Nedjelja, 19 Maja, 2024
Rubrika:

Bar i Ulcinj za odlaganje smeća duguju 2,5 miliona

DRI kontrolisala preduzeće Možura

Prošlogodišnji finansijski izvještaj preduzeća Možura, koje je u vlasništvu opština Bar i Ulcinj, urađen je u skladu sa propisima i prezentovan na fer i objektivan način, zbog čega je Državna revizorska institucija (DRI) dala pozitivno mišljenje, ali je kršenje više propisa rezultiralo uslovnim mišljenjem na pravilnost poslovanja.

Riječ je o preduzeću koje su ove opštine zajednički formirale, sa učešćem 65 odsto barske i 35 odsto ulcinjske, za skupljanje, obradu i odlaganje otpada, te reciklažu.

Imajući u vidu trenutnu zauzetost deponije, revizori ukazuju da će planirani kapaciteti biti popunjeni u narednih pet godina. Zato je, kako ocjenjuju u izvještaju, potrebno da Možura sa osnivačima i Vladom što prije obezbijedi sanitarne kade ili definiše alternativnu lokaciju za odlaganje otpada.

Potraživanja

Revizori su skrenuli pažnju na nenaplaćena potraživanja od skoro 2,5 miliona eura, koja značajno premašuju prošlogodišnje prihode od 1,6 miliona. Dug barske opštine od skoro 370 hiljada se odnosi na preuzeta dugovanja od lokalnog komunalnog preduzeća od prije deceniju, dok se 100.000 eura odnosi na pozajmicu iz 2014. godine koji je Opština trebalo da vrati u roku od tri mjeseca. Dug Opštine Ulcinj od 585,3 hiljade eura se takođe odnosi na preuzeta dugovanja ulcinjskog komunalnog preduzeća od 2012. do 2021. godine. Možura je sa obje opštine potpisala više ugovora o cesiji i protokola o izmirenju obaveza na rate. Sa Opštinom Bar je potpisan sporazum na osnovu kojeg je dogovoreno da se ova sredstva koriste za buduće investicije, čime je prekinuta zastarjelost potraživanja. Dodatnih 1,45 miliona eura duguju komunalna preduzeća Bar i Ulcinj po osnovu deponovanog komunalnog otpada.

– S obzirom da iznos neplaćenih potraživanja od 2,47 miliona značajno premašuje iznos ostvarenih poslovnih prihoda u 2022. godini od 1,6 miliona, Možura treba posebnu pažnju da posveti njihovoj naplati. U postupku revizije je utvrđeno da društvo nije donijelo posebnu proceduru kojom su propisani rokovi i odgovornosti u procesu naplate potraživanja – stoji u izvještaju.

Revizori su utvrdili da u Možuri ne postoje interne procedure za izvještavanje o radu koje su dužni slati opštinama i Agenciji za zaštitu životne sredine, niti su utvrđena odgovorna lica za taj posao. Nije obezbijeđen sistem dvojnog potpisa za fakture, ni procedure za korišćenje službenih vozila, telefona i reprezentacije. Nedostaje dugoročni plan upravljanja ljudskim resursima u smislu izmjene organizacione strukture. Revizori su preporučili da proces zapošljavanja sprovode kroz javno oglašavanje, a da praksu privremenog ustupanja zaposlenih preko agencije koriste kao izuzetak.

Osim kršenja više zakona, među kojima o radu, unutrašnjim kontrolama, državnoj imovini, te propisa o popisu imovine, revizori su utvrdili i da je prekršen Zakon o javnim nabavkama zbog lošeg planiranja, pa je od 662,5 hiljade planiranih nabavki realizovana trećina.

Prošle godine je najviše potrošeno na plate i poreze, 492,4 hiljade, odnosno 44,8 odsto, za materijal skoro 200 hiljada, dok su troškovi amortizacije i rezervisanja dostigli gotovo 300 hiljada.

DRI je izvještaj, osim opštinama, dostavila skupštinskim odborima za ekonomiju i turizam, a Možura do 10. novembra mora da dostavi plan aktivnosti, a do 10. aprila iduće godine i izvještaj o realizovanim preporukama.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve