Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Đurović: Predložićemo ukidanje PDV-a na solarne panele

Smanjenje PDV-a na solarnu energiju, kazao je ministar ekonomskog razvoja Goran Đurović, ima za cilj bržu tranziciju ka obnovljivim izvorima što će dugoročno osigurati bolje snabdijevanje strujom i pomoći građanima i privredi u slučaju poremećaja na tržištu i loše hidrološke situacije

Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma Crne Gore priprema nove mjere za ublažavanje posljedica najavljene energetske krize na jesen, u okviru kojih će ministru finansija Aleksandru Damjanoviću dati prijedlog za ukidanje poreza na dodatu vrijednost na solarne panele.

Smanjenje PDV-a na solarnu energiju, kazao je ministar ekonomskog razvoja Goran Đurović, ima za cilj bržu tranziciju ka obnovljivim izvorima što će dugoročno osigurati bolje snabdijevanje strujom i pomoći građanima i privredi u slučaju poremećaja na tržištu i loše hidrološke situacije.

Mjeru ukidanja PDV-a na solarne panele nedavno je, kako je kazao, najavila i Vlada Republike Hrvatske.

Đurović podsjeća da je zbog poremećaja na tržištu energenata tokom proteklih mjeseci Vlada Crne Gore smanjila za 50 odsto akcize na gorivo zbog čega je ono najjeftinije u regionu, dok je kroz saradnju MERT-a i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ograničena cijena peleta na maksimalno 269 eura po toni kod proizvođača i 320 eura u trgovini na malo.

“Kroz potpisivanje sporazuma o saradnji sa najvećim trgovačkim lancima u zemlji obezbijeđen je kontinuitet snabdijevanja osnovnim ali i svim drugim životnim namirnicama u narednim mjesecima uz obavezu držanja rezervi ukoliko za to bude potrebe. Kako bi reagovalo na rastuću inflaciju Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma je takođe ograničilo i marže na veleprodajne i maloprodajne cijene ulja, brašna, soli i šećera dok budno prati i analizira kretanja na tržištu”, rekao je Đutrović.

Đurović poručuje da uprkos glasovima pojedinih partija kojima je prošle sedmice izglasano nepovjerenje aktuelnoj Vladi, “ona će i u narednim danima raditi na novim mjerama pomoći građanima i privredi kako bi se izborili sa svim izazovima koji državu očekuju na jesen”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
BobZeković
25.08.2022-11:19 11:19

Prijedlog o ukidanju PDV na solarne panele,nije dobar. To je pojednastavljen, jednostran pirstup rješenju nekog problema, i sadašnjosti i budućnosti. Ministar Đurović nema pojma o privredi, uključujući i ekonomiju. Nema sposobnosti da kompleksan problem energetike kompleksno i sagleda i da traži adekvatno,o rješenje. Ministar Damjnavović iz svog vrlo suženog pogleda na privredu, može samo da odobri prijedlog Đurovića. 100% će to uraditi. Efekti će biti minorni po Crnu Goru. Đuroviću su samo važni propagandni efekti. Crna Gora je u rakama ljudi, uskih, jednosmjerinh, utabanih znanja, koji POJMA O POJMU NEMAJU I NIJESU SPOSOBNI DA IŠTA DUGOROČNO I KRATKOROČNO URADE DOBRO… Pročitaj više »