Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Damjanović: Očekujem pojačan rad inspekcijskih organa, brojni vlasnici restorana ne izdaju fiskalne račune

''Očekujem pojačan rad inspekcijskih organa, da se širi svijest da onaj ko ne izdaje fiskalni račun potkrada državu i gosta i to se mora prijavljivati Upravi prihoda i carina''

Ne bih više komentarisao politikantske priče o bankrotu javnih finansija, više to ne pominju ni oni koji su ih plasirali. To su priče za jednokratnu upotrebu. Imamo konstantan rast prihoda od tridesetak procenata u odnosu na prošlu godinu i dvadesetak odsto u odnosu na plan. Vrlo smo konzervativno planirali prihode. Već smo krenuli u pripreme za koncipiranje narednog budžeta za 2024. godinu , a pričali smo i o 2025. i 2026.- oj. Svjesni smo da neće biti lako da se ovo sve sačuva, ali računam da će pametnom politikom novog ministra finansija biti sačuvana stabilnost, izjavio je ministar finansija Aleksandar Damjanović gostujući u emisiji „Info plus“ Adria televizije.

On je podsjetio da su u proteklih 14 mjeseci povučena dva kredita, ukupne vrijednosti 150 miliona eura.

“To je najmanja dinamika povećanja javnog duga, na što smo ponosni. Sve što Crna Gora bude povukla do kraja godine biće iskorišćeno za servisiranje potreba naredne godine. Neko naredno zaduženje biće, dakle, fisklana rezerva za početak naredne godine“, precizirao je ministar.

Damjanović je ocijenio da je resor kojim upravlja značajno unaprijedio transparentnost,

“Punjenje državne kase je odlično, povećali smo obim naplate zahvaljujući čvršćoj fiskalnoj disciplini, sa aspekta sigurnosti i stabilnosti ko god bude ministar finansija neće imati težak posao. Od 2025.do 2027. će morati da se vraćaju obveznice emitovane 2019 i 2020. godine. Postoji ogroman prostor za uštede, a do većih prihoda možemo doći boljom borbom protiv sive ekonomije i već širimo taj obuhvat. Brojni vlasnici restorana ne izdaju fiskalne račune. Narednih nedjelja nam je to primarna obaveza. Doći ćemo do optimizacije javnih finansija bez povećanja poreskih stopa i smanjenja plata i penzija“, naglasio je Damjanović.

Ministar je konstatovao da smo imali uvećane prihode dijelom zbog rasta cijena i povećanja turističke potrošnje.

“Očekujem pojačan rad inspekcijskih organa, da se širi svijest da onaj ko ne izdaje fiskalni račun potkrada državu i gosta i to se mora prijavljivati Upravi prihoda i carina. Tu postoji fiskalna rezerva koju treba maksimalno iskoristiti“, rekao je Damjanović.

On očekuje da se u skorom roku, do kraja jula, konstituiše parlament.

“Potom idu rokovi vezano za mandatara koji su definisani zakonom. Što prije dođe do nove vlade to bolje po državu i izvršnu vlast. Očekujem da se u transparentnom postupku izabere nova vlada, a aktuelna vlada će sarađivati sa parlamentom dok se nova vlada ne formira“, zaključuje Damjanović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve