Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

ĐE SU NEČISTI RAČUNI TU JE I MARTINOVIĆ: Kako je Balvan iz Bara Kraljskih doprinio negativnom mišljenju DRI za CEDIS

Upravo je Martinovićeva sestra putem Sporazuma o preuzimanju zaposlenih, dobila posao u CEDIS-u kao šef pravne službe, jer su tamo plate mnogo veće nego u lokalnom kolašinskom preduzeću Vodovod i kanalizacija u kojem je prethodno radila. Time je nepopularni ''Osvrtaj'', kako je Martinović poznat, dao doprinos negativnom mišljenju DRI za ovu državnu kompaniju. Martinovićev stric i supruga takođe su zapošljeni u CEDIS-u. Supruga je uhljebljena po partijskoj liniji, ali nije poznato da li je radno mjesto dobila putem Sporazuma o preuzimanju zaposlenih.

Državna revizorska institucija (DRI) dala je negativna mišljenja na reviziju godišnjih finansijskih izvještaja Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) za 2022, kao i na reviziju pravilnosti poslovanja.

DRI je utvrdila nepravilnosti u oblasti evidencije imovine, odloženih poreskih obaveza, zapošljavanja i javnih nabavki.

Kada su u pitanju zapošljavanja, iz DRI naglašavaju da je najproblematičniji segment vezan za zapošljavanje putem Sporazuma o preuzimanju zaposlenih.

“Kompanija je u značajnom broju, u prosjeku 247 osoba na mjesečnom nivou, vršila zapošljavanje putem Sporazuma o preuzimanju zaposlenih u Agenciji, privrednim društvima, državnim organima (zaposlene i lica u vd stanju), državnim i lokalnim preduzećima, bez sprovođenja javnog oglasa”, rekli su iz DRI.

CEDIS – omiljeno mjesto za partijske uhljebe zbog visokih plata

Veoma je interesantno što se i za slučaj negativnog mišljenja DRI za CEDIS, vezuje ime Vladimira Martinovića, kontroverznog lica iz Bara Kraljskih, koji obavlja funkciju ministra turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera.

Martinović u svom kratkom mandatu u Spajićevoj Vladi nije se istakao apsolutno nikakvim konkretnim učinkom, osim što se za njegovo ime vezuju brojne afere, a jedna od njih je i zapošljavanje članova uže porodice.

Podsjetimo, Martinović je u centru nekoliko korupcionaških i nepotističkih afera koje je otvorio Portal Aktuelno. Tu se prije svega izdvajaju kontroverze oko projekta vodosnabdijevanja i osnježavanja Kolašina i ski centara Kolašin 1450 i 1600, nelegalna sječa šuma, zapošljavanje članova familije u državnim preduzećima, zatim problematična restauracija Spomen doma u Kolašinu i sumnjivo zaključivanje 68 pojedinačnih ugovora bez tendera za sanaciju seoskih puteva.

Upravo je Martinovićeva sestra putem Sporazuma o preuzimanju zaposlenih, dobila posao u CEDIS-u kao šef pravne službe, jer su tamo plate mnogo veće nego u lokalnom kolašinskom preduzeću Vodovod i kanalizacija u kojem je prethodno radila. Time je nepopularni ”Osvrtaj”, kako je Martinović poznat, dao doprinos negativnom mišljenju DRI za ovu državnu kompaniju. Martinovićev stric i supruga takođe su zapošljeni u CEDIS-u. Supruga je uhljebljena po partijskoj liniji, ali nije poznato da li je radno mjesto dobila putem Sporazuma o preuzimanju zaposlenih.

ZAVOD ZA PORODIČNO ZAPOŠLJAVANJE

Podsjetimo, iako se  Vladimir Martinović, kao uostalom svaki visoki funkcioner iz njegove  partije Demokrate, predstavlja kao veliki legalista i borac protiv nepotizma, kako smo pisali, on je veoma dobro iskoristio svoj položaj i da ”uhljebi” sebe i veliki dio svoje familije.

Istovremeni predsjednik Opštine i poslanik Vladimir Martinović poznatiji pod nadimcima ”šega” i ”kolašinski balvan” zbog nelegalne sječe šume: Ne zna se da li je posjekao više drveća ili zaposlio članova familije

”Vladimir Martinović prvo je bio zapošljen po ugovoru o djelu u Javnom preduzeću Vodovod i kanalizacija, kad je prije nekoliko godina njegova partija (tadašnji SNP, zatim Demokrate)  prvi put imala priliku da bude u lokalnoj vlasti u Kolašinu. Zatim je otišao u partiju i tražio da mu zaposle sestru (ime i prezime poznato redakciji). Ona je tada zapošljena u preduzeću Vodovod i kanalizacija kao pravnica”, rekli su ranije naši izvori dobro upućeni u situaciju sa partijskim zapošljavanjem u porodici Martinović.

Zatim, kako dodaju naši izvori, kad su preuzeli vlast na državnom nivou nakon 30. avgusta 2020.  Sporazumom o preuzimanju, ta ista sestra postala je šef pravne službe u CEDIS-u, jer su tamo plate mnogo veće nego u lokalnom preduzeću Vodovod i kanalizacija u kojem je do tada radila.

”Druga Martinovićeva sestra (ime i prezime poznato redakciji) se preko jedne agencije za zapošljavanje, izbjegavajući konkurs, zaposlila na mjestu savjetnice za marketing tadašnjeg Generalnog direktora Skijališta Đura Miloševića, iako je prije toga radila kao konobarica! Ali ni to nije sve, jer se Martinovićeva supruga takođe preko iste agencije zapošljava u Skijalištima, koja su joj samo odskočna daska za naredno zapošljenje u CEDIS-u, jer je ta firma san svakog uhljeba zbog visokih plata”, rekli su naši izvori.

Kako su kazali, ni tu nije kraj Martinovićevom bezgraničnom nepotizmu.

”Martinovićev stric zapošljava se takođe u CEDIS-u, a sestra od strica (ime i prezime strica i sestre poznato redakciji) je zapošljena u Ministarstvu prosvjete još kad je ministarka bila Vesna Bratić. Od kada je postao predsjednik Opštine krajem prošle godine, u kolašinskoj opštini su počela da se izmišljaju mnoga nova radna mjesta, a sumnja se da je razlog tome da bi Martinović mogao da nastavi da zapošljava po partijskoj liniji”, rekli su naši izvori.

U.P.A.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
džudović
20.02.2024-09:47 09:47

Vlado balvan je još na vodi, nikako da potone!