Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Dokumentaciju o Abu Dabi fondu predali SDT-u

Stijović tvrdi da se nekadašnje Ministarstvo poljoprivrede u okviru programa bavilo stvarima koje su van nadležnosti tog resora.

Na vanrednoj pres konferenciji Vlade govori ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović o programu podrške Abu Dabi fonda razvoju poljoprivrede Crne Gore.

Mnogo je nelogičnosti u vezi sa Abu Dabi fondom, kazao je Stijović na početku pres konferencije.

“Proteklih mjesec radili smo na ovome i prikupljali dokumentaciju. Svi podaci su predati Specijalnom državnom tužilaštvu, koje je bilo kod nas u kancelariji nekoliko puta uz pratnju Specijalnog policijskog tima”, kazao je Stijović.

Predstavljajući dokumentaciju, ministar je rekao da su potpisnici ugovora s Abu Dabi fondom bivši direktor Investiciono-razvojnog fonda Zoran Vukčević i predstavnik Abu Dabi fonda, a bivši ministar poljoprivrede Petar Ivanović nalazio u ulozi svjedoka, odnosno, kako je istakao ministar, nije bio ugovorna strana.

Stijović tvrdi da se nekadašnje Ministarstvo poljoprivrede u okviru programa bavilo stvarima koje su van nadležnosti tog resora.

“Ministarstvo poljoprivrede na čijem je čelu bio Petar Ivanović u okviru ovog programa bavilo se stvarima koje su van nadležnosti resora i prekoračilo svoja ovlašćenja”, kazao je Stijović.

“Ono što je, takođe, sporno jeste da imamo prevode potpisanih dokumenata gdje se kao potpisnik javlja bivši ministar finansija Radoje Žugić”, kazao je Stijović i dodao da nema problem sa tim da se skine oznaka tajnosti sa svih dokumenata.

“Što god je ko radio, skinućemo oznaku tajnosti, jer javnost treba da zna sve”, poručio je Stijović.

Stijović je istakao i nijesu svi krajnji korisnici ispunjavali uslovi za dodjelu kredita, i to je predmet istraživanja Tužilaštva.

Prema njegovim riječima iz raspoložive dokumentacije se utvrđuje da je kompletnu proceduru pratio Nemanja Katnić, tadašnji sekretar ministarstva.

“A odobrenje je vršio Blagota Radulović, uz odobrenje bivših ministara Petra Ivanovića, Budimira Mugoše i Milutina Simovića”, rekao je Stijović.

Na vanrednoj pres konferenciji, Stijović je pokazao kako izgleda zahtjev za kredit, napisan olovkom na listu papira, koji je zaveden u ministarstvu 24. 11.2016.

Na osnovu tog dokumenta, kompaniji Ekoper dodijeljeno je 2,5 miliona dolara, saopštio je Stijović.

Ministar dalje navodi da je zahtjev za kredit datiran na 24.11.2016, odluka donešena 11.11, a ugovor potpisan 23.11, prije nego što je stigao zahtjev.

“Imamo potpuno obrnut redosljed, nelogičan red koraka. I na kraju je ugovor potpisao Budimir Mugoša”, kazao je Stijović.

Ministarstvo finansija, tvrdi Stijović, nije otvorilo specijalni račun preko kojeg su uplaćanja sredstava iz fonda.

Prema njegovim riječima Abu Dabi fond je direktno uplaćivao sredstava.

“Tako da je izbjegnut sistem državnog plaćanja, trezor, Ministarstvo finansija, sva procedura u Ministarstvu poljoprivrede”, tvrdi Stijović.

Stijović se osvrnuo i na tvrdnje direktora Vektre Jakić Dragana Brkovića da je slučaju njegove kompanije urađeno sve u skladu sa zakonom.

Ministar tvrdi da je nedostajala brojna dokumentacija za konkurisanje za dobijanje kredita.

“Kod kreditne dokumentacije nema zahtjeva za odobrenje, što znači da je kredit dat bez zahtjeva”, tvrdi Stijović.

Ministar Stijović je kazao da će tražiti od SDT podatak da li ima osnova za proširenje spiska osumnjičenih u slučaju Abu Dabi fonda.

Najavio je i da će uskoro, kako je kazao otkriti još neke afere, te da prikupljaju dokumentaciju.

Podsjećamo, Specijalno državno tužilaštvo prošle sedmice privelo je više osoba zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj prilikom nenamjenskog trošenja sredstava iz Abu Dabi fonda.

Tako su prošle sedmice saslušani, između ostalih, bivši predsjednik Investiciono-razvojnog fonda Zoran Vukčević, bivši ministar poljoprivrede Budimir Mugoša, procjenitelj Milan Adžić, bivši ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović…

Nakon saslušanja, nije im određeno zadržavanje.

Pres možete pratiti uživo na našem portalu:

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve