Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

GI ”21. maj”: Javnosti nijesu poznati početni bilansi populističko-avanturističkog projekta Evropa sad

Netransparentnost javnih finansija je i dalje poslovična, dok odlazeći ministri finansija i ekonomije daju nemušte ili demagoške odgovore, saopštili su iz Građanske incijative ''21.maj''

Crna Gora je ušla u treći mjesec primjene programa “Evropa sad” ali javnosti nijesu poznati početni bilansi ovog populističko-avanturističkog projekta. Netransparentnost javnih finansija je i dalje poslovična, dok odlazeći ministri finansija i ekonomije daju nemušte ili demagoške odgovore, saopštili su iz Građanske incijative “21.maj”.

Međutim, dodaju, neke posljedice su već sada očigledne.

“Finansiranje zdravstva, nakon nepromišljenog ukidanja doprinosa, samo je dodatno otežano o čemu svjedoči i rast dugova prema povjeriocima Fonda zdravstva. Istovremeno, ubjedljiva većina opština već se suočila sa manjkom u budžetu”, navode iz Građanske inicijative.

Takođe, dodaju, javnost još ne zna koliko je firmi ažurno i na vrijeme tokom protekla dva mjeseca isplatilo uvećane zarade.

“Pogotovo kada je poznato da je preko 19.000 firmi i preduzetnika u blokadi. Pritom, poseban problem u uslovima opšte nelikvidnosti tek slijedi ovoga mjeseca kada pristiže naplata korporativnih poreza na dobit i poreza po odbitku. Naročito će biti iznenađeni vlasnici kompanija kada se suoče sa neustavnim i retroaktivnim plaćanjem poreza na neto-dobit iz protekle godine i to po stopi od 15 odsto koja je stupila na snagu ove godine”, saopštili su iz GI “21-maj”.

Prema njihovim riječima, na likvidnost realnog sektora dodatno će uticati i jednokratno plaćanje poreza na bruto-dobit jer više neće moći da se porez plati u šest rata niti važi ranija stimulacija od šest odsto ako se porez plati odjednom.

“Sa ovim povećanjem korporativnih poreza od oko 70 odsto blijede i olakšice koje se tiču oporezivanja rada a naročito kada znamo koliko je upitno povećanje minimalne zarade za 100 odsto. Dodatno, globalni ekonomski poremećaji, rast potrošačkih cijena u uslovima odsustva adekvatnog socijalnog programa i činjenica da je odlazećoj vlasti važnije da služi Vučiću i Putinu nego li da snizi akcize na gorivo najbolja su potvrda štetočinske i amaterske ekonomske politike”, zaključuju u GI.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve