Srijeda, 1 Maja, 2024
Rubrika:

CBCG: U prva tri mjeseca 62 odsto više turista nego prethodne godine

Rast broja noćenja u istom periodu iznosio 46 odsto, konstatovano je na danas održanoj sjednici Savjeta za finansijsku stabilnost

Prvi kvartal tekuće godine karakterisao je značajan rast u sektoru turizma, pa je tako broj dolazaka turista u prva tri mjeseca 2023. godine bio za skoro 62 odsto veći u odnosu na isti period prethodne godine, dok je rast broja noćenja u istom periodu iznosio 46 odsto, konstatovano je na danas održanoj sjednici Savjeta za finansijsku stabilnost.

Iz Centralne banke Crne Gore (CBCG) navode da je sjednicom predsjedavao Radoje Žugić, guverner Centralne banke i predsjedavajući Savjeta.  Sjednici su prisustvovali članovi Savjeta – Aleksandar Damjanović, ministar finansija i Željko Drinčić, predsjednik Komisije za tržište kapitala.

U cilju sagledavanja situacije i ocjene finansijske stabilnosti u zemlji, članovi Savjeta su na današnjoj sjednici razmatrali aktuelne makroekonomske pokazatelje i trendove.

“Uz rast industrijske proizvodnje i trgovine, prvi kvartal tekuće godine karakterisao je i značajan rast u sektoru turizma, pa je tako broj dolazaka turista u prva tri mjeseca 2023. godine bio za skoro 62 odsto veći u odnosu na isti period prethodne godine, dok je rast broja noćenja u istom periodu iznosio 46 odsto.  Godišnja stopa inflacije, mjerena potrošačkim cijenama, u martu 2023. godine iznosila je 10,5 odsto, što je značajno umanjenje u odnosu na decembar 2022. godine kada je iznosila 17,2 odsto”, konstatovano je tokom susreta.

U bankarskom sektoru, kako dodaju iz CBCG, evidentirani su pozitivni trendovi, pa je tako u prvom kvartalu ove godine zabilježen godišnji rast aktive banaka (18,5 odsto), ukupno odobrenih kredita (11,6 odsto), depozita (21,2 odsto) i kapitala (20,2 odsto).

“Nekvalitetni krediti na kraju marta 2023. godine iznosili su 215,6 miliona eura i činili su 5,62 odsto ukupnih kredita, što je za 0,88 procentnih poena niže u odnosu na isti period prethodne godine”, dodaju iz banke.

Zaključeno je da je finansijska stabilnost i dalje očuvana, ali da postoje rizici čija bi eventualna materijalizacija uticala na intenziviranje postojećih, kao i pojavu novih ranjivosti, naročito u realnom sektoru, što se dalje može odraziti na fiskalnu sferu i bankarski sektor, jedan je od zaključaka susreta.

Iz CBCG navode da su članovi Savjeta upoznati sa predlogom nacionalne Fintech strategije koju je pripremila konsultantska Fintech firma Vendavi iz Londona, uz finansijsku podršku Evropskog fonda za jugoistočnu Evropu (EFSE), koja će biti upućena Vladi Crne Gore na usvajanje.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve