Nedjelja, 22 Maja, 2022
Rubrika:

Đurović: Vraćanje starih cijena je nemoguća misija

Mjere koje će Vlada preduzeti su određivanje maksimalne maloprodajne i fiksne cijene proizvoda, te marže - naveo je Đurović, dodajući da će voditi računa da trgovci ne budu na gubitku.

Skupštinski Odbor za ekonomiju juče je u načelu podržao Prijedlog zakona o privremenim mjerama za ograničavanje cijena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi, ali će SD podnijeti amandmane kojima bi se omogućila njegova primjena. Iz te partije Pobjedi je juče rečeno da će amandmanima uticati na suštinsku, a ne deklarativnu primjenu ovog rješenja.

Lista

Predloženim zakonom, koji je inicirala bivša vlast, dozvoljava se Vladi da utvrdi listu proizvoda i mjere za ograničavanje njihovih cijena, a revidiraće se jednom u tri mjeseca. Njega je juče pred Odborom branio ministar ekonomskog razvoja Goran Đurović, kojem je Damir Šehović (SD) prigovorio što je prije stupanja na dužnost za ovaj akt rekao da je nefunkcionalan i kontraproduktivan.

– Moja uloga je sada drugačija i imam odgovornost sa ove pozicije. Kada sam to rekao, nijesam znao detalje ovog zakona, a kolege su mi sada sugerisale da je takav zakon na snazi u regionu i većini zemalja EU. Našao sam za shodno da se saglasim i omogućimo državi ovaj mehanizam – odgovorio je Đurović.

On je istakao da će to kojim će se proizvodima ograničiti cijena zavisiti od procjene Vlade u datom trenutku, ali da se podrazumijeva da su to osnovne životne namirnice.

– Mjere koje će Vlada preduzeti su određivanje maksimalne maloprodajne i fiksne cijene proizvoda, te marže – naveo je Đurović, dodajući da će voditi računa da trgovci ne budu na gubitku.

Šehović je kazao da su cijene pojedinih osnovih životnih namirnica porasle do 75 odsto, te da je Crna Gora jedina u regionu, a možda i Evropi, koja nema ovakav zakon. On je zamjerio trgovcima koji su gomilali profit na štetu građana, ali i ekspertima koji su se sjetili da tek u tehničkom mandatu predlože ovo rješenje.

Primjena

– Jeste li već napravili podzakonski akt, bez kojeg je primjena ovog zakona nemoguća, i koliko ćemo čekati na ograničavanje cijena – pitao je Šehović, na šta Đurović nije konkretno odgovorio.

Dragica Sekulić (DPS) ocijenila je da lako može doći do nestašice, ukoliko podzakonski akti ne budu pratili tržište i definisali prave proizvode čija će se cijena ograničiti.

– Zakon treba usvojiti, ali se plašim njegove primjene i koliko će biti moguće bilo koga natjerati da ga poštuje. Ako država preuzme na sebe ulogu dobavljača za određenu vrstu robe, zakon bi se mogao sprovoditi – rekla je Sekulić, uz opasku da bi onaj ko se usprotivi ovom zakonu mogao biti proglašen za narodnog neprijatelja.

Da je predloženi zakon vrlo neodređen smatra i Boris Mugoša (SD), koji je podsjetio da je sedam godina na snazi Zakon o rokovima plaćanja, ali da se ne primjenjuje. Njega je interesovalo šta će se desiti u situaciji da se promijene nabavne cijene u vremenu kada su maloprodajne cijene ograničene, kao i je li Vlada planirala da subvencioniše privredu zbog ovih mjera.

– Hrvatska je ograničila i cijene dječije hrane, opreme, sredstava za higijenu, mesnih i ribljih proizvoda… I ovaj naš zakon bi trebalo to da obuhvati – predložio je Mugoša, dok je Petar Ivanović (DPS) problematizovao iznos PDV-a koji će se obračunavati na proizvode sa ograničenom cijenom.

– Je li u redu da imamo PDV 21 odsto, a tražimo da neko nema maržu na te proizvode – pitao je Ivanović.

Đurović je naveo da država ne bi trebalo da donosi mjere bez dogovora sa privredom, te da treba pronaći način koji neće uništiti privredu, ali će pomoći građanima.

– Vraćanje cijena na staro je nemoguća misija. To bi trgovce otjeralo u gubitak, a naš cilj nije da uništimo privredu već da je pomognemo. Trgovci ne gomilaju profit, poštuju preporuke o ograničavanju marže na 15 odsto za šećer, ulje i brašno. To nije čist profit tih kompanija, u to su uračunati troškovi. Ako ih toga lišimo, oni ne bi imali razlog da drže te proizvode na rafovima – upozorio je Đurović.

Na to je Šehović odgovorio da ovim zakonom ne treba da se spašavaju trgovci, već građani i pozvao Đurovića da garantuje da će biti moguća primjena ovog akta.

– Ne bih volio da usvojimo zakon bez suštine – rekao je Šehović, dok je Đurović pozvao poslanike da podnesu amandmane koji bi unaprijedili predloženi zakon.

 

IzvorPobjeda

Najnovije

Nastavljen sukob Joanikija s Grbljanima: Mještani prikupili novac jer je namjesnica manastira Podlastva “prognana...

Sukob između šefa crnogorske filijale Crkve Srbije Joanikija Mićovića i mještana Grblja svakim danim je sve intenzivniji. Nedavno je objavljen snimak na kome se vidi i...

Tuđ obraz za svoju sramotu

Piše: Slavko Mandić Danas je u crnogorskim medijima osvanula fotografija srbijanske zastave, okačene na javnoj rasvjeti u opštini Budva, kojom caruje, ili možda je bolje...

Rusija bi mogla stvoriti krizna žarišta na Balkanu

Rusija razvija „potencijal za destrukciju“ na Balkanu, što bi moglo destabilizovati zemlje u ovom regionu, upozorio je visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Kristijan...

Poljska između Rusije i Ukrajine u aktuelnom trenutku

Piše: Božidar Proročić, književnik i publicista Olga Tokarčuk pisac i psiholog, poljska dobitnica Nobelove nagrade za književnost: ,,Niko nije mogao da zamisli da će ovaj...

Nema pojma & Izgubljen u stvarnosti

za aktuelno.me piše: Željko Vukmirović Možda samo nema pojma. A možda je samo izgubljen u stvarnosti. Najvjerovatnije je da nema pojma i da je izgubljen u stvarnosti. I...

Najčitanije

Povezano

Održani susreti predstavnika turističke privrede Francuske i Crne Gore u Parizu

U organizaciji Nacionalne turističke organizacije Crne Gore (NTO), 18. maja u Parizu, održana je poslovna radionica za predstavnike turističke privrede Francuske i Crne Gore. Kako...

Đurović: Želimo da pružimo ruku svim našim komšijama

Crna Gora i Republika Sjeverna Makedonija baštine tradicionalno prijateljske odnose, uz intenzivnu podršku i razumijevanje za evropski put Crne Gore i odlučnost da postane...

Đurović i Neđeši: Jačanje dobrih ekonomskih odnosa Crne Gore i Mađarske

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović razgovarao je danas sa ambasadorom Mađarske u Crnoj Gori Jožefom Neđešijem o razvijanju modela buduće ekonomske saradnje, naročito u dijelu biznisa...

Abazović: Kompanije i privredni subjekti u Vladi imaju iskrenog partnera

Kompanije i privredni subjekti koji djeluju u Crnoj Gori imaće u Vladi iskrenog partnera i pruženu ruku za sve aktivnosti koje imaju za cilj...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve