Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Crna Gore i ove godine uvozi sezonce iz regiona

U slučaju nedostatka radne snage poslodavci računaju na region, ali i na neka udaljena tržišta ukoliko na to budu primorani

Poslodavci su već početkom ove godine pojačali tražnju i oglašavanje kako bi obezbijedili kvalitetan kadar za ljetnju sezonu. Sezonci iz Crne Gore odlaze u Hrvatsku da rade jer im nude bolje uslove, a našim susjedima radnici odlaze u zemlje EU. Sagovornici Pobjede kažu će program ,,Evropa sad“ ublažiti ovaj problem, ali da nijesu sigurni da će imati dovoljno radnika. Smatraju da bi se problem trajno riješio uvođenjem kategorije stalnog sezonskog radnika za koju iz Ministarstva ekonomskog razvoja tvrde da je potrebna zakonska procedura koju treba da riješe do kraja godine.

Uslovi

U slučaju nedostatka radne snage poslodavci računaju na region, ali i na neka udaljena tržišta ukoliko na to budu primorani.

Predsjednik Odbora turizma i ugostiteljstva Privredne komore Ranko Jovović istakao je za Pobjedu da je problem nedostatka adekvatne radne snage nešto sa čime se već duže vrijeme susreće turistička privreda.

“Taj problem je svake godine do pojave pandemije bio sve izraženiji, a izvjesno je da će i ove godine biti veliki izazov angažovanje dovoljnog broja zaposlenih na sezonskim poslovima”, poručuje Jovović dodajući da kod nas sezona traje kratko (intenzivno oko tri mjeseca), pa poslodavci ne mogu pružiti uslove kao neke razvijenije destinacije na kojima sezona traje duže i koje privlače veći broj visokoplatežnih gostiju.

“Tako da zaposleni idu u inostranstvo zbog boljih uslova, pa ih nije moguće zadržati ukoliko nemaju interes da rade u Crnoj Gori”, kazao je Jovović.

On smatra da će program ,,Evropa sad“ pozitivno uticati na zainteresovanost domaće radne snage da radi u Crnoj Gori, jer se troškovi poreza i doprinosa zanačajno smanjuju pa će poslodavaci taj iznos moći da preusmjere u neto zarade zaposlenih.

“S obzirom na to da je neto zarada najznačajniji faktor na osnovu koga zaposleni biraju poslodavca, nadamo se da će se bar dijelom smanjiti odlazak domaće radne snage”, smatra Jovović.

Međutim, po njegovim riječima, bez obzira na pogodnosti koje očekujemo ove godine od programa ,,Evropa sad“, poslodavci će imati problem jer naša turistička privreda zbog svojih osobenosti nije u mogućnosti da ponudi konkurentne uslove kao neke razvijenije destinacije.

“Sve više zaposlenih ide da radi u Hrvatsku, jer njihovi idu u EU. Moramo da se još intenzivnije posvetimo domaćim radnicima i da ih motivišemo da rade u Crnoj Gori”, kazao je Jovović dodajući da jedan dio zaposlenih iz regiona tradicionalno dolazi u Crnu Goru da radi tokom ljeta, pa moramo njegovati i razvijati te odnose i u narednom periodu.

“Privredna komora već duži niz godina upozorava na ovaj problem i predlaže rješenja. Jedno od rješenja koje bi povećalo zainteresovanost za rad u turizmu je kategorija stalni sezonski radnik, koja je prisutna upravo u Hrvatskoj, a odnosi se na subvencionisanje zarada zaposlenih tokom perioda kada oni nijesu angažovani”, rekao je Jovović.

Objašnjava da taj program predviđa da poslodavac isplaćuje bruto zaradu zaposlenom tokom šest mjeseci intenzivnog rada, dok za vrijeme koje zaposleni ne radi zbog nedostatka posla prima dio neto zarade, a poslodavci subvencije.

“Time su zaposleni motivisani da se obučavaju i prekvalifikuju za rad u ugostiteljstvu, s obzirom na to da trenutno mogu sezonski da rade samo nekoliko mjeseci”, naglasio je Jovović.

Tržište rada

Raduju ih najave iz Ministarstva ekonomskog razvoja da bi kategorija stalnog sezonskog radnika mogla biti dio i našeg zakonodavstva, pa snažno apeluju da se krene u realizaciju ove ideje.

Osim uvođenja kategorije stalnog sezonskog radnika, Jovović smatra da treba snažnije promovisati i podsticati da se djeca usmjeravaju za zanimanja u oblasti turizma.

“Potrebno je organizovati i nacionalne programe za prekvalifikaciju teže zapošljivih kategorija stanovništva za zaposlenja u oblasti turizma”, predlaže Jovović koji smatra da je bitno i prilagoditi ispitne rokove i druge obaveze na fakultetima studentima koji rade na sezonskim poslovima.

“Kako im obaveze na fakultetima završavaju tek početkom jula a počinju već početkom septembra, dobar dio studenata ne može da se zaposli iako želi da radi tokom ljeta”, primjećuje Jovović.

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja su Pobjedi kazali da će doći do izmjena i dopuna važnih zakona u oblasti tržišta rada u trećem i četvrtom kvartalu tekuće godine.

“Radimo na izmjenama koje će uvesti normu stalnog sezonskog radnika u naš pravni sistem. Uvođenje ove norme podrazumijeva izmjene i dopune Zakona o radu i Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti jer je to definisano iz mjera aktivne politike zapošljavanja u zemljama EU”, objasnili su iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

Norma stalni sezonski radnik treba da, kako su dodali, propisuje da osobama koje se zaposle na sezonskim poslovima i koje rade sezonski, za period u godini, kada nijesu zaposleni, država nadoknađuje poreze i doprinose i poveže radni staž.

“Ta mjera bi djelovala stimulativno i obezbijedila bi kontinuitet radne snage”, kazali su iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

U Crnoj Gori prepoznatljiv je sezonski karakter tržišta rada, a već u narednoj godini, kako su poručili, uvođenjem ove norme doći će do unapređenja adekvatne radne snage, što je od posebnog značaja za naš turistički sektor.

Iz jedne od najpopularnijih crnogorskih platformi zaposli.me kazali su da, poučeni iskustvom iz prethodne godine i činjenicom da pandemija virusa kovid-19 polako jenjava, poslodavci se već uveliko pripremaju za predstojeću ljetnju sezonu. Kako je Pobjedi kazala Višnja Gluščević iz zaposli.me poslodavci uporedo sa pripremom za sezonu žele na vrijeme obezbijediti i kvalitetan kadar.

“Već su od početka ove godine intenzivirali potrebu oglašavanja radnih mjesta za zapošljavanje sezonskih radnika na našem portalu. Usljed migracije radne snage na prostor Evropske unije, ove godine je intenzivno osjetno i interesovanje hrvatskih poslodavaca za zapošljavanjem sezonskih radnika iz Crne Gore”,tvrdi Gluščević.

Interesovanje

Kaže i da su u svakodnevnoj komunikaciji kako sa poslodavcima, tako i sa kandidatima koji se interesuju za slobodna radna mjesta.

“Povećano interesovanje poslodavaca očekujemo, kao i prethodnih godina, tokom aprila i maja mjeseca”, kazala je Gluščević dodajući da najveće interesovanje na njihovom portalu, kao i prethodnih godina, vlada za pozicije iz oblasti ugostiteljstva, a zatim i iz oblasti prodaje i trgovine, kao i oblasti transporta i logistike.

Kazala je i da su pojačali ponudu i uvrstili neke nove mogućnosti.

“Tržište radne snage je prepoznalo zaposli.me i još jedan portal u Crnoj Gori, kao ključno mjesto za oglašavanje poslodavaca i registraciju kandidata. Usljed potrebe poslodavaca da brzo i efikasno dođu da kvalitetne radne snage u ponudi smo uvrstili neke nove mogućnosti i ponude kako bi pomogli poslodavcima da na jednom mjestu predstave svoje poslovanje i brend, a kandidatima da, putem naše platforme, dođu što prije do radnog angažmana”, poručila je Gluščević.

Da je veliko interesovanje za zapošljavanjem sezonskih radnika od početka godine i to od renomiranih većih poslodavaca na Crnogorskom primorju potvrdili su iz Zavoda za zapošljavanje.

Kako su kazali Pobjedi imaju veliko interesovanje poslodavaca, kako iz postojećih tako i iz novih hotela i rizorta.

“Imamo sve više zainteresovanih poslodavaca i biće potrebno sve više radnika. Nama je cilj da nastavimo i ostvarimo saradnju sa dobrim poslodavcima”, kazali su iz ZZZ.

Grupacija Karisma Hotels&Resorts se tako javila već početkom godine sa zahtjevom za popunjavanjem radnih mjesta.

“Iskoristili su mogućnost i promocije novog servisa ZZZ gdje se daje mogućnost poslodavcima za prezentaciju svoje ponude zapošljavanja na našem sajtu. Istakli su i potrebne profile zanimanja sa zaradama. Kako je od ove godine povećana minimalna zarada u skladu sa programom ,,Evropa sad“, očekujemo dobar odziv nezaposlenih lica i ostalih tražioca posla sa evidencije biroa rada u Crnoj Gori”, kazali su iz ZZZ.

Održali su se sajmovi zapošljavanja u organizaciji Porto Montenegra (Bijelo Polje, Nikšić, Podgorica, Tivat). Još uvijek su u toku sajmovi sezonskog zapošljavanja u organizaciji grupacije Karisma (Podgorica, Nikšić, Berane i Ulcinj).

“Sajmovi sezonskog zapošljavanja u organizaciji Zavoda za zapošljavanje će se održati početkom aprila u Podgorici i sredinom aprila u Bijelom Polju. Očekujemo oko 30- ak renomiranih poslodavaca na sajmu i dobar odziv kandidata za poslove sezonskog karaktera”, najavili su iz ZZZ.

Kažu i da sa posebnom pažnjom pristupaju pripremi i realizaciji aktivnosti i mjera u vezi sa zapošljavanjem na poslovima sezonskog karaktera.

“U toku su radionice sezonskog zapošljavanja u organizaciji područnih jedinica i Biroa rada sa licenciranim trenerima. Sa jedne strane imamo nezaposlena lica i ostale tražioce posla koji prolaze obuku da se što lakše uključe direktno na rad kod poslodavca u sezoni ili duže ili preko odgovarajućih programa koje usvaja ZZZ, dok sa druge strane imamo poslodavce sa svojim zahtjevima za popunjavanjem radnih mjesta”, istakli su iz ZZZ.

Za program „Podsticaji za zapošljavanje“ je trenutno raspisan konkurs na sajtu Zavoda i namijenjen je nezaposlenim licima iz određenih ciljnih grupa za zapošljavanje kod poslodavaca iz privatnog sektora koji su registrovani za obavljanje djelatnosti u sektoru usluga, smještaja i ishrane.

Održali su i prezentaciju vezano za sezonsko zapošljavanje u Birou rada Podgorica i predstavili paket sezonskog zapošljavanja svim područnim jedinicama i biroima rada u Crnoj Gori. Paket sezonskog zapošljavanja možete pogledati i na našem sajtu.

Iz Zavoda za zapošljavanje poručuju nezaposlenim licima i ostalim tražiocima posla da prate oglase i uključe se u aktivno traženje posla.

“Očekujemo da će im ove godine biti primamljivija ponuda na sezonskim poslovima, kako je povećana minimalna cijena rada na 450 eura”, zaključuju iz ZZZ.

U opciji i radna snaga iz Meksika, Kube, Filipina…

Jovović ističe i da postoji zainteresovanost poslodavaca za radnu snagu sa dalekih tržišta kao što su Meksiko, Kuba, Filipini, iako bi više voljeli da mogu da zaposle domaću radnu snagu.

“Međutim, kod zapošljavanja radnika sa dalekih tržišta se susrećemo sa poslovnim barijerama, ali i neizvjesnosti u pogledu adekvatnosti takve radne snage, dok su prilično visoki troškovi da bi oni došli u Crnu Goru. Ipak, ako se ovakva situacija nastavi, bićemo prinđeni da sve više zapošljavamo radnike sa udaljenih destinacija”, ističe Jovović.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve