Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Bugarska dodijelila bespovratna sredstva za realizaciju ekološkog projekta – Pametno jezero, u iznosu od 35 000 eura

Projekat uključuje stvaranje informativnog centra u samom jezeru; organiziranje ljetne škole; ugradnja solarnih panela i baterija i uređaja za prečišćavanje vode, kao i elektronskog ekrana za obavještavanje o pokazateljima čistoće vode i vazduha itd.

U sklopu bugarske zvanične razvojne pomoći za 2022. godinu, 16. decembra 2021.potpisan je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava između Ministarstva vanjskih poslova Bugarske, koje predstavlja ambasadorka te zemlje u Crnoj Gori Meglena Plugčijeva, sa jedne, i gradonačelnika Plevalja Igora Golubovića, sa druge strane, u iznosu od 35.430 eura.

Ugovorom je, kako su saopštili iz bugarske ambasade, predviđeno finansiranje ekološki inovativnog projekta za rekreaciju i razonodu: „Pametno jezero – unapređenje ostrva kao energetski, ekološki i naučno održive oblasti“.

Projekat uključuje stvaranje informativnog centra u samom jezeru; organiziranje ljetne škole; ugradnja solarnih panela i baterija i uređaja za prečišćavanje vode, kao i elektronskog ekrana za obavještavanje o pokazateljima čistoće vode i vazduha i td.

Osnovni prioritet i cilj projekta je održivo upravljanje prirodnim resursima, zaštita i očuvanje prirodne sredine i održivo upravljanje vodama i otpadom kroz uvođenje inovativnih čistih tehnologija.

“Od 2019. godine u okviru bugarske zvanične razvojne pomoći u Crnoj Gori finansirano je ukupno osam projekata u vrijednosti od preko 320.000 eura”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
natalija
18.12.2021-15:41 15:41

Još samo da ste napisali o kakvom se to jezeru radi?