Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Bregu: Razjedinjeni tonemo, zajedno opstajemo

Govoreći o ekonomskoj situaciji i trenutnoj investicionoj klimi na Zapadnom Balkanu Bregu je istakla da je u proteklih deset godina izvoz povećan za 142%, pri čemu je Evropa prva na listi. Dodala je da je situacija slična i u pogledu priliva stranih investicija, koje imaju uzlazni trend, a većina ih dolazi iz Evropske unije

„Ekonomije Zapadnog Balkana ujedinjene su potrebom i osjećajem hitnosti, kao i sviješću da postoji jasan razlog zbog kojeg se regioni u svijetu udružuju. Podijeljeni ne možemo mnogo, jer smo mala tržišta, svako sa svojim problemima. Zajedno, međutim, možemo biti interesantno tržište. Zato se trebamo okrenuti regionalnoj saradnji, jer upravo time održavamo stabilnost, saradnju i mir u regionu,“ – rekla je generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu na godišnjem sastanku i poslovnom forumu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) danas u Sarajevu.

„U prilog tome govore i dvije brojke ovogodišnjeg izdanja Balkanskog barometra, istraživanja mišljenja javnosti i privrednika koje provodi Vijeće za regionalnu saradnju. Naime, po prvi put u posljednje četiri godine više od polovine građana iz regiona, njih 56%, vjeruje da bi evropska integracija poboljšala njihov život. Međutim, jos važnije je to što je 70% onih koji smatraju da bi se to brže ostvarilo regionalnom saradnjom. Ovi podaci govore o odgovornosti i jasnoj potrebi da se evropski narativ održi u regionu. Našim građanima potrebno je uvijek iznova naglašavati da su stvarne promjene u njihovim životima potaknute upravo evropskom integracijom. Evropska unija preobražava našu stvarnost, bez obzira da li se ulaže u infrastrukturu, međuljudske odnose, povezanost, itd. – a to je zasluga EU, jer ona donosi rezultate“-navela je ona.

Govoreći o ekonomskoj situaciji i trenutnoj investicionoj klimi na Zapadnom Balkanu Bregu je istakla da je u proteklih deset godina izvoz povećan za 142%, pri čemu je Evropa prva na listi. Dodala je da je situacija slična i u pogledu priliva stranih investicija, koje imaju uzlazni trend, a većina ih dolazi iz Evropske unije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve