Subota, 27 Jula, 2024
Rubrika:

GI 21.maj: Osvježena vlast kloni svakog bojnog polja, pa i onog diplomatskog

Ova pobjeda crnogorskog oružja, kako ističu iz GI 21. maj, odjeknula je širom Evrope.

Bitka na Grahovcu, spada u najveće pobjede crnogorskog oružja uopšte, ne samo u XIX vijeku. Nakon izbijanja ustanka raje u Hercegovini 1857. godine, knjaz Danilo Petrović donosi odluku da pomogne ustanicima materijalno i vojno, saopšteno je iz GI 21.maj.

“I pored napora diplomatija evropskih sila da spriječe eskalaciju sukoba, čak je i ruski car Aleksandar II na marginama jednog izvještaja napisao: „Krajnje neprijatno i nadam se da će Butunjev obratiti pažnju turskoj vladi na te nerede.“ nije došlo do smirivanja. U ovome ustanku knjaz Danilo je vidio priliku da konačno riješi državno-pravni status Crne Gore jednom odlučujućom pobjedom na bojnom polju. Iako su manevri osmanske vojske počeli počeli već krajem aprila 1858.godine, prvi oružani sukobi krenuli su tek od 2. maja iste godine. Cijela situacija kulminirala je bitkom na Grahovcu polju 13. maja 1858. godine, kada je crnogorska vojska u kontraudaru savladala i potpuno porazila otomansku, a tom prilikom poginuo je i turski komandant Kadri- paša. Crnogorskii protivudar vodio je vojvoda Miloš Krivokapić”, saopšteno je iz GI 21.maj.

Ova pobjeda crnogorskog oružja, kako ističu iz GI 21. maj, odjeknula je širom Evrope.

“Mnogi listovi pisali su o bici, a evropska diplomatija počela je drugačije gledati na Crnu Goru, a knjaz Danilo je zadobio veliki ugled. O tome svjedoče istorijski fakti. Čini se da danas pokušavamo sniziti taj ugled, dok nam se nova, osvježena vlast kloni svakog bojnog polja, pa i onog diplomatskog”, saopšteno je iz GI 21.maj.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve