Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

CBCG: Ukupna aktiva banaka na kraju trećeg kvartala na istorijskom maksimumu

Na poziv guvernera, sjednici je prisustvovao i direktor Fonda za zaštitu depozita Vojin Vlahović.

Ukupna aktiva banaka na kraju trećeg kvartala 2023. godine bila je na istorijskom maksimumu i iznosila je 6,8 milijardi eura, kazali su iz Centralne banke Crne Gore (CBCG) nakon održane 66. sjednice Savjeta za finansijsku stabilnost, kojom je predsjedavao Radoje Žugić, guverner CBCG i predsjedavajući Savjeta.

Sjednici su prisustvovali članovi Savjeta – Novica Vuković, ministar finansija, Željko Drinčić, predsjednik Komisije za tržište kapitala i Marko Ivanović, predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja.

Na poziv guvernera, sjednici je prisustvovao i direktor Fonda za zaštitu depozita Vojin Vlahović.

Na sjednici je, kako je saopštila banka,  razmatrana je Informacija o finansijskoj stabilnosti za treći kvartal 2023. godine.

“Podaci iz ovog dokumenta ukazuju na rast industrijske proizvodnje u Crnoj Gori tokom prva tri kvartala tekuće godine od šest odsto u odnosu na uporedni period 2022. godine. Trgovina na malo je u istom periodu ostvarila rast od 15,9 odsto. Podaci o kolektivnom smještaju za prvih devet mjeseci tekuće godine ukazuju na rast u broju dolazaka turista (23,9 odsto) i broju ostvarenih noćenja (18,9 odsto) u odnosu na uporedni period prethodne godine. Godišnja stopa inflacije u septembru ove godine iznosila je 7,9 odsto”, naveli su iz CBCG u saopštenju dostavljenom medijima.

Što se tiče fiskalne sfere, kako su naveli, za devet mjeseci tekuće godine ostvaren je budžetski suficit od 2,7 odsto prognoziranog godišnjeg BDP-a zahvaljujući rastu izvornih prihoda od 20,9 odsto i padu budžetskih rashoda od 6,2 odsto u odnosu na plan.

“Deficit tekućeg računa je i dalje značajno visok, iako je u prvih šest mjeseci 2023. godine bio niži za 2,24 odsto u odnosu na isti period prošle godine”, dodaju.

IZ CBCG su naveli da trendovi koji karakterišu bankarski sektor, i u trećem kvartalu i “dalje su pozitivni”.

“Ukupna aktiva banaka na kraju trećeg kvartala 2023. godine bila je na istorijskom maksimumu i iznosila je 6,8 milijardi eura. Kapital banaka na kraju trećeg kvartala ove godine iznosio je 808,5 milijardi eura, što je rast od sedam odsto na kvartalnom, odnosno 31,8 odsto na godišnjem nivou. Trend pada nekvalitetnih kredita se nastavlja, pa je njihovo učešće u ukupnim kreditima na kraju trećeg kvartala ove godine iznosilo pet odsto. Depoziti su na kvartalnom nivou porasli 4,8 odsto, a na godišnjem 11,2 odsto”, kazali su iz CBCG.

Prema ocjeni Savjeta, kako ističu, sistemski rizik po finansijsku stabilnost se može okarakterisati kao “umjeren”, te je, jažu, potrebno i dalje pažljivo pratiti pokazatelje stabilnosti finansijskog sistema.

“Savjet je istakao potrebu što bržeg usvajanja nacionalne fintek strategije, ističući značaj koji ovaj dokument ima po dalji razvoj finansijskog sistema u Crnoj Gori”, kazali su iz banke.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve