Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Budžet po mjeri švercera i tajkuna bliskih Krivokapiću, Abazoviću i Spajiću!

Premijer, vicepremijer i ministar finansija već imaju dilove sa pojedinim tajkunima kako bi im omogućili dobijanje vrijednih državnih poslova

Vlada Crne Gore, u minut do 12, juče je posljednjeg dana marta dostavila Predlog zakona o budžetu za ovu godinu! I samo što je dostavljen, poslanici većine su našli mane. Iako je premijer Zdravko Krivokapić budžet najavljivao i u decembru, ono što je predstavio sa vicepremijerom Dritanom Abazovićem i ministrom finansija i socijalnog staranja Milojkom Spajićem izgleda kao pravi amaterizam. O kakvom diletantskom potezu je riječ govori i činjenica da funkcioneri Vlade ne razlikuju sistemski zakon o budžetu od zakona o budžetu za 2021. godinu.

Populizam i demagogija

Vlada je definisala da budžetski deficit bude tri odsto, što je i laicima jasno da neće biti moguće osim ako Krivokapić ne uključi neke svoje natprirodne sposobnosti pa svede taj manjak na projektovani nivo. Deficit budžeta od tri odsto Crna Gora imala je u 2019. godini, kada je bila puna ekonomska aktivnost u državi, ali i na globalnom nivou. Sada takve okolnosti nijesu ni blizu, a procjene govore da do 2022. godine globalni oporavak neće biti moguć. Zbog toga, je deficit od tri odsto čist populizam.

Osnova za optimizam Vladi daje nada da će turistički prihodi biti na oko 65 odsto ostvarenih u rekordnoj sezoni.

“Vakcinacija koja se odvija brže od plana pogurala je da imamo samopouzdanja što se tiče projekcija”, rekao je Spajić.

Međutim, vakcinacija u koju se uzdaju ne ide baš kako treba, a poseban problem je taj što i pored vakcinacije ovih dana veliki broj država Evropske unije uvodi nove oštrije mjere u borbi protiv koronavirusa, uz preporuku da njihovi državljani ne putuju u države koje su rizične.

Tajkuni i šverceri

Jedna od novih mjera je uvećanje akciza na cigarete. Vlada se odlučila za uvećanje akciza na cigarete godinu ranije u odnosu na ranije planirano. Na taj način očekuje se uvećanje budžetskih prihoda. Kako će to izgledati u praksi. Slično je nekada sa uvećanjem akciza na cigarete startovao i bivši ministar finansija Darko Radunović, ali su prihodi budžeta bili u prvih nekoliko mjeseci na 30 odsto, dok je sa druge strane cvjetala siva ekonomija i šverc. A kakve su konekcije novih vlasti sa švercerima?

Poslanik vladajuće koalicije i jedan od lidera DF Nebojša Medojević javno je prozvao i povezao premijera Zdravka Krivokapića sa pojedinim, kako je napisao, najvećim švercerima.

foto Facebook

Međutim, nije Krivokapić jedini koji je povezan sa tajkunima.

Kako portal Aktuelno saznaje, dominatan uticaj na kreiranje ovakvog koncipiranog budžeta imali su pojedini privrednici bliski Spajiću i Abazoviću. Navodno, već se spekuliše da se jedan dio privrednika već izdvaja za uspostavljanje monopola u dobijanju poslova od države. Portal Aktuelno nastaviće da istražuje sve te sumnjive relacije koje imaju pojedini članove Vlade.

D.G.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve