Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Agencija utvrdila: EPCG dala Željezari nezakonitu državnu pomoć od 6,5 miliona eura za pokretanje proizvodnje čelika

Elektroprivreda Crne Gore potpisala je 30. decembra 2022. godine ugovor o kupovini imovine kompanije Toscelik Alloyed Engineering Steel Nikšić od turske kompanije Toščelik

Agencija za zaštitu konkurencije utvrdila da je Elektroprivreda Crne Gore nezakonito dala državnu pomoć nikšićkoj željezari, odnosno 6,5 miliona eura za pokretanje proizvodnje čelika, saznaje CdM.

U rješenju Agencije u koje je CdM imao uvid, utvrđuje se da je je državna pomoć koja je nezakonito dodijeljena privrednim subjektima Toščelik, koje je osnovano i posluje u skladu sa zakonima i propisima Turske, od strane Elektroprivrede Crne Gore od 19. januara 2023. godine, neusklađena sa Zakonom o kontroli državne pomoći.

Zato Agencija nalaže Elektroprivredi Crne Gore da bez odlaganja, a najkasnije u roku od četiri mjeseca od dana prijema rješenja, preduzme mjere neophodne za povraćaj neusklađene državne pomoći.

Elektroprivreda Crne Gore potpisala je 30. decembra 2022. godine ugovor o kupovini imovine kompanije Toscelik Alloyed Engineering Steel Nikšić od turske kompanije Toščelik.

Toščelik je Željezaru, koja je tada već bila u poteškoćama, kupio 2012. godine na aukciji koju je sprovedena nakon stečaja Željezare Nikšić, i nastavio sa proizvodnjom čelika.

Toščelik je, međutim, u martu 2021. godine obustavio proizvodnju kao rezultat pada tražnje za proizvodnima od čelika izazvanog pandemijom koronavirusa.

Uprkos oporavku tržišta čelika u Evropi i ponovnom rastu cijena u prethodnom periodu, proizvodnja nije nastavljena i Toščelik je razmatrao zatvaranje željezare.

Međutim, EPCG je pri sklapanju ugovora o kupovini imovine Željezare zaobišla propise o kontroli državne pomoći, koje je kao kompanija u većinskom državnom vlasništvu u obavezi da primjenjuje.

Državne kompanije su pravna lica koja upravljaju i raspolažu sredstvima javnih prihoda i državnom imovinom, te se stoga Zakon o kontroli državne pomoći na njih primjenjuje jednako kao i na državne organe i organe lokalne samouprave.

IzvorCdM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve