Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Bojanić: Ostvareni značajni rezultati na putu zelene energetske tranzicije

On je istakao da su, uz podršku Sekretarijata Energetske zajednice, realizovane brojne aktivnosti, među kojima je i priprema planova za oporavak nakon krize izazvane pandemijom korona virusa

Iako je godina iza nas obilježena pandemijom Covid -19, ipak su ostvareni značajni rezultati na putu zelene energetske tranzicije, kazao je ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić na onlajn sastanku Savjeta ministara Energetske zajednice.

On je istakao da su, uz podršku Sekretarijata Energetske zajednice, realizovane brojne aktivnosti, među kojima je i priprema planova za oporavak nakon krize izazvane pandemijom korona virusa.

“Najvažniji rezultati koji su ostvareni za vrijeme crnogorskog predsjedavanja Energetskom zajednicom  su stvaranje uslova za utvrđivanje ciljeva za 2030. godinu za Energetsku
zajednicu i njene ugovorne strane u oblasti energetske efikasnosti, obnovljive energije i emisije gasova sa efektom staklene bašte. Zatim, povećanje udjela obnovljive energije u ukupnoj potrošnji energije, uvođenje sistema plaćanja za emisije ugljendioksida u Crnoj Gori, koji će olakšati kasnije učešće u sistemu trgovine emisijama koji se primjenjuje u EU”, naveo je Bojanić.

Na sastanku, koji je otvorio premijer Zdravko Krivokapić, istaknuta je i važnost dokumenta Zelena energetska agenda za Zapadni Balkan, koji je pripremila Crna Gora, uz podršku Sekretarijata Energetske zajednice.

“U ovom dokumentu predložen je niz mjera za olakšavanje procesa dekarbonizacije naših ekonomija, između ostalog: smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte uvođenjem obaveze plaćanja takse za te emisije”, rekao je Bojanić.

Kada je riječ o energetskoj efikasnosti, primijenjeni su različiti projekti i programi za domaćinstva i mala i srednja preduzeća. Povećano je i korišćenje obnovljivih izvora energije, unaprijeđena su  energetska tržišta kroz jačanje uloge kupaca i postepeno ukinute subvencije za proizvodnju električne energije iz uglja.

Omogućena je i pravedna tranzicija kroz primjenu finansijskih mehanizama za razvoj i oporavak regiona u kojima je zastupljena proizvodnja energije iz uglja, primjena programa podrške za obrazovanje, inovacije i primjenu novih tehnologija na regionalnom nivou, a najavljeni su i programi postupnog ukidanja proizvodnje električne energije iz uglja u nekim članicama Energetske zajednice koje dominantno koriste ugalj za proizvodnju električne energije.

“Aktivnosti na uspostavljanju integrisanog tržišta električne energije, intenzivni rad na pregovorima o amandmanima na Sporazum o formiranju Energetske zajednice”, naveo je Bojanić.

Uvodni govor održala je zamjenica generalnog direktora Direktorata za energetiku Evropske komisije Cristina Lobillo Borrero.

“Oni su u svojim uvodnim govorima naglasili značaj Energetske zajednice za razvoj energetskog sektora njenih članica i njihovo povezivanje sa energetskim tržištem Evropske unije, primjenjujući održivu energetsku politiku i zelenu energetsku agendu”, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Sastanak je završen primopredajom uloge predsjedavajućeg Energetskom zajednicom između Crne Gore i Srbije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve