Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Bregu: Najvažniji korak u jačanju ključnih digitalnih kapaciteta u regionu je postepeno uvođenje politika i programa EU

Na sastanku su, saopšteno je iz RCC, se okupili ministri sa Zapadnog Balkana zaduženi za komunikacije, zvaničnici Evropske komisije, kao i predstavnici regulatornih tijela i agencija za komunikacije iz regiona

Današnje pristupanje četiri ekonomije iz našeg regiona Programu Digitalna Evropa predstavlja veliki napredak koji im otvara mogućnosti korištenja programa vrijednog gotovo 7,5 milijardi eura. Ono što se nekada činilo skoro utopijskim je od 2021. godine, kada su ukinuti troškovi rominga u regionu, postalo stvarnost. Nastavljamo da održavamo obećanja data u pogledu rominga. Tokom prvog regulatornog dijaloga istakla sam da je naredni izazov smanjivanje ogromnih troškova rominga između EU i regiona. Od 1. oktobra očekujemo prosječno regionalno smanjenje troškova prenosa podataka u romingu od 30 odsto. Uticaj smanjenih troškova uvijek nadilazi monetarni aspekat, rekla je generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu na sastanku u okviru regulatornog dijaloga Evropske unije i Zapadnog Balkana koji je organizovala Evropska komisija danas u Briselu.

Na sastanku su, saopšteno je iz RCC, se okupili ministri sa Zapadnog Balkana zaduženi za komunikacije, zvaničnici Evropske komisije, kao i predstavnici regulatornih tijela i agencija za komunikacije iz regiona.

Osim Bregu, učesnicima su se u uvodnom dijelu obratili i generalni direktor Generalne direkcije za komunikacijske mreže, sadržaje i tehnologije Roberto Viola, generalni direktor Generalne direkcije za susjedstvo i pregovore o proširenju Gert Jan Koopman i direktorica u Generalnoj direkciji za informatiku Natalia Aristimuño Pérez.

„Okupili smo se dan nakon uspješne konferencije o kibernetičkoj sigurnosti na visokom nivou na kojoj se pozvalo na sistematsku integraciju našeg regiona u rad Evropske unije na polju kibernetičke sigurnosti i to planski, ali i na druge načine i u svim segmentima. Ova dva dana intenzivnih razgovora o politikama kibernetičke sigurnosti te regulatornog dijaloga između našeg regiona i Evropske unije o programima digitalne transformacije bi uskoro, nadajmo se, mogla postati uobičajena praksa. U okviru današnjeg dijaloga se može i treba ukazati na neke od konkretnih pristupa dijalogu, politika, okvira i programa kojima se može ostvariti integracija našeg regiona sa konkretnim koristima prije samog pristupanja. Vijeće za regionalnu saradnju je spremno da bude platforma za oblikovanje ove smjelije i naprednije vizije integracije koja vodi približavanju našeg regiona Evropskoj uniji. Samo konkretan dijalog vođen potrebama zajedno sa jasnom evropskom vizijom otvorenog puta za bržu integraciju i pragmatičnosti u pogledu naših stvarnih regulatornih potreba i izazova može donijeti trajne rezultate,“ zaključila je Bregu.

Iz RCC navode da u prosjeku je 72,5 odsto domaćinstava na Zapadnom Balkanu imalo pristup fiksnim širokopojasnim mrežama sa brzinama većim od 30Mbps u poređenju sa 90 odsto u EU.

Osim toga,kako još dodaju, samo 35 odsto građana regiona posjeduje barem osnovne digitalne vještine dok je prosjek u EU skoro 54 odsto.

“Samo tri odsto preduzeća na Zapadnom Balkanu je koristilo barem jednu tehnologiju vještačke inteligencije dok je ta brojka u EU bila skoro tri puta veća, pri čemu mala i srednja preduzeća u regionu koriste digitalne tehnologije mnogo manje u odnosu na prosjek Evropske unije. Predstojeći Plan rasta za Zapadni Balkan, koji treba obuhvatiti postepenu integraciju u jedinstveno digitalno tržište i veću finansijsku pomoć, može biti glavni pokretač dijaloga i saradnje sa Evropskom unijom”, poručuju iz Vijeća.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve