Utorak, 16 Jula, 2024
Rubrika:

Đukanović: Ne tražim da nam se gleda kroz prste, već da obavimo reforme i da postanemo dio EU

"Iz ugla Crne Gore najbitnija je saobraćajna infrastruktura, želimo da realizujemo naš autoput, ali i gasovod. Nažalost, posljednjih dvadeset godina to nismo stigli da uradimo, jer jer smo se bavili nekim drugim pitanjima, ali sada to moramo uraditi", kazao je Đukanović

Predsjednik Crne Gore Milo Djukanović izjavio je danas u Sarajevu da evropski put zemalja Zapadnog Balkana nema alternativu i da je najvažnije učvrstiti viziju integracije tog regiona u EU.

“Kao odgovorne vlade moramo dostići evropski kvalitet života… Ne tražim da nam se progleda kroz prste, već da obavimo reforme i da postanemo dio EU”, kazao je Đukanović na Godišnjem sastanku guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koji se održava u Sarajevu.

“Nije dovoljno samo reći vrata EU su otvorena, potreban je hitan akcioni plan za Balkan kako da se sprovedu reforme i da prođemo kroz ta vrata”, poručio je Đukanović.

On je ocijenio da zemlje regiona moraju razviti infrastrukturu, koja će ih povezati.

“Iz ugla Crne Gore najbitnija je saobraćajna infrastruktura, želimo da realizujemo naš autoput, ali i gasovod. Nažalost, posljednjih dvadeset godina to nismo stigli da uradimo, jer jer smo se bavili nekim drugim pitanjima, ali sada to moramo uraditi”, kazao je Đukanović.

“>

Premijer Albanije Edi Rama ocijenio je da zemlje regiona u velikoj mjeri zaostaju za EU.

“Treba da imamo vlastiti šengenski prostor… EU sve više liči na Balkan”, ocijenio je Rama.

On je investitorima poručio da je vrijeme ulaganja u mirna i predvidiva mjesta prošlost.”Više se isplati ulagati u Balkan, koliko god bio nemiran. Imamo niže poreze, imamo ljude”, naveo je Rama.On je istakao da region treba da bude jedinstven i djeluje jedinstveno.”Moramo postati bolji i produbiti reforme, to jeste teško. Mi u EBRD-u vidimo izvor znanja za prevazilaženje zastoja”, rekao je albanski premijer.

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev ocijenio je da su ekonomski aspekti prioriteti zemalja regiona.

“Moramo raditi više, jer postoje značajne prilike. To je velika prednost, ali potrebna nam je pomoć. Ciljevi su isti, a to je da poboljšamo konkurentnost i poboljšamo standard života”, kazao je on.

Zaev je dodao da se radi na otvaranju granica, kako bi se što manje vremena provodilo na graničnim prelazima.

“Dobro je imati i puteve i vjerovati institucijama naših susjeda. Energetski potencijali su takodje bitni, moramo povećati obnovljive izvore”, naglasio je on.

Prema njegovim riječima, potrebno je smanjiti cijene rominga, ne samo u regionu, već i sa EU.

“Moramo imati zajedničku ponudu za Evropu, kako bismo mogli ponuditi više proizvoda i veće količine. Stoga je bitno uvezivanje država u regionu. Više će nas cijeniti ukoliko smo mi svi bolje povezani u regionu”, ocijenio je Zaev.

Lideri zemalja Zapadnog Balkana stigli su danas u Sarajevo, gdje se održava Godišnji sastanak guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Poslovni forum 2019.

U Sarajevo su stigli predsjednik Crne Gore Milo Djukanović, premijerka Srbije Ana Brnabić, premijer Albanije Edi Rama, premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, dok BiH predstavlja predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve