Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

EPCG: Ukoliko se prihvati inicijativa kompanije Neksan sve strane biće uključene u pregovarački proces

Da je akvizicija imovine Željezare od strane EPCG, realizovana iz sredstava same kompanije, bila dobar poslovni potez, svjedoči i interesovanje značajnih međunarodnih, regionalnih I domaćih investitora za saradnju u vezi sa valorizacijom njenog proizvodnog potencijala

Iz Elektroprivrede Crne Gore saopštili su da ponude koje uključuju bilo kakvu dodatnu investiciju EPCG u pokretanje proizvodnje čelika ili drugih pogona željezare nijesu primili, ni razmatrali, niti će uopšte razmatrati.

Saopštenje EPCG prenosimo integralno: 

EPCG AD Nikšić nalazi za shodno da se oglasi povodom spekulacija koje su se danas mogle čuti u vezi sa statusom našeg zavisnog društva – EPCG-Željezara Nikšić DOO (EŽN).

Imajući u vidu značaj, finansijski portfolio i imovinski status naše kompanije, EPCG AD Nikšić je svih ovih godina praktično nezaobilazna adresa kojoj se različitim povodima obraća većina domaćih i međunarodnih investitora koji razmatraju mogućnosti realizacije svojih poslovnih ideja u okvirima crnogorskog tržišta.  U tom smislu, pismo o namjerama kojim se jednostrano iskazuju interesi za ostvarivanje saradnje, predstavlja uobičajenu formu i način na koji se odvija poslovna komunikacija. Na osnovu činjenice da nam je kompanija Neksan uputila Pismo o namjeri, kao i dodatno pojašnjenje, apsolutno nema mjesta zaključku i zlonamjernim insinuacijama da se navodno skriveno od javnosti vode zakulisni pregovori. Pismo o namjeri je u arhivi EPCG zaprimljeno i tretirano na isti način kao i sva druga pošta, što u potpunosti obesmišljava tvrdnje o navodnoj netransparentnosti.

Prvenstveno, radi crnogorske javnosti koja, iz razumljivih razloga, poklanja naročitu pažnju pitanju EŽN, dužni smo napomenuti da EPCG AD Nikšić, kao kompanija u većinskom vlasništvu države koja obavlja djelatnost od javnog interesa, eventualna poslovna partnerstva i  sve svoje poslovne odluke zasniva na temelju zakona, statuta, te brižjive procjene najboljeg interesa kompanije, u skladu sa načelima transparentnosti I društveno odgovorne poslovne politike.

Naime, da bi uopšte došlo do faze pregovora o uslovima i principima saradnje sa bilo kojim zainteresovanim licem i potencijalnim investitorom, neophodno je da se na organima upravljanja kompanije, nakon sprovođenja svih predviđenih internih procedura, svestrano razmotri jednostrana poslovna inicijativa i donese odgovarajuća odluka. Prema tome, prethodna komunikacija sa zainteresovanim licima svodi se isključivo na pribavljanje preciznih informacija, uobičajenu komunikacija u svrhu obavještenja o relevantnim činjenicama u vezi iskazanih namjera, a radi sagledavanja kvaliteta ponude I njene kompatibilnosti sa strateškim opredjeljenjima i poslovnim planovima EPCG.

Da je akvizicija imovine Željezare od strane EPCG, realizovana iz sredstava same kompanije, bila dobar poslovni potez, svjedoči i interesovanje značajnih međunarodnih, regionalnih I domaćih investitora za saradnju u vezi sa valorizacijom njenog proizvodnog potencijala. Dakle, Pismo o namjerama kompanije Neksan u vezi imovine Željezare je samo jedan u nizu takvih pokazatelja. Ukoliko i kada bude donijeta odluka da se prihvati poslovna inicijativa kompanije Neksan, sve zainteresovane strane će srazmjerno svojim ulogama biti uključene u pregovarački proces, a crnogorska javnost blagovremeno o tome obaviještena.

Na ovom mjestu, opet radi same javnosti i demantija nedobronamjernih spekulacija, napominjemo da ponude koje uključuju bilo kakvu dodatnu investiciju EPCG u pokretanje proizvodnje čelika Željezare nismo primili, ni razmatrali niti ćemo uopšte razmatrati.

Smatramo da EPCG uopšte ne treba da se bavi proizvodnjom čelika u EŽN, jer to nije u skladu sa djelatnostima nacionalne elektroenergetske kompanije. Osim toga upoznati smo sa time da to nije profitabilan biznis i od proizvodnje čelika pri sadašnjem nivou opreme u bivšoj Željezari EPCG ne može da ostvari bilo kakve benefite. Shodno tome kao osnivač EŽN moramo voditi računa o interesima EPCG.

EPCG je spremna da podrži sve prerađivačke kapacitete u fabrici prije svega poslove na izradi konstrukcija i elemenata potkonstrukcija za potrebe projekata koji su realizuju u okviru EPCG i za potrebe tržišta u regionu.

EPCG ima i limitirajuće zakonske faktore i obaveze iz Ugovora o kupoprodaji imovine bivše Željezare i shodno tome ne može se baviti organizacijom procesa proizvodnje u EŽN.

EPCG nema neophodna znanja i iskustva u proizvodnji čelika niti poznaje tržišne prilike da bi se bavila proizvodnjom čelika u EŽN. Shodno tome,

EPCG će ima opredjeljenje da podržava strateški sve one djelatnosti koje mogu da doprinesu valorizaciji imovine bivše Željezare kroz izgradnju solarnih elektrana u krugu fabrike na krovnim površinama proizvodnih i pomoćnih objekata i na tlu do nivoa snage koja moža da se priključi na fabričku energetsku infrastrukturu i postrojenje CGES shodno važećim Zakonima iz te oblasti.

Uzimajući u obzir naprijed navedeno  EPCG je otvorena da u zakonitom i transparentnom procesu iznađe najprihvatljiviji model za očuvanje i valorizaciju proizvodnih kapaciteta, ali na način da to bude dugoročan i održiv proces bez direktnog učešća osnivača u proizvodnji čelika.

Nastavljamo da djelujemo u interesu kompanije, EPCG Grupe i cjelokupne crnogorske privrede, uz uvjerenje da će poslovni rezultati biti jedino mjerilo za donošenje bilo kakve poslovne odluke i procjene učinka, kako u EPCG, tako i u našim zavisnim društvima, odnosno ćerkama-firmama. EPCG radi, zaključili su iz EPCG.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
dpero
29.07.2023-20:26 20:26

Ukljucen ratni profiter cuveni Daka “spasilac”, kako vas nije sramota da sa kriminalcem razgovarate, MRS!