Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Đukanović: Potreba za agilnijom javnom upravom i većim razumijevanjem EU za energetski sektor regiona

JEF predstavlja manifestaciju na kojoj se diskutuje o značajnim ekonomskim pitanjima i donose zaključci koji su, u značajnoj mjeri, inkorporirani kako u aktivnosti svih nivoa vlasti u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, tako i u ekonomsku praksu u realnom sektoru

Na Jahorini se, od 26. do 28. aprila ove godine, održava VI Jahorina Ekonomski forum (JEF), pod nazivom „Regionalne integracije i Bosna i Hercegovina: Berlinski proces i/ili Otvoreni Balkan“.

Organizator JEF-a je Udruženje ekonomista „Ekonomski forum“, a institucionalni pokrovitelji su predsjednik Republike Srpske, Vlada Republike Srpske, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Predsjedništvo Bosne i Hercegovine. Ovogodišnji forum okuplja više od 400 učesnika iz desetak evropskih zemalja.

JEF predstavlja manifestaciju na kojoj se diskutuje o značajnim ekonomskim pitanjima i donose zaključci koji su, u značajnoj mjeri, inkorporirani kako u aktivnosti svih nivoa vlasti u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, tako i u ekonomsku praksu u realnom sektoru.

Na panelu 4, pod nazivom “Energetska tranzicija – (ne)siguran put”, održanom 27. aprila, moderator je bio Dragan Šagovnović, direktor Ekonomskog instituta iz Beograda, a učešće su uzeli Milutin Đukanović, predsjednik Odbora direktora EPCG, Luka Petrović, generalni direktor ERS, Marko Mijić, Elnos Grupa, i Marin Zovko, član Uprave INA-e.

U diskusiji vrlo širokog raspona – od razvojnih mogućnosti, preko institucionalnih ograničenja, pa sve do pogleda EU na zemlje regiona – predsjednik Odbora direktora EPCG, Milutin Đukanović, upoznao je prisutne sa rezultatima naše kompanije tokom minulih dvanaest mjeseci, kao i sa planovima za predstojeći period.

„Rekordna neto dobit (114 miliona samo u prvom kvartalu ove godine), bez državne pomoći i povećanja cijene električne energije za domaćinstva, zajedno sa uspješnim sprovođenjem projekta ‘Solari 3000+’ i pokretanjem novog, ‘Solari 5000+’, te kupovinom imovine Željezare za cijenu višestruko nižu od realne, kojom je omogućeno pokretanje nove firme, EPCG-Željezara Nikšić, najvažniji su činioci našeg poslovanja u minulom periodu“, kazao je Đukanović.

On je, takođe, istakao da troma državna administracija, nesređeni javni registri i komplikovana procedura javnih nabavki predstavljaju značajnu prepreku za brz i efikasan razvoj projekata, naglašavajući pritom obavezu svih energetskih činilaca da dugoročnim projektima pristupaju s naročitom pažnjom, jer i nepredvidiva globalna kretanja imaju ogroman uticaj na sve naše poslovne zamisli.

“Učesnici panela su saglasni s ocjenom da postoji prostor za razvoj novih projekata iz domena obnovljivih izvora energije i unapređenje regionalne saradnje, naročito u kontekstu izazovne energetske tranzicije, s tim što bi bilo veoma važno da i EU i administracije država regiona pokažu više spremnosti za adekvatnu podršku pravednoj energetskoj tranziciji”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
COL
27.04.2023-18:55 18:55

Pejović iz Uniproma izjavi da je ovog lika jedanaest godina lebom hranio i pozvao ga da ako smije neka reče kako i zašto je dobio otkaz….