Srijeda, 15 Maja, 2024
Rubrika:

GI 21. maj: Ekonomsko neznanje i populizam pogoršali stanje u javnom i privatnom sektoru

''Nastavljeno je intenzivno zaduživanje zemlje, neumjerena lična potrošnja je postala odraz nesposobnih vlasti, političko zapošljavanje u javnom sektoru se radikalizovalo, dok su se tzv. reforme svele na administriranje privredom i mešetarenje u poreskoj politici''

Državna ekonomska politika je sve udaljenija od razumijevanja privrede i slobodnog preduzetništva. Godinama unazad ekonomska politika postavlja barijere preduzetništvu, destimuliše optimizaciju produktivne zaposlenosti i llimitira akumulaciju domaćih investicija, saopštio je Ekonomski tim GI 21. maj.

“Ekonomsko neznanje i populizam dvije posljednje vlade dodatno je pogoršalo stanje u javnom i privatnom sektoru. Nastavljeno je intenzivno zaduživanje zemlje, neumjerena lična potrošnja je postala odraz nesposobnih vlasti, političko zapošljavanje u javnom sektoru se radikalizovalo, dok su se tzv. reforme svele na administriranje privredom i mešetarenje u poreskoj politici”, kažu u GI 21. maj.

Pritom, dodaju, država ne izmiruje ili odlaže svoje obaveze o čemu najbolje govore dugovi za pdv kredite i neplaćene fakture dobavljačima.

“Kapitalni budžet je sveden na investiciono mrtvilo, dok su korporativni i obligacioni porezi povećani za oko 70 odsto. Javne finansije trenutno opstaju samo zahvaljujući prilivu izbjeglica iz Ukrajine i Rusije, dok se istovremeno najavljuju propisi koji će dodatno destimulisati poslovnu zajednicu. Dodatno, avanturistički nagovještaji u vezi sa penzijskim doprinosima samo potvrđuju odsustvo sistemske ekonomske pameti”, ističu u GI 21. maj.

Prema njihovom mišljenju više je nego očigledno da su Crnoj Gori potrebne strukturne reforme koje će podstaći investicije, otvaranje radnih mjesta u realnom sektoru, redukovati poreze i optimizovati javni sektor.

“Cilj mora biti održiva i inovativna ekonomija, pad javnog duga, podsticanje izvoza, jačanje produktivnosti, efikasnost privrednog pravosuđa i razvoj preduzetničke kulture. Rast ličnih primanja i penzija moraju pratiti ekonomski rast i zakone tržišne privrede a ne da budu poligon za kupovinu glasova i opstanak parazitirajucih stranaka i nekvalifikovanih partijskih lidera. Pred Crnom Gorom su rizične godine kada se moraju vraćati milijarderski javni dugovi i zato je od presudne važnosti da se što prije reformiše ekonomski sistem i to na načelima održivosti i produktivnosti, institucionalne efikasnosti i međunarodne konkurentnosti”, zaključuju u GI 21. maj.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve