Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

DRI dala 471 preporuku za reviziju finansija i pravilnosti

Dokument sadrži izvještaje o reviziji Predloga zakona o završnom računu budžeta Crne Gore i o ocjeni primjene kriterijuma fiskalne odgovornosti – oba za 2020. godinu, zatim o realizaciji zaključaka Skupštine povodom usvajanja Zakona o završnom računu budžeta Crne Gore za 2019, kao i izvode iz 35 pojedinačnih revizija

Državna revizorska institucija (DRI) u proteklih 12 mjeseci izvršila je 37 revizija, te dala 56 mišljenja i 627 preporuka, i sve to usklađujući rad sa okolnostima koje je uzrokovala pandemija kovid-19.

To se navodi u upravo objavljenom Godišnjem izvještaju revizijama i aktivnostima te institucije od oktobra 2020. do istog mjeseca ove godine, a koji će – prema zakonom definisanoj proceduri – predati poslanicima Skupštine Crne Gore.

Dokument sadrži izvještaje o reviziji Predloga zakona o završnom računu budžeta Crne Gore i o ocjeni primjene kriterijuma fiskalne odgovornosti – oba za 2020. godinu, zatim o realizaciji zaključaka Skupštine povodom usvajanja Zakona o završnom računu budžeta Crne Gore za 2019, kao i izvode iz 35 pojedinačnih revizija.

„DRI je izvršila devet revizija potrošačkih jedinica, jednu nezavisnih regulatornih agencija, pet bilansa uspjeha, dva informacionog sistema, šest revizija jedinica lokalne samouprave, 11 političkih subjekata i jednu privrednih društava u vlasništvu lokalnih samouprava. U njima je dato 56 mišljenja i to: pet pozitivnih, 10 pozitivnih mišljenja sa skretanjem pažnje, 24 uslovna, 14 negativnih, jedno mišljenje kod revizije presjeka i dva u okviru IT revizije“, precizira se u izvještaju.

Statistika aktivnosti DRI za godinu dana takođe otkriva da je dato 627 preporuka, od čega čak 471 za finansijsku reviziju i reviziju pravilnosti, devet za reviziju pravilnosti, 74 uspjeha, 56 presjeka i 17 preporuka za revizije informacionih sistema.

Iz DRI posebno ističu pozitivnu ocjenu o eksternoj reviziji koju oni obavljaju, a koja je jedna od svijetlih tačaka u novom Izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori.

U njemu se konstatuje značajan napredak u radu ove institucije, kao i da je „značajno unaprijedila svoje kapacitete i revizorske metodologije za sprovođenje različitih vrsta revizija u skladu sa međunarodnim standardima“.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve