Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

EPCG nezadovoljna nastupom Šahmanovića: Mnogo sreće u bavljenu politikom, pošto mu energetika nije jača strana

Šahmanović je, između ostalog, na današnjoj sjednici Vlade kazao da prema konsolidovanom finansijskom izvještaju je EPCG za prošlu godinu i EPCG kao grupa ostvarila gubitak od 9,1 milion eura i ušla u zonu negativnog rezultata

Elektroprivreda Crne Gore AD Nikšić javno je izrazila nezadovoljstvo nastupom državnog sekretara u Ministarstvu kapitalnih investicija, Admira Šahmanovića, na današnjoj sjednici Vlade Crne Gore.

Šahmanović je, između ostalog, na današnjoj sjednici Vlade kazao da prema konsolidovanom finansijskom izvještaju je EPCG za prošlu godinu i EPCG kao grupa ostvarila gubitak od 9,1 milion eura i ušla u zonu negativnog rezultata.

“Gospodin Šahmanović je, između ostalog, negativno komentarisao poslovanje naše kompanije u minulom periodu, propuštajući da navede nekoliko bitnih činjenica, pa ćemo ga, ovom prilikom, podsjetiti na njih.

Kada je riječ o poslovanju, EPCG je u 2021. godini ostvarila rekordnu neto dobit (47,5 miliona evra), a rezultat iz prve polovine tekuće godine (100 miliona eura) daje nam za pravo da vjerujemo da će pomenuti rekord biti nadmašen na kraju 2023. godine. Takođe, u 2022. godini smo, uz pozitivan učinak (neto dobit – preko četiri miliona eura) uspjeli da, u vrlo nepovoljnim okolnostima, poput visokih cijena na berzi i loše hidrologije, sačuvamo stabilnost energetskog sektora. Nažalost, sami, što je kuriozitet u evropskim okvirima, jer od gospodina Šahmanovića i Ministarstva kapitalnih investicija ne da nijesmo imali nikakvu pomoć, nego smo, u kontinuitetu, doživljavali opstrukcije: kako u pogledu razvoja novih investicija, tako i na polju zaštite građana od povećanja cijena električne energije”, istakli su u saopštenju.

Iz EPCG ističu da uprkos svim teškoćama, uključujući i odsustvo odgovornog i profesionalnog ponašanja Ministarstva kapitalnih investicija, EPCG je, kako su kazali, tokom prethodnog perioda, uspjela da ostvari najbolje rezultate u istoriji kompanije – počev od pomenute dobiti, preko podmlađivanja radnog sastava (sa 49 godina u 2016. na 45,3 godine u 2022. godini), sniženja procentualnog učešća troškova zarada u ukupnim troškovima (sa 7,30 odsto u 2018. na 4,94 odsto u 2022. godini), rekordne stope naplate i osnivanja novih kompanija (EPCG-Solar-Gradnja i EPCG-Željezara), pa sve do modernizacije postojećih i rada na izgradnji novih proizvodnih objekata.

“Uporedo sa tim, čuvali smo i čuvaćemo građane od povećanja cijena električne energije u vremenu inflacije, a pošto teret energetske krize nijesu snosili ni građani ni država, nego EPCG grupa, jasno je da se to moralo reflektovati na CEDIS. I državni sekretar to dobro zna, ali mu je, izgleda, politikantstvo preče od činjenica. Nastavljamo da radimo u opštem interesu, a državnom sekretaru, Admiru Šahmanoviću, želimo mnogo sreće u bavljenju dnevnom politikom, pošto mu energetika – bjelodano se pokazalo i u minulom periodu i na današnjoj sjednici Vlade Crne Gore – nije jača strana”, poručuju iz EPCG.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve