Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Daković: 2023. jedna od 10 najboljih proizvodnih godina od početka rada HE Piva

Hidroelektrana Piva obilježava 48 godina rada

HE Piva 48. godišnjicu postojanja i uspješnog rada dočekuje u znaku dobrih proizvodnih rezultata, pogonski spremna i sa dobrim hidroenergetskim potencijalom da ispuni ciljeve zacrtane ovogodišnjim Elektroenergetskim bilansom. U prilog tome ide i činjenica da je hidroenergetski objekat u kanjonu Pive od početka godine proizveo 255 GWh električne energije, ostvarivši već sada 34 odsto ukupnog proizvodnog plana za ovu godinu, saopšteno je iz EPCG-a.

Kako se navodi, planirano je da HE Piva u ukupnoj proizvodnji elektroenergetskih objekata Elektroprivrede Crne Gore u 2024. godini učestvuje sa 25 odstoi, isporukom najkvalitetnije i najskuplje, vršne električne energije. Nivo pivske akumulacije trenutno je na 663,29 mnv, što je dovoljno za proizvodnju 194 GWh električne energije.

“I tokom 2023. godine, HE Piva ostvarila je zavidne proizvodne rezultate. Elektroenergetskom sistemu isporučila je 932,5 GWh električne energije, premašivši plan za četvrtinu”, navodi se u saopštenju.

Izvršni rukovodilac Podružnice-HE Piva Nikola Daković podsjeća da proizvodni rezultati prošlu, 2023. godinu čine jednom od 10 najboljih proizvodnih godina od početka rada Hidroelektrane. Daković je zadovoljan i postignutim na tekućem i investicionom održavanju te radovima na modernizaciji tog energetskog objekta.

“U novembru 2023. vratili smo u pogon agregat A2 koji zbog kvara blok transformatora 120 MVA nije proizvodio od maja 2022. Istovremeno počeli smo remont agregata A1 koji obuhvata radove na generatoru i radove na ugradnji elektromašinske opreme, Završetkom remontnih radova zaokružićemo jedan investicioni ciklus u Hidroelektrani, koji će nam omogućiti pouzdaniji rad i u narednih 30 godina”, ocijenio je Daković.

Od početka rada, 1976.godine, HE Piva prozvela je 36,1 TWh električne energije, a dobri poslovni rezultati, koji se u kontinuitetu postižu, najvećim dijelom, zasluga su zaposlenih čija posvećenost, odgovornost i stručnost garantuju stabilan rad ovog hidroenergetskog objekta. Rad HE“Piva“ tokom proteklih 48. godina znatno je uticao na razvoj plužinske opštine i države u cjelini.

“HE Piva je velika hidroelektrana akumulacionog tipa sa jednom od najviših betonskih lučnih brana u svijetu. Raspolaže akumulacijom dugom oko 40 km, korisne zapremine 746 miliona metara kubnih vode. Kao pribransko postrojenje sa velikom korisnom zapreminom akumulacije, HE Piva je fleksibilan izvor energije i snage. Zbog specifičnih topografskih karakteristika terena kompletno postrojenje urađeno je ispod površine zemlje”, dodaje se u saopštenju.

Hidroelektrana može startovani sa punom snagom za kratko vrijeme i raspoloživa energija koja je akumulisana u Pivskom jezeru predaje se u mrežu u zavisnosti od potreba elektroenergetskog sistema.

Povodom Dana HE, položen je vijenac na spomenik stradalim neimarima tokom izgradnje ovog, za naše uslove, grandioznog elektroenergetskog objekta u kanjonu Pive.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve