Petak, 24 Marta, 2023
Rubrika:

Centralna banka: Počinje izrada Nacionalne fintek strategije

Ona je dodala da regulatori na finansijskom tržištu moraju voditi računa da uvođenje inovacija ne ugrozi visok nivo povjerenja u finansijske usluge i postignutu stabilnost sistema

U okviru priprema za početak rada na izradi Nacionalne fintek strategije, danas je u Centralnoj banci Crne Gore održana radionica pod nazivom “Istraživanje izvodljivosti i koordinacije inicijativa potrebnih za razvoj Nacionalne fintek strategije”.

Kako je saopšteno je iz Centralne banke, radionica je organizovana sa ciljem boljeg razumijevanja potrebe primjene digitalnih tehnologija u finansijskom sektoru Crne Gore, kao i prednosti i izazova koji prate razvoj finteka. Jedan od ključnih motiva za organizovanje radionice odnosio se na potrebu definisanja konkretnih narednih koraka u pravcu izrade, a kasnije i implementacije Nacionalne fintek strategije, te određivanja uloga i odgovornosti pojedinačnih aktera u predstojećim procesima.

„Naš fokus biće stvaranje uslova za brzu transformaciju poslovanja u finansijskom sektoru kako bi odgovorili novim izazovima i zadovoljili rastuće zahtjeve potrošača“, kazala je viceguvernerka Zorica Kalezić, otvarajući današnju radionicu.

Ona je dodala da regulatori na finansijskom tržištu moraju voditi računa da uvođenje inovacija ne ugrozi visok nivo povjerenja u finansijske usluge i postignutu stabilnost sistema.

„U tom pravcu, moramo osigurati još efikasnije upravljanje rizicima, nastaviti sa sprovođenjem aktivnosti na unapređenju finansijske pismenosti i, kroz usvajanje novih zakonskih rješenja, obezbijediti potpunu zaštitu korisnika“, istakla je Kalezić.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja Janko Odović kazao je da je digitalizacija velika šansa za Crnu Goru.

„Naš cilj treba da bude da tehnološke i finansijske inovacije budu jedan od ključnih izvoznih proizvoda Crne Gore, imajući u vidu strukturu domaće ekonomije i njenu zavisnost od turizma, što je pokazalo svoje slabosti u vremenu pandemije“, saopštio je Odović i dodao da će Ministarstvo finansija i socijalnog staranja biti aktivan učesnik u predstojećem procesu pripreme i, kasnije, implementacije Nacionalne fintek strategije, posebno u dijelu koordinacije u ime Vlade i djelovanja u pravcu stvaranja povoljnog ambijenta za razvoj finteka.

Današnjoj radionici, koju je Centralna banka Crne Gore organizovala u saradnji sa Evropskim fondom za jugoistočnu Evropu (European Fund for South East Europe – EFSE), prisustvovali su predstavnici Ministarstva finansija i socijalnog staranja, Ministarstva ekonomskog razvoja, Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija, Komisije za tržište kapitala i Agencije za nadzor osiguranja.

Centralna banka Crne Gore je, uz podršku EFSE-a, obezbijedila tehničku podršku za izradu Nacionalne fintek strategije, u vidu angažmana eksperta međunarodne fintek konsalting kuće Vedanvi iz Londona Jaya Tikama, koji ima značajno iskustvo u razvoju fintek ekosistema u brojnim zemljama.

Finansijska tehnologija – Fintek, podrazumijeva upotrebu novih tehnologija u cilju poboljšanja i automatizacije finansijskih usluga. U 2021. godini u kompanije koje se bave fintekom investirano je 210 milijardi dolara.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve