Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Drakić: Digitalna transformacija kompanija predstavlja imperativ uspješnog poslovanja i opstanka na tržištu

Drakić poručuje da Digitalna transformacija kompanija predstavlja imperativ uspješnog poslovanja i opstanka na tržištu

V.d. predsjednice Privredne komore Crne Gore (PKCG) Nina Drakić otvorila je danas Konferenciju na temu: Sajber bezbjednost izazov industrije 4.0, koju organizuje PKCG, na kojoj je istakla da je ta ustanova razvila novu platformu sa namjerom da pomogne kompanijama i pojedincima da utvrde na kom su stepenu digitalne transformacije, odnosno koji je nivo njihovih digitalnih kompetencija, nudeći im istovremeno pregled alata i tutorijala za unapređivanje u ovoj oblasti.

Drakić poručuje da Digitalna transformacija kompanija predstavlja imperativ uspješnog poslovanja i opstanka na tržištu.

“Sajber bezbjednost je tema koja je aktuelna, važna i tiče se svih činila ekonomskog i društvenog života. Pandemija COVID-19 naglasila je neophodnost digitalne transformacije privrede i povećanja digitalnih kompetencija svakog pojedinca. To je ujedno kompatibilno sa zahtjevima Industrije 4.0, čiji je digitalizovana privreda temelj”, navela je Drakić.

Prema njenim riječima, digitalna transformacija velika je šansa za unapređenje društva upravo kroz digitalnu transformaciju privrede, u skladu sa konceptima Industrije 4.0 i digitalnu transformaciju javne uprave, koja će kroz e-usluge (eServise) komunikaciju sa privredom i građanima biti brža, efikasnija i transparentnija.

“To su procesi koji se trebaju voditi sinhronizovano. Savremeni trendovi u sferi informaciono komunikacionih tehnologija pružaju ogromne mogućnosti za poboljšanja u svim oblastima poslovanja. Digitalna transformacija kompanija predstavlja imperativ uspješnog poslovanja i opstanka na tržištu. Velike promjene koje donosi Industrija 4.0, poslovna zajednica vidi kao jedinstvenu šansu da se smanji tehnološki jaz sa razvijenim ekonomijama”, pojasnila je Drakić.

Međutim digitalna transformacija, ukazuje Drakić, pored benefita koje pruža, nosi sa sobom i nove rizike.

“Uspostavljanje informacionih sistema koji komuniciraju putem interneta, sve češće izmještanje poslovanja u takozvani sajber prostor, više nego ikad ugrozilo je privatnost podataka i zaštita ovog ključnog resursa predstavlja prioritet. Naš zadatak, kao društva, bez obzira iz koje sfere dolazimo, je da učinimo sve da očuvamo sajber prostor”, dodala je ona.

Napominje, činjenica da skoro 70 odsto građana Evrope koristi internet imperativno postavlja zadatak svih aktera društva da svako, u domenu svojih odgovornosti, ovlašćenja i mogućnosti doprinese, prije svega, podizanju svijesti o ovom značajnom faktoru bezbjednosti, uspostavljanju valjanog zakonodavnog okvira, osnaživanjem institucija sistema nadležnih za ovu oblast, alata i mehanizama za prevenciju i blagovremenu i primjerenu reakciju kada se ovi incidenti dogode.

“Namjerno kažem kada, a ne ako, jer potpune sajber bezbjednosti nema, jedino postoje aktivnosti na minimizaciji rizika da do incidenta ne dođe. Sve su ovo razlozi da insistiramo na povećanju znanja iz ove oblasti, te zbog toga značaj sajber bezbjednost današnjim događajem stavljamo u fokus, pokušavajući da skrenemo na to pažnju svim činiocima u našem društvu”, navela je Drakić.

Napominje da saradnja Privredne komore i Univerziteta Donja Gorica, na temu sajber bezbjednosti, datira još od 2013. godine.

“Kada smo u okviru Tempus projekta “Unapređenje obrazovanja u oblasti sajber bezbjednosti” sproveli niz aktivnosti na poboljšavanju stanja u ovoj oblasti. Krajnji cilj Projekta bilo je kreiraje master studijskog programa u oblasti sajber bezbjednosti, čime je ojačan naučno-obrazovni kapacitet vezan za ovu oblast. U okviru pomenutog projekta, a i kasnije, kada je projekat završen, u Komori je oganizovan niz stručnih radionica u cilju podizanja svijesti o značaju sajber bezbjednosti i unapređenju kapaciteta privrede da se suoči sa sve izraženijim i učestalijim sajber prijetnjama”, naglasila je Drakić.

Privredna komora Crne Gore razvila novu platformu kao aktivnost projekta InTERaCt 4.0, navodi Drakić,  sa namjerom da pomogne kompanijama i pojedincima da utvrde na kom su stepenu digitalne transformacije, odnosno koji je nivo njihovih digitalnih kompetencija, nudeći im istovremeno pregled alata i tutorijala za unapređivanje u ovoj oblasti.

“Današnjom konferencijom, kao i skupovima koje ćemo organizovati u periodu pred nama, Privredna komora iskazuje svoju posvećenost unapređenju poslovnog ambijenta, vodeći računa o svim njegovim segmentima, kako bi se olakšalo polovanje naših članica. Uvjerena da će današnji događaj ovu važnu temu osvijetliti iz više uglova, a sigurna sam i ponuditi odgovor na mnoga pitanja, istovremeno otvarajući i neka nova”, zaključila je Drakić.

Podsjećaju, onferencija se realizuje kao zajednička akrivnost projekata DigN€st – Digital Entrepreneurial Nest and Industry 4.0 u Crnoj Gori (Digitalno preduzetničko gnijezdo Iiindustrija 4.0 u Crnoj Gori) i SI4SEC – Strenghtening industry 4.0 by semantically enhanced cyber security – Jačanje industrje 4.0: Semantičko poboljšanje kibernetske sigurnosti.

DigNest projekat se finansira kroz program Erasmus +, dok je projekat SI4SEC dio IPA kolaborativne grant šeme za inovativne projektne ideje koji se finansira kroz Zajednički program EU – Crna Gora, program za zapošljavanje, obrazovanje i socijalno staranje.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve