Srijeda, 1 Februara, 2023
Rubrika:

CUP o mogućem vraćanju doprinosa za zdravstvo: Teret ovakvih odluka ne možemo stalno ispostavljati privredi

Konačno, kazali su iz CUP-a, svima bi trebalo biti jasno da ''svaki dodatni ''teg o vratu'' crnogorskih preduzeća jeste dodatni ''teg o vratu'' društvenog napretka i što je tegova više napredak je sporiji, a i nivo kvaliteta opada''

Odluka o ukidanju doprinosa za zdravstvo nije se smjela donositi na prečac, a naročito ne bez učešća ključnih predstavnika crnogorske privrede, poručili su danas iz Crnogorskog udruženja poslodavaca (CUP) u vezi najava iz Vlade o mogućem vraćanju doprinosa za zdravstvevno osiguranje.

“Zdravlje građana predstavlja vrhunsku vrijednost pa, u skladu s tim, sistem zdravstva kao njen „čuvar“ ima presudan uticaj na društveno-ekonomski razvoj. S tim u vezi, finansiranje zdravstvenog sistema je jedan od ključnih preduslova realizovanja njegove uloge u društvu i svako preispitaivanje i promjena načina finansiranja mora biti adekvatna toj ulozi. To znači da se o sistemu finansiranja zdravstva mora na stručan i promišljen način donijeti dugoročno, a ne ishitreno, rješenje pod pritiskom težine situacije. Sama promjena načina finansiranja izaziva potrebu za novim prilagođavanjem u sistemu obračuna kod preduzeća, a to znači novu nestabilnost i nove troškove”, istakli su u saopštenju.

Preduslov donošenja valjanog rješenja, smatraju u CUP, podrazumijeva učešće svih „zainteresovanih“ strana, takozvanih stejholdera, u proces donošenja odluke – “što je u slučaju donošenja odluke o ukidanju doprinosa za zdravstvo trebalo da znači: obavezno učešće predstavnika privrede, što je tada izostalo”.

“Sada je svima jasno da se takva odluka nije smjela donositi na prečac, a naročito ne bez učešća ključnih predstavnika crnogorske privrede pa u tom smislu pozivamo da se ne učini ista greška i ovaj put, a pogotovu da se unaprijed „ne pravi račun bez krčmara“ i podrazumijeva kako će trošak novog načina finansiranja snositi privreda. Ne zato što naša preduzeća nemaju potreban stepen društvene odgovornosti, nego zato što je teret nameta na privredu takav da dovodi u pitanje njeno funkcionisanje na održiv način, a slaba privreda znači slabije zdravstvo, školstvo… – slabij i siromašije društvo”, naglasili su u saopštenju.

Konačno, kazali su iz CUP-a, svima bi trebalo biti jasno da “svaki dodatni „teg o vratu“ crnogorskih preduzeća jeste dodatni „teg o vratu“ društvenog napretka i što je tegova više napredak je sporiji, a i nivo kvaliteta opada”.

“Još jedanput ćemo navesti da ne bi bili pogrešno shvaćeni: Crnogorska privreda odnosno crnogorska preduzeća nikada nijesu zanemarili svoju društvenu odgovornost – tome smo svjedočili svo ovo vrijeme krize – pa neće ni u buduće, ali isto tako treba da kao društvo razumijemo: teret ovakvih i onakvih odluka ne možemo stalno ispostavljati privredi – ne zato što ne marimo za situaciju, nego zato što to nije održivo – nije moguće”, zaključuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Klopšo
01.12.2022-00:39 00:39

Najsmješnije u svemu je što predsjednik ovog udruženja,uopšte nije ničiji poslodavac…..