Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Devet miliona eura od boravišne takse najavljuje rekordnu godinu

Direktorica Nacionalne turističke organizacije Crne Gore Željka Radak Kukavičić u razgovoru za VN potvrđuje optimistične prognoze kada je u pitanju uspješnost turističke privrede u ovoj godini.

Turistička sezona u dosadašnjem dijelu se može okarakterisati kao uspješna prema svim parametrima, a to između ostalog podrazumijeva više od milion noćenja u hotelima, više od pola milijarde prihoda od putovanja za prvih sedam mjeseci i trinaest i po miliona namjenskih prihoda budžeta na državnom i lokalnom nivou, pišu Vikend novine.

 

Direktorica Nacionalne turističke organizacije Crne Gore Željka Radak Kukavičić u razgovoru za VN potvrđuje optimistične prognoze kada je u pitanju uspješnost turističke privrede u ovoj godini.

“Budući da smo već u prethodnoj godini ostvarili više od milijardu eura prihoda od turizma, a da interesovanje za našu destinaciju raste, vjerujemo da će i ova godina biti rekordna po pitanju ostvarenih prihoda”, kazala je ona.

Takođe je istakla da se Crna Gora razvija u visokokvalitetnu turističku destinaciju koja je “nezamisliva bez kvalitetne turističke infrastrukture i hotelskih kapaciteta visoke kategorije”.

“Poznati hotelski brendovi, kao što su Hilton, Aman, Regent, Four Points by Sheraton, H Hotels, Chedi, Melia, Iberostar, Falkensteiner, prvi One & Only u Evropi i Ritz Carlton u najavi, prepoznali su Crnu Goru kao povoljnu investicionu i turističku destinaciju. Prisustvo takvih hotela je značajno jer su to objekti potpunijeg sadržaja koji zadovoljavaju kriterijume savremenog gosta i obećavaju najbolju popunjenost tokom cijele godine, a samim tim i najveće prihode”, zaključila je direktorica NTO.

Šta kažu podaci o dolascima i noćenjima od početka 2019. godine do sada i kakvi su trendovi?

Radak Kukavičić: Generalno, turistička sezona u dosadašnjem dijelu se može okarakterisati kao uspješna prema svim parametrima kako finansijskim, tako i fizičkim. Nastavljen je trend rasta turističkog prometa, a samim tim i ostvareni prihodi su veći. Prema podacima Uprave za statistiku Crne Gore Monstat, ukupan broj evidentiranih turističkih dolazaka koji se odnosi na kolektivni smještaj za prvih devet mjeseci tekuće godine iznosi oko 1,1 milion, što je oko 153.000 više nego u istom periodu prethodne godine, dok je broj ostvarenih noćenja skoro 4,2 miliona, što je 362.000 više nego u istom periodu prethodne godine.

Samo ove godine u Crnoj Gori je otvoreno 46 novih hotela, od kojih 85 odsto kategorije sa četiri i pet zvjezdica. Kvalitativno i kvantitativno unapređenje hotelskih kapaciteta imalo je za rezultat da turisti koji dolaze u Crnu Goru u sve većem broju koriste hotelski smještaj. Primjera radi, ove godine smo već u julu u hotelima dostigli posjetu na nivou avgusta 2017. godine, što je naročito značajno imajući u vidu da je avgust mjesec kada se ostvaruje najveći turistički promet. Prvi put smo u sedam mjeseci imali i sedam miliona noćenja. Samo u avgustu crnogorski hoteli su prvi put u istoriji ostvarili 1,05 miliona noćenja. Najbolji rezultat smo postigli i što se tiče broja gostiju u avgustu, kojih je bilo 220.000.

Koji su posljednji podaci o naplaćenim taksama?

Radak Kukavičić: Konstantan rast prihoda koji bilježimo iz godine u godinu rezultat je kontinuiranog rada na unapređenju ponude, obogaćivanju turističkog proizvoda, stvaranju uslova za bolju saobraćajnu povezanost i u konačnom na promociji destinacije i njenog pozicioniranja na turističkoj mapi svijeta.

Prema podacima Centralne banke Crne Gore koji se objavljuju kvartalno, prihodi od putovanja, odnosno turizma od inostranih turista tokom prvih sedam mjeseci iznosili su 532 miliona eura, što predstavlja rast od 4,2 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Samo po osnovu boravišne takse, prihodi koji pripadaju budžetu Crne Gore i lokalnim turističkim organizacijama, a koji su naplaćeni za prvih deset mjeseci, iznose oko 9,1 miliona eura, što predstavlja povećanje od oko 1,6 miliona eura u odnosu na isti period prethodne godine.

Ukupni namjenski prihodi koji pripadaju budžetu Crne Gore, te lokalnim turističkim organizacijama i lokalnim samoupravama, a koji uključuju prihode od boravišne takse, članskog doprinosa i turističke takse, od početka godine do kraja oktobra naplaćeni su u iznosu od oko 13,5 miliona eura i veći su 2,1 miliona spram iznosa iz istog perioda 2018. godine.

Budući da smo već u prethodnoj godini ostvarili više od milijardu eura prihoda od turizma, a da interesovanje za našu destinaciju raste, vjerujemo da će i ova godina biti rekordna po pitanju ostvarenih prihoda.

Što je najbolji pokazatelj uspješnosti aktivnosti na promociji Crne Gore, koje su počele sajamskim nastupima u septembru prošle godine?

Radak Kukavičić: Iza nas je dinamična godina. Ponudu za ovu sezonu predstavili smo na svim najznačajnim turističkim sajmovima i berzama. Promotivne aktivnosti usmjerili smo ka strateški važnim emitivnim tržištima, poput Njemačke, Velike Britanije, Francuske, Poljske, Srbije, Rusije, Skandinavije…

Ugostili smo veliki broj renomiranih predstavnika turoperatora i medija iz cijelog svijeta, pa su o Crnoj Gori kao turističkoj destinaciji članke objavili Cosmopolitan, njemački Lonely Planet i magazin Elle, zatim Mirror, Telegraph, CNN, Huffington Post, La Parisienne, New York Times, Daily Mail. Nedavno je na njemačkom javnom servisu Norddeutscher Rundfunk emitovana reportaža “Zaboravljeni biseri Crna Gora” (Vergessene Perlen Montenegro) u kojoj su nas predstavili kao neotkriveno turističko odredište u Evropi, zemlju sa raznovrsnom ponudom i fjordom poput onog u Norveškoj. Takođe, na jednom od najčitanijih portala u Ukrajini, Obozrevatel, objavljen je članak koji preporučuje čitaocima da posjete Crnu Goru “jer će u suprotnom propustiti da vide osmo čudo svijeta”.

Nedavno su se Crna Gora i Kotor našli na 13. mjestu Forbesove liste destinacija koje treba posjetiti u 2020. godini, a poznati časopis Conde Nast Traveller svrstao nas je u 40 najljepših zemalja na svijetu. I Kinezi su pisali o nama kao o idealnoj filmskoj destinaciji.

Koje su naredne aktivnosti na promociji naše turističke ponude?

Radak Kukavičić: Nakon uspješne ljetnje turističke sezone, NTO je već krenula sa promotivnim aktivnostima za sezonu 2019/20, koje realizujemo u saradnji sa lokalnim turističkim organizacijama i turističkom privredom. U septembru smo u okviru Dana Crne Gore u Sloveniji, sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma, Ambasadom Crne Gore u Sloveniji i lokalnim turističkim organizacijama, organizovali Dan crnogorskog turizma u Celju i Ljubljani. Tu smo poseban akcenat stavili na ponudu za postsezonu i svakako doček Nove godine i zimsku sezonu.

Istovremeno smo imali “roadshow” u Poljskoj, gdje smo u južnim gradovima: Zešovu, Vroclavu, Katovicama i Krakovu predstavli destinacijsku ponudu. Učestvovali smo i na godišnjoj konferenciji agenata prodaje Udruženja turističkih agencija Njemačke u Berlinu, gdje smo održali sastanke sa predstavnicima turoperatora agencija, i tom prilikom ih informisali o mogućnostima za organizaciju putovanja u Crnu Goru.

Početkom oktobra u okviru promotivnih aktivnosti na tržištu Francuske, predstavili smo ponudu na Međunarodnom sajmu turizma Top Resa u Parizu. Isto smo učinili i na Međunarodnom sajmu turizma LORIST u Novom Sadu, a nedavno je završena i promocija na sajmu ITB Azija u Singapuru sa Turističkom organizacijom Srbije i Agencijom za promociju i podršku turizmu Sjeverne Makedonije, u okviru regionalne saradnje na udaljenim tržištima. Prethodne sedmice uspješno smo realizovali nastup na Sarajevskom festivalu turizma, a u narednom periodu nastavićemo intenzivnu promociju u okviru zimske kampanje, kako bismo goste iz regiona detaljnije upoznali sa ponudom za novogodišnje praznike i zimsku sezonu.

Očekuju nas i sajmovi WTM u Londonu i TT u Varšavi, kao i “roadshow” kampanja na kojoj ćemo predstaviti ponudu destinacije za novogodišnje praznike i zimsku sezonu 2019/20. U saradnji sa lokalnim turističkim organizacijama i turističkom privredom, organizovaćemo tokom novembra i decembra promocije u svim većim gradovima regiona Beogradu, Zagrebu, Ljubljani, Trebinju, Dubrovniku, Skadru i Tirani. Planirane su i promocije u Podgorici, a sve će pratiti i “outdoor” kampanja kako na jugu i sjeveru Crne Gore, tako i u zemljama regiona. Nakon prezentacija i promocija, biće realizovane studijske posjete medija i turoperatora iz regiona u cilju boljeg upoznavanja destinacije i informisanja o zimskoj turističkoj ponudi.

U kojem dijelu ponude Crna Gora ide ukorak sa trendovima u okruženju i svijetu, a koje potencijale tek treba da valorizujemo na pravi način?

Radak Kukavičić: Crna Gora se razvija u visokokvalitetnu turističku destinaciju koja je nezamisliva bez kvalitetne turističke infrastrukture i hotelskih kapaciteta visoke kategorije. U prethodnom periodu fokusirali smo sa na stvaranje poslovnog ambijenta koji je privukao renomirane strane investitore, što je rezultiralo značajnim privrednim razvojem i rastom naše zemlje. Poznati hotelski brendovi, kao što su Hilton, Aman, Regent, Four Points by Sheraton, H Hotels, Chedi, Melia, Iberostar, Fallcensteiner, prvi One & Only u Evropi i Ritz Carlton u najavi, prepoznali su Crnu Goru kao povoljnu investicionu i turističku destinaciju. Prisustvo takvih hotela visoke kategorije naročito je značajno jer su to objekti potpunijeg sadržaja koji zadovoljavaju kriterijume savremenog gosta i obećavaju najbolju popunjenost tokom cijele godine, a samim tim i najveće prihode.

Savremeni turista je sve više orijentisan na prirodu, veoma ekološki osviješćen, pa je zdrava životna sredina sve više njihov izbor za odmor. Kroz razvoj ruralnog turizma, kome smo posebno posvećeni u posljednjem periodu, pomažemo razvoj seoskih domaćinstava. Trenutno u Crnoj Gori imamo 92 registrovana seoska domaćinstva, a trendovi pokazuju da turisti kojima je ekologija važna žele da osim uživanja u prirodi svojom potrošnjom takođe doprinesu razvoju lokalne zajednice. Zdrava životna sredina znači i čisto plodno zemljište na kome u sve većoj količini sadimo proizvode koje plasiramo našoj turističkoj privredi. Ovogodišnji slogan naše kampanje Dobro. Bolje. Domaće upravo ima za cilj da turistima približi gastronomsku ponudu i da domaći proizvodi budu u što većoj mjeri zastupljeni u našim ugostiteljskim objektima, na zadovoljstvo kako turista, tako i samih ugostitelja.

Dokle se stiglo u novim segmentima ponude kada su u pitanju turistički potencijali sjevera, kao i zdravstveni turizam?

Radak Kukavičić: Posljednjih godina sve veća pažnja posvećuje se razvoju sjeverne regije, odnosno planinskog turizma, koji ima veliki potencijal. Tu prije svega mislim na ulaganja u turističku infrastrukturu skijališta, nove staze, žičare. U njih će do 2022. godine biti uloženo 140 miliona eura, što se konkretno odnosi na izgradnju skijališta Kolašin 1600, Zarski, Cmiljača, Štedim i Hajla, te dodatnu valorizaciju durmitorskog skijališta. Trenutno najznačajniji projekat svakako je izgradnja prioritetne dionice auto-puta Bar-Boljare, koji će povezati sjever i jug naše zemlje, a nakon pomenutih ulaganja očekujemo i značajnije interesovanje većih investitora koji bi gradili velike turističke centre.

Značajan potencijal rasta bilježi i zdravstveni turizam, koji može u relativno kratkom roku postati jedan od vodećih turističkih proizvoda Crne Gore. Tu posebno treba uzeti u obzir komparativne prednosti koje podrazumijevaju kvalifikovan kadar i dobru reputaciju zdravstvenih usluga, geografski položaj i blizinu velikim emitivnim tržištima, prirodne ljepote i povoljnu klimu, sigurnost zemlje, kao i dugu tradiciju u turizmu. Uz to, naša konkurentska prednost je što su cijene zdravstenih usluga u Crnoj Gori niže nego u zemljama zapadne Evrope i jednom broju zemalja Balkana.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve