Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Crna Gora i Italija jačaće saradnju u oblasti borbe protiv falsifikovanja eura

Na sastanku je bilo riječi i o modelima produbljivanja buduće saradnje nadležnih crnogorskih i italijanskih institucija u cilju zaštite eura

Guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić i viceguvernerka Zorica Kalezić sastali su se danas sa predstavnicima Ministarstva odbrane Republike Italije, zaduženim za borbu protiv falsifikovanja euro novčanica i kovanica i nelegalne upotrebe kriptovaluta, Đuzepeom Kavalarijem i Anđelom Galifijem (Guiseppe Cavallari i Angelo Galifi). Sastanku je prisustvovao i Đermano Pekoraro (Germano Pecoraro), ispred Ambasade Republike Italije u Crnoj Gori, saopšteno je iz CBCG.

Guverner Žugić je istakao da je crnogorski zakonodavni okvir u oblasti zaštite eura harmonizovan sa regulativom Evropske unije, te da Centralna banka ima razvijene kadrovske kapacitete u ovom segmentu.

„Razmjena iskustava sa kolegama iz Italije veoma je značajna za nas, posebno radi blagovremenog upoznavanja sa novim metodama otkrivanja falsifikovanog novca i stalnog praćenja relevantne EU regulative u ovoj oblasti“, kazao je Žugić.

Eksperti iz Italije prenijeli su guverneru Žugiću iskustva koje ova zemlja ima u borbi protiv falsifikovanja euro novčanica i izrazili zadovoljstvo saradnjom sa CBCG. Na sastanku je bilo riječi i o modelima produbljivanja buduće saradnje nadležnih crnogorskih i italijanskih institucija u cilju zaštite eura.

Tokom posjete Crnoj Gori, koja se realizuje u okviru programa Evropske komisije Pericles, italijanski eksperti će održati više sastanaka sa predstavnicima CBCG i Uprave policije Crne Gore.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve