Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Đukanović: Elektoprivreda će učiniti sve da ne bude poskupljenja struje

Istakao je da misli da imamo dovoljno prostora da se to riješi na način da svi građani budu zadovoljni

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) će učiniti sve da naredne godine ne bude poskupljenja struje, kazao je u emisiji “Okvir” na TVCG predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede Milutin Đukanović.

“Osim Elektroprivrede trebamo i ostale subjekte koji postoje u energetskom sektoru ubijediti onda tražiti od njih i da se oni uključe u tu aktivnost prioritetnu da se ne povećava cijene električne nergije građanima ali da cjelokupni teret ne padne na Elektroprivredu”, kazao je Đukanović.

Istakao je da misli da imamo dovoljno prostora da se to riješi na način da svi građani budu zadovoljni.

“Prije svega da se očuva stabilnost Cedisa za koji kažemo da nikad bolje nije radio a gledajući papirološki to rezultati ne pokazuju. Imamo sve elemente da se cijene električne energije ne poveća, Elektroprivreda će uraditi sve što je od nje ali očekujemo od ostalih subjekata da svi preuzmu pomalo odgovornosti i tereta na svoj računa ali da im se poslovanje ne ugrozi”, kazao je Đukanović.

Istakao je da će odluka ići u interesu građana.

“Mislim da građani nema razloga da brinu. Imamo neke zakonske probleme, imamo neke okvire koji nijesu dobri ali mislim da ćemo ih prilagoditi”, objasnio je Đukanović.

Vladimir Ivanović iz Cedisa kazao je da kada je u pitanju podnošenje zahtjeva treba gledati šire, jer nisu u pitanju samo dvije poslednje godine.

“Problemi počinju sa skokom električne energije koje se dešava u 2021. godini i to je u vremenu kad još traje prethodno regulativno dozvoljen period. U tom periodu nije bilo moguće izvršiti korekciju cijena električne energije i sav teret koji je bio i koji se desio je donešen i ostao je samo na Cedisu”, kazao je Ivanović.

Izvršni direktor REAGEN-a Igor Telebak kazao je da je tačno da je njima Cedis uputio zahtjev.

“Cedis je nama uputio zahtjev,a zahtjev se sadrži u tome da je Cedis tražio 32 miliona prosječno više po godini za 2024. i 2025. konkretno 112 miliona za 2024. i 117 miliona za 2025”, kazao je Telebak.

Istakao je da trenutno rade analize i nemaju konkretne podatke da li će doći do povećanja.

“Zahtjev Cedisa nikad nije u potpunosti odobren nego je uvijek smanjivan za određeni kznos. Još jednom napominjem da u ovom momentu ne možemo izaći sa informacijom koliko će iznositi povećanje”, kazao je Telebak.

Admir Šahmanović iz Ministarstva kapitalnih investicija kazao je da oni isključivo vode računa o interesima građanima.

“Da li je u interesu građana da ulazimo u neku neodrživost preduzeća to je isto pitanje, samo treba biti realan”, kazao je Šahmanović.

Istakao je da se oni isključivo bave strukom, te da gledaju da se politika ne miješa.

“Ovo je jedan složen sistem i dosta zavisi od Elektroprivrede. Za slučaj Cedisa, oni su bukvalno nepokriveni skoro godinu dana. Oni su povukli taj zahtjev neopravdano jer trebalo je to da ostane i tako se nanosi na neki način šteta firmi jer bolje išta nego ništa”, naveo je Šahmanović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve