Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Damjanović u Parizu: Zainteresovanost francuske kompanije za crnogorske aerodrome

Drugog dana posjete Francuskoj, delegacija Crne Gore, koju predvodi Damjanović, sastaće se sa predstavnicima Senata Republike Francuske i Francuske razvojne agencije (AFD)

Ministar finansija, Aleksandar Damjanović prvog dana radne posjete Parizu, održao je sastanak sa Oliviem Behtom, ministrom za spoljnu trgovinu Francuske sa kojim je razgovarao o mogućnostima ekonomskog približavanja dvije zemlje, odnosno o dodatnom prostoru za ulaganje francuskih kompanija u Crnu Goru.

Kako je saopšteno iz Ministarstva finansija, u razgovoru sa francuskim kolegom aktuelizovana je postojeća privredna saradnja, a fokus je bio na zainteresovanosti francuske kompanije za crnogorske aerodrome, kao i status tog tendera i koncesiju. Ministri su ocijenili da je najviše potencijala za buduće zajedničke projekte upravo u saobraćajnoj infrastrukturi i energetici.

Damjanović se u Parizu sastao i sa guvernerom Banke Savjeta Evrope, Karlom Montićelijem, sa kojim je, pored teme o izazozima očuvanja fisklane održivosti i stabilnosti, koji su pred Crnom Gorom, razgovarao i o aktuelnoj temi sajber bezbjednosti, u kontekstu permanentnog sajber rata, ocijenivši da Crna Gora mora pokazati spremnost, da kao članica NATO-a i kandidat za članstvo u EU, potrebnim kapacitetom odgovori sajber izazovima.

Tokom prvog radnog dana posjete Francuskoj, Damjanović je imao susret i sa direktorom za globalne odnose Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) Andreasom Šalom, tokom kojeg su analizirani postojeći kao i o potencijalni projekte, uz zaključak ministra da Crna Gora treba da bude dio šire platforme dobrog upravljanja slobodnim carinskim zonama, u regionima Jadranskog mora.

Zvaničnici Francuske, jedne od vodećih evropskih država, u razgovoru sa Damjanovićem, iskazali su spremnost te zemlje da i dalje pruža podršku evropskom putu Crne Gore, ali i potrebnu tehničku pomoć, u oblastima od značaja.

Sastancima u Parizu prisustvovali su i dr Irena Radović, izvršna direktorica Investiciono razvojnog fonda, Ivan Ivanišević, ambasador Crne Gore u Francuskoj i Katarina Živković, načelnica Direkcije za javni dug u Ministarstvu finansija.

Drugog dana posjete Francuskoj, delegacija Crne Gore, koju predvodi Damjanović, sastaće se sa predstavnicima Senata Republike Francuske i Francuske razvojne agencije (AFD).

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve