove i marionetske donacije iz inostranstva, onemogućava političku i predizbornu konkurenciju. U okolnostima kada crnogorska poslovna zajednica iz straha, oportunizma ili ravnodušnosti prema opštem interesu ne želi podržati vanparlamentarnu opoziciju, nevladine i kritičke društvene organizacije i građanske grupe, parlamentarne partije ma koliko bile diskreditovane lako zadržavaju svoj politički uticaj”, istakli su u saopštenju.

Zato su, smatraju u GI “21. maj”, neodgovorni i gnjili političari postali bezbrižni čak i kada trpe snažan pad legitimiteta o čemu najbolje govori nikada manja izlaznost na proteklim izborima.

“Partije koje su sebi pribavile ogromna sredstva na račun građana, ne računajući dodatni kapital koji dobijaju i koji je motivisan privatnim interesima ili interesima drugih država, mogu biti pobijeđene samo od strane onoga ko raspolaže sa značajnijim novčanim sredstvima. Zato je uslov za uklanjanje ove političke klase materijalna podrška vanparlamentarnim, nestranačkim i civilnim inicijativama koje jedine imaju potencijal i ideje za demontiranje maligne crnogorske partitokratije”, naglasili su u saopštenju.

Potrebna je, ističu, radikalna reforma političkog uređenja koja bi išla u pravcu – reforme izbornog sistema i podizanja izbornog cenzusa, sistemske defavorizacije stranaka i restriktivnijeg odnosa prema “osnivanju partija, zabrane partija koje finansiraju strane vlasti, smanjenju broja poslanika i odbornika, departizacije državne i lokalne uprave i podsticanje građanskih demokratskih inicijativa”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
dragan
07.09.2023-20:26 20:26

Bravo! Svaka cast!