Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Damjanović: Za naredne mjesece obezbijeđeno nesmetano funkcionisanje svih budžetskih servisa

Damjanović i državni sekretar Agron Ibrahimi sastali su se sa Eble kako bi razgovarali o aktuelnoj ekonomskoj situaciji u Crnoj Gori

Za naredne mjesece obezbijeđeno nesmetano funkcionisanje svih budžetskih servisa, kazao je ministar finansija u tehničkom mandatu Aleksandar Damjanović u toku današnjeg susreta sa rezidentnom predstavnicom Fonda za Zapadni Balkan Stephanie Eble.

Kako je saopšteno iz tog resora, Damjanović i državni sekretar Agron Ibrahimi sastali su se sa Eble kako bi razgovarali o aktuelnoj ekonomskoj situaciji u Crnoj Gori.

“Osnovni makroekonomski indikatori u prvim mjesecima 2023. godine bilježe pozitivan trend kretanja”, kazao je Damjanović  i naglasio da su prihodi, prema poslednjim podacima 10 odsto veći od planiranih.

“Za naredne mjesece obezbijeđeno nesmetano funkcionisanje svih budžetskih servisa”, naglasio je ministar  dodajući da će rezultati ljetnje turističke sezone, kada se u budžetu generiše najviše prihoda, “postaviti realnu osnovu za procjenu srednjoročnih i dugoročnih potreba finansiranja”.

“Globalni finansijski uslovi i su dalje nestabilni što uzrokuje skuplje uslove zaduživanja za mnoge ekonomije u razvoju”, kazala je Eble i prenijela spremnost MMF-a da pruži partnersku podršku Crnoj Gori, kako na tehničkom nivou tako i u domenu definisanja stabilnog makroekonomskog i fiskalnog okvira koji će osigurati održivost javnih finansija na dugi rok.

Sastanak je, kako se navodi, bio prilika da se razmijene informacije o ukupnom fiskalnom ambijentu u Crnoj Gori i da se definišu prioritetne oblasti podrške u svijetlu predstojećih proljećnih sastanaka Svjetske banke i MMF-a u Vašingtonu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve