Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

GI ”21. maj”: Mladima pružiti šansu da svojim trudom kreiraju sopstvenu budućnost

Nezaposleno oko 12.000 mlađih od trideset godina, ukazuju iz GI 21. maj

Mladima se mora pružiti sistemska šansa da bi svojim trudom kreirali sopstvenu budućnost, umjesto što se motivišu da razočarano napuštaju domovinu ili se teži da se od njih prave društveni oportunisti, poslušni javni službenici i stranački podanici, poručuju iz Građanske inicijative “21. maj”.

“U Crnoj Gori je trenutno nezaposleno oko 42.000 lica, pri čemu se stopa nezaposlenosti kreće oko 18 odsto”, kazali su iz GI “21. maj”.

Od toga, kako ističu, ne radi oko 12.000 mlađih od trideset godina.

“Nezaposlenost mladih se posljednjih godina konstantno kreće u rasponu od 24-28 odsto od ukupnog broja nezaposlenih. Pritom, osim što postoji Vladin program devetomjesečnog pripravničkog zapošljavanja diplomiranih visokoškolaca ne postoji niti jedan osmišljen i konzistentan program podrške mladima u cilju njihovog pristupa tržištu rada ili podsticanju omladinskih preduzetničkih projekata”, saopštili su iz “21.maja”.

Zato je, ukazuju iz inicijative, i stalno prisutan veliki broj mladih, nezavisno od stepena obrazovanja, koji ne “mogu da nađu posao niti imaju mogućnosti da pokrenu svoj biznis, niti su u materijalnom stanju da žive odvojeno od roditelja”.

“Zato ovaj višedecenijski problem mora biti u fokusu svake iole ozbiljnije državne politike. To zahtijeva da država putem sistemskih rješenja, uključujući fiskalne i imovinske povlastice, podstakne omladinsko preduzetništvo, kao i da mjerama ekonomske politike stimuliše privatni biznis da zapošljava i daje šansu mladim osobama. Ujedno, potrebno je prekinuti sa malignim političkim praksama koje od mladih prave neslobodna bića tako što im se obećavaju zapošljavanja preko stranačkih zloupotreba javnog sektora. Mladima se mora pružiti sistemska šansa da bi svojim trudom kreirali sopstvenu budućnost, umjesto što se motivišu da razočarano napuštaju domovinu ili se teži da se od njih prave društveni oportunisti, poslušni javni službenici i stranački podanici”, zaključuju iz GI “21. maj”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve