Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Dug Crne Gore 4,09 milijardi eura

U odnosu na kraj 2020. godine, došlo je do smanjenja državnog duga u ukupnom iznosu od 240,81 miliona eura, što je rezultat smanjenja spoljnjeg duga za 146,79  miliona eura, i smanjenja domaćeg duga za 94,02 miliona eura

Vlada je na jučerašnjoj sjednici usvojila Izvještaj o javnom dugu Crne Gore na dan 31. decembar 2021. godine. Ukupan državni dug (bez depozita), iznosio je 4,09002 milijardi eura, ili 83,27 odsto BDP-a.

“Ukupan državni dug uključujući depozite, na kraju 2021. godine, iznosio je 3,625 milijardi eura ili 73,81 odsto BDP-a. Spoljni dug iznosio je 3,6885 milijardi eura, odnosno 75,10 odsto BDP-a, dok je unutrašnji dug iznosio 401,54 miliona eura, odnosno 8,18 odsto BDP-a”, navode iz Vlade.

U odnosu na kraj 2020. godine, došlo je do smanjenja državnog duga u ukupnom iznosu od 240,81 miliona eura, što je rezultat smanjenja spoljnjeg duga za 146,79  miliona eura, i smanjenja domaćeg duga za 94,02 miliona eura.

“Do smanjenja spoljnjeg duga došlo je prije svega usljed otplate duga po osnovu Euroobveznica emitovanih 2016. godine u iznosu od 227,45 miliona eura, kao i drugih kreditnih aranžmana zaključenih sa ino kreditorima. Domaći dug je smanjen u najvećoj mjeri usljed otplate državnih zapisa u iznosu od 41,70 miliona eura i glavnice po osnovu kratkoročnih i dugoročnih kredita u iznosu od oko 43,61 miliona eura”, saopšteno je iz Vlade.

Vlada se upoznala sa Izvještajem o rezultatima eksterne revizije u privrednim društvima u većinskom vlasništvu države Crne Gore za period od 2016. do 2020. godine.

Cilj ovog Izvještaja je, navodem skretanje pažnje na značaj eksterne revizije u procesu upravljanja i izvještavanja, kao i na iskazane rezerve revizora u pogledu materijalno značajnih grešaka u računovodstvenom evidentiranju i izvještavanju u prethodnom periodu, sa namjerom da se iste otklone u što kraćem roku, a sve u interesu države kao najvećeg akcionara ali i svih građana koji iz sopstvenih sredstava, kroz plaćanje poreza i drugih dadžbina, finansiraju rad određenog broja ovih društava.

Iz podataka prezentovanih u ovom Izvještaju, može se zaključiti da kod značajnog broja privrednih društava to nije bio slučaj u prethodnom periodu.

“U prilog tome je i podatak da je u 2020. godini, od ukupno 32 privredna društva obaveznika revizije, čak kod njih 17 revizor iskazao rezervu u pogledu (ne)usklađenosti finansijskih iskaza sa međunarodnim standardima, dok je u slučaju jednog privrednog društva bio uzdržan od izražavanja mišljenja. Samo 14 privrednih društava dobilo je pozitivno mišljenje eksterne revizije na usvojene finansijske iskaze”, saopšteno je iz Vlade.

Takođe, analizom podataka utvrđeno je da se u značajnom mjeri problemi na koje ukazuju revizori godinama unazad ne rješavaju.

U tom pogledu, Vlada je zadužila Ministarstvo finansija i socijalnog staranja da otpočne sa aktivnostima izmjena i dopuna Zakona o reviziji u cilju uspostavljanja obaveze sprovođenja eksterne revizije finansijskih iskaza za sva privredna društva u većinskom vlasništvu države Crne Gore.

Donijeta je Odluka o obrazovanju Koordinacionog tijela za vršenje nadzora nad sprovođenjem Odluke o odobravanju privremene zaštite licima iz Ukrajine.

Odlukom je definisano da Koordinaciono tijelo prati i koordinira aktivnosti i mjere koje preduzimaju nadležni organi i institucije u cilju sprovođenja Odluke, odnosno radi ostvarivanja prava lica iz Ukrajine na smještaj, zdravstvenu zaštitu, osnovno i srednje obrazovanje, informacije o pravima i obavezama, rad, spajanje porodice, isprave i pravo na podnošenje zahtjeva za međunarodnu zaštitu, kao i sarađuje sa međunarodnim organizacijama koje se bave pravima izbjeglica i migranata i Crvenim krstom Crne Gore.

“S tim u vezi Vlada je odobrila preusmjeravanje sredstava sa potrošačke jedinice Ministarstvo finansija i socijalnog staranja na potrošačku jedinicu Ministarstvo unutrašnjih poslova u iznosu do 2.000.000 eura za sprovođenje Odluke o odobravanju privremene zaštite licima iz Ukrajine”, ističu u Vladi.

Vlada je donijela Odluku o osnivanju Komisije za antidoping.

“Usvajanjem ove odluke Crna Gora je u potpunosti uskladila nacionalno zakonodavstvo sa međunarodnim standardima u oblasti antidopinga”, saopšteno je iz Vladde.

Odlukom je propisano da Komisiju za antidoping obrazuje Vlada, te da se u njenom sastavu nalaze predstavnici Crnogorskog olimpijskog komiteta, Paraolimpijskog komiteta i Savjeta za sport, a istom rukovodi direktor koji se bira putem javnog konkursa, čime se obezbjeđuje potpuna funkcionalna nezavisnost Komisije.

Vlada je utvrdila amandmane na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama.

“Predloženim amandmanima, pored ostalog, daje se mogućnost ostvarivanja prava na povraćaj dijela plaćene akcize prilikom nabavke gasnih ulja koja se koriste kao motorno gorivo za industrijske i komercijalne svrhe, za pravna lica i preduzetnike koji su registrovani i obavljaju djelatnost taksi prevoza. Predviđeno je da je pravo na povraćaj dijela plaćene akcize za ovu djelatnost moguće ostvariti u iznosu do 7 odsto ostvarenog prometa”, ističe Vlada.

Donijet je Program izgradnje, rekonstrukcije, održavanja i zaštite magistralnih i regionalnih puteva za 2022. godinu i usvojen Izvještaj o realizaciji Programa za 2021. godinu.

“Programom za 2022. godinu planirano je da se za redovno i investiciono održavanje, rekonstrukciju i izgradnju državnih puteva obezbijedi 106.445.004 eura u cilju nastavka ili početka izgradnje i rekonstrukcije cirka 350km regionalnih i magistralnih puteva, i to: 213km u sjevernoj regiji, 89km u centralnoj regiji i 75km u primorskoj regiji”, navode u Vladu.

Usvojena je Informacija o zahtjevu za produženje koncesije privrednog društva „Džek Pot“ doo, za priređivanje posebnih igara na sreću u kazinu „The Queen of Montenegro“ na lokaciji hotel „Falkeinsteiner hotel Montenegro”, Narodnog fronta bb, Bečići – Budva.  S tim u vezi, zadužena je Uprava prihoda i carina da u roku od 5 dana dostavi Ministarstvu finansija i socijalnog staranja Predlog odluke u vezi sa predmetom privrednog društva „Džek Pot“ doo za produženje koncesije, koji će odmah po prijemu biti upućen Vladi na odlučivanje.

Usvojena je Informacija o neophodnosti uvećanja izdvajanja za odbranu do visine od 2 odsto BDP u 2022. ili 2023. godini.

IzvorCDM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve