Subota, 4 Maja, 2024
Rubrika:

Dodjela ulja korisnicima materijalnog obezbjeđenja i penzionerima sa najnižom penzijom

Pored projekta Socijalni bon i ograničenja cjene hljeba predložena je i raspodjela 64. 000 litara jestivog ulja

Vlada Crne Gore i nadležna ministarstva djeluju kontinuitano u okvirima koji im stoje na raspolaganju na nastala poskupljenja cjena osnovnih životnih namirnica. Pored projekta Socijalni bon i ograničenja cjene hljeba predložena je i raspodjela 64. 000 litara jestivog ulja.

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja nakon analize donijelo je odluku da se ulje dodijeli dvijema grupama:

-korisnicima materijalnog obezbjeđenja, 8.164 korisnika

-penzionerima sa najnižom penzijom, 16.343 korisnika

Svaki korisnik dobiće 3 litra ulja, te će MFSS u te svrhe obezbjediti dodatne količine.

Podsjećamo, na predlog Ministarstva ekonomskog razvoja, Vlada je opredijelila 64. 000 litara ulja, koje je nabavljeno istovremeno sa pšenicom iz uvoza i upisano kao državna imovina, za pomoć najugroženijem stanovništvu imajući u vidu tendenciju rasta uvoznih cijena ovog proizvoda. Još jedna mjera koju je Vlada donijela je ograničenje maloprodajne cijene pšeničnog bijelog hljeba, čime je zaustavljen rast cijena ove najvažnije životne namirnice. Maksimalna cijena pšeničnog bijelog hljeba gramaže od 500g do 600g je 50 centi po komadu, odnostno 40 centi za hljeb gramaže od 300g do 400g.

Pored dodjele ulja i ograničenja cjene hljeba, Ministarstvo finansija i socijalnog staranja pokrenulo je projekat “Socijalni bon” u okviru kojeg će građani u stanju socijalne potrebe moći da dobiju socijalne bonove za kupovinu u trgovinama izabranim na javnom pozivu. Ovaj bon je namijenjen građanima u stanju socijalne potrebe koji će u vrijednosti od 30, 50 i 100 eura moći da u marketu koji izaberu, kupe namirnice u toj vrijednosti. Sa marketima odabranim kroz Javni poziv ugovori će biti potpisani u toku naredne sedmice, a pri tom i objavljeni dodatni popusti koje će marketi pružiti korisnicima socijalnih bonova.

Vlada Crne Gore je od samog ulaska u mandat, povećanje životnog standarda građana vidjela kao jedan od ključnih prioriteta.

Porast cijena prehrambenih proizvoda evidentan je na globalnom nivou, a kao posljedica toga pojedine kategorije namirnica bilježe dvocifren, pa čak i trocifren procentualni rast u odnosu na prošlu godinu.

Na rast cijena uticali su mnogobrojni faktori koji su uzrokovani pandemijom, uslijed čega je došlo do povećanja cijene transporta, ali i rasta cijena neophodnih repromaterijala. Vlada, kao i nadležna ministarstva prikupljaju podatke i analiziraju marže u trgovini kako bi imali svobuhvatan uvid u sve faktore koji utiču na formiranje cijene osnovnih životnih namirnica i u skladu sa tim efikasno nastavili da dijeluju na stabilizaciju cijena.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Dodjela ulja korisnicima materijalnog obezbjeđenja i penzionerima sa najnižom penzijom – CG Vijesti
01.08.2021-12:22 12:22

[…] Aktuelno […]

Stop
01.08.2021-20:05 20:05

Ma, jesu li ovi ljudi normalni? Kakva je pomoć 3 litra ulja? Trube evo čitav mjesec da će “pomoći” ugroženima sa po tri litra ulja??? Ovo je mizerija. Ovo je krajnje potcjemjivanje ljudskog roda. Teško ih je slušati da pričaju o tome. Sramno.

KLEMENTINA
02.08.2021-08:47 08:47

Ovo EKSPERT spajic po ugledu na JAPANCE /sad osvjezio pamcenje/ uvodi JAPANSKI/ LUKSEMBURŠKI /standard.Greota je da takav TALENAT i ČAROBNjAK tamni u ”sprženoj” državi.Odma s njim NAPOLJE.