Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

DRI objavila Godišnji izvještaj o izvršenim revizijama i aktivnostima za period oktobar 2022 – oktobar 2023. godine

U oktobru 2023. godine Institucija broji 83 zaposlena od čega su 67 u potprogramu: Sprovođenje revizija, odnosno 80,72%, a 16 u potprogramu: Stručni i operativni poslovi DRI – aktivnost: Upravljanje i administracija DRI, odnosno 19,28%. Institucija je nastavila sa realizacijom Plana obuka za 2023. godinu, organizovanjem ispita za državnog revizora, kao i sa usavršavanjem zaposlenih.

Državna revizorska institucija Crne Gore podnosi Skupštini godišnji izvještaj o izvršenim revizijama i aktivnostima za period oktobar 2022 – oktobar 2023. godine, koji daje osvrt na rezultate ostvarene na ispunjavanju njene misije i nadležnosti.

Državna revizorska institucija je u izvještajnom periodu izvršila 41 reviziju od kojih: 28 finansijskih revizija i revizija pravilnosti, 2 revizije pravilnosti, 5 revizija uspjeha, 2 revizije informacionih sistema, 3 kontrolne revizije i 1 ocjena kriterijuma fiskalne odgovornosti.

“U revizijama je dala 60 mišljenja i to: 14 pozitivnih mišljenja, 8 pozitivnih mišljenja sa skretanjem pažnje, 20 uslovnih mišljenja i 18 negativnih mišljenja. Ukupan broj datih preporuka iznosi 614 i to 517 preporuka za finansijsku reviziju i reviziju pravilnosti, 37 za reviziju pravilnosti, 52 preporuke za reviziju uspjeha i 8 preporuka za reviziju informacionih sistema”, navodi DRI.

Posebnu pažnju u izvještajnom periodu, Institucija je, osim zakonom obaveznih revizija – revizija Predloga zakona o završnom računu budžeta Crne Gore za 2022. godinu, revizija političkih subjekata, Izvještaj o ocjeni primjene kriterijuma fiskalne odgovornosti u 2022. godini, posvetila oblasti zdravstva, bezbjednosti i odbrane, prosvjete i sporta.

Revizije privrednih društava i jedinica lokalne samouprave su bile predmet interesovanja Državne revizorske institucije i u ovom izvještajnom periodu.

U godini u kojoj Državna revizorska institucija obilježava 19. godina postojanja, Institucija je takođe ostvarila mjerljive rezultate na ispunjavanju zadatih strateških ciljeva i prioriteta kako na institucionalnom, tako i na međunarodnom planu.

“Uz ekspertsku podršku INTOSAI Inicijative za razvoj (IDI) i SIGMA-e, Državna revizorska institucija je donijela Strateški plan razvoja za naredni petogodišnji period, koji se fokusira na sprovođenje revizija sa visokim uticajem, povećanje uticaja revizorskih nalaza kroz proaktivnu saradnju sa zainteresovanim stranama, kao i na izgradnji kapaciteta u skladu sa savremenim potrebama i promjenama u društvu”, navodi DRI.

U cilju ispunjavanja završnog mjerila u okviru pregovaračkog poglavlja XXXII “Finansijski nadzor”, Državna revizorska institucija je nastavila da dodatno unaprjeđuje revizorske metodologije shodno međunarodnim standardima vrhovnih revizorskih institucija (ISSAI), procese strateškog planiranja revizija i praćenja realizacije preporuka.

“U cilju očuvanja nezavisnosti i samostalnosti rada Institucije, uz podršku Međunarodne inicijative za razvoj (IDI), izvršena je i ocjena navoda o prijetnjama i rizicima po nezavisnost DRI u odnosu na međunarodne principe nezavisnosti vrhovnih revizorskih institucija,kao pravne tekovine Evropske unije”, ističe se u saopštemki.

Saradnja Državne revizorske institucije i Skupštine se u izvještajnom periodu realizovala shodno Protokolu o saradnji Državne revizorske institucije i Skupštine i Planu za ispunjavanje obaveza iz Protokola o saradnji.

“Sve konačne izvještaje o reviziji, Državna revizorska institucija, shodno Protokolu podnosi Skupštini na uvid i nadležnim skupštinskim radnim tijelima izvještaje o pojedinačnim revizijama s izraženim uslovnim i negativnim mišljenjem”, navodi se.

U duhu realizacije strateškog cilja, Državna revizorska institucija je intenzivirala aktivnosti na unaprjeđenju dosadašnje saradnje sa civilnim sektorom, posebno u procesu predlaganja i planiranja revizija za Godišnji plan revizije.

Kao punopravna članica međunarodne i evropske organizacije vrhovnih revizorskih institucija, Institucija je ostvarivala saradnju sa VRI unutar međunarodnih strukovnih radnih grupa – INTOSAI Radna grupa za IT reviziju (INTOSAI WGITA), EUROSAI Radna grupa za reviziju opština (EUROSAI TFMA), EUROSAI Radna grupa za reviziju životne sredine (EUROSAI WGEA) i EUROSAI Radna grupa za IT (EUROSAI WGIT). Posebna pažnja je bila posvećena jačanju bilateralne saradnje sa vrhovnim revizorskim institucijama i međunarodnim organizacijama kroz sprovođenje zajedničkih aktivnosti i projekata.

U oktobru 2023. godine Institucija broji 83 zaposlena od čega su 67 u potprogramu: Sprovođenje revizija, odnosno 80,72%, a 16 u potprogramu: Stručni i operativni poslovi DRI – aktivnost: Upravljanje i administracija DRI, odnosno 19,28%. Institucija je nastavila sa realizacijom Plana obuka za 2023. godinu, organizovanjem ispita za državnog revizora, kao i sa usavršavanjem zaposlenih.

Za realizaciju programskih aktivnosti, Državna revizorska institucija je do oktobra tekuće godine ostvarila budžetsku potrošnju u iznosu od 1.569.742,13€, odnosno 55.22%, Institucija će preostala budžetska sredstva utrošiti za nastavak realizacije programskih aktivnosti, koje su prije svega usmjerene na reviziju subjekata koji su predviđeni Godišnjim planom revizija za 2023. godinu, kao i za aktivnosti na praćenju realizacije datih preporuka, sprovođenje aktivnosti na realizaciji Strateškog plana razvoja, a sve uz podršku stručne službe.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve