Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Razmotreni potencijali zajedničke saradnje Crne Gore i Albanije u oblastima poljoprivrede, bezbjednosti hrane, ribarstva i vodoprivrede

Naglašen je značaj spoljnotrgovinske razmjene poljoprivrednih proizvoda između Crne Gore i Albanije, sa posebnim osvrtom na uvoz i izvoz voća, povrća, mlijeka, piva, vina i eteričnih ulja

Na poziv ministra Vladimira Jokovića, delegacija Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Republike Albanije na čelu sa ministarkom Anilom Denaj, boravila je u radnoj posjeti Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore. U delegaciji su pored predstavnika resornog ministarstva iz Albanije bili i ambasadorka Albanije u Crnoj Gori Žaklina Peto i zamjenik gradonačelnika Skadra Onid Bejleri.

“Održan je radni sastanak na ministarskom nivou na kojem su temeljno razmotreni potencijali zajedničke saradnje u oblastima poljoprivrede, bezbjednosti hrane, ribarstva i vodoprivrede”, saopšteno je iz MPŠV.

Na sastanku je poseban naglasak stavljen na dva sporazuma potpisana prošle godine u februaru, na zajedničkoj sjednici vlada dvije zemlje – Sporazum o saradnji u oblasti zaštite zdravlja bilja i Sporazum o zajedničkom održivom upravljanju ribarstvom na Skdarskom jezeru i rijeci Bojani. Naglašeno je iskustvo Crne Gore u pregovaračkom procesu sa EU u poglavljima 11, 12 i 13, što će biti od velike pomoći Albaniji u procesu otvaranja pregovora.

Naglašen je značaj spoljnotrgovinske razmjene poljoprivrednih proizvoda između Crne Gore i Albanije, sa posebnim osvrtom na uvoz i izvoz voća, povrća, mlijeka, piva, vina i eteričnih ulja.

“Akcenat je stavljen i na razmjenu iskustava u korišćenju IPARD programa, a nakon radnog sastanka, posjeta je nastavljena obilaskom uspješnih korisnika IPARD-a, farme ‘’Agromont’’u Danilovgradu i fabrike ‘’Frudo’’ u Tuzima, te obilaskom preduzeća 13. jul – Plantaže”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve