Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Drakić: Prilagođavanje carinskih politika treba da odgovori potrebama ekonomske saradnje unutar regiona

Predstavnike privrednih komora, prvog radnog dana zasijedanja UO KIF WB6, primio je i predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski

Prilagođavanje carinskih politika i usvajanje standarda EU u dijelu regulative u oblasti kontrole roba koje se uvoze-izvoze, treba da odgovori potrebama realne ekonomije i ekonomske saradnje unutar regiona, kazala je predsjednica PKCG Nina Drakić, u toku u službene posjete Skoplju, koja je okupila predsjednike privrednih komora iz zemalja Zapadnog Balkana.

Tokom dvodnevne posjete, kako je saopšteno, održana je 25. sjednica Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana, na kojoj je između ostalog donijeta odluka o održavanju osnivačke skupštine budućeg udruženja koje će se baviti ekonomskom saradnjom i integracijom, sa sjedištem u Podgorici.

“Jedna od važnih odluka koju je donio UO KIF-a jeste inicijativa prema nadležnim tijelima EU, da se produži period važenja viza vozačima koji su važna karika u poslovima transporta i povezivanja kako u zemljama EU, tako i u regionu Zapadnog Balkana”, jedan je od zaključaka.

Predstavnike privrednih komora, prvog radnog dana zasijedanja UO KIF WB6, primio je i predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski.

“Pendarovski podržao je napore na unapređenju regionalne saradnje, iskazujući nepodijeljenu podršku ekonomske zajednice Sjeverne Makedonije da doprinosi tom cilju”, naveli su iz Komore.

U Agendi ovog događaja, kako se navodi, bila je i svečanost uručenja nagrada najuspješnijim kompanijama iz zemalja članica KIF WB6, kojoj su pored ostalih prisustvovali predstavnici Evropske Komisije-DG Near, Jedinice za politiku i regionalnu strategiju Zapadnog Balkana, kao i drugi predstavnici poslovne zajednice iz Regiona.

Iz PKCG ističu da su čak tri kompanije iz Crne Gore su dobitnici nagrada ZB6 KIF-a: Mega International u kategoriji “Najveći rast izvoza u region u 2022.godini”, kompanija Logate u kategoriji “Digitalni šampion u ZB6” i kompanija NEST Coworking u kategoriji “Šampion u zaštiti životne sredine u ZB6”.

Na panelu koji je bio posvećen netarifnim barijerama i unapređenju kapitala radne snage, koji je održan tokom drugog radnog dana, predsjednica Drakić iskoristila je priliku da pozove na otklanjanje barijera u plasiranju poljoprivrednih i drugih prehrambenih proizvoda, koji se proizvode u Crnoj Gori, a plasman je namijenjen prije svega zemljama regiona, a onda i šire.

“Prilagođavanje carinskih politika i usvajanje standarda EU u dijelu regulative u oblasti kontrole roba koje se uvoze-izvoze, treba da odgovori potrebama realne ekonomije i ekonomske saradnje unutar regiona”, zaključila je Drakić.

Na panelu su govorili i Marko Škuletić iz kompanije Gray International, Velizar Perunović iz kompanije Milsped, Vasil Naci iz Agna Grupe,  Mate Gjorgjievski iz Sekretrarijata transportne zajednice kao i Danijela Gačević iz Sekretarijata CEFTA-e.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve