Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Agencija “Standard & Poor's” potvrdila stabilan izgled za Crnu Goru

Analitičari ove kreditne agencije potvrdili su da se Crna Gora nalazi na dobrom putu razvoja, saopšteno je iz Ministarstva finansija

Agencija za kreditni rejting “Standard&Poors” objavila je novi Izvještaj za Crnu Goru kojim je potvrdila dosadašnji rejting naše zemlje, koji je označen kao ”stabilan”, uz zadržavanja ocjene B+/ B.

foto bbj.hu

Analitičari ove kreditne agencije potvrdili su da se Crna Gora nalazi na dobrom putu razvoja, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Ocjenjujući kretanja u crnogorskoj ekonomiji, Standard & Poor's naglasio je značajne rezultate ostvarene u sektorima turizma i energetike, kao i značajan priliv SDI.

Snažne performanse sektora turizma podržale su realni rast skoro 5% u 2018. godini, što je najveći rast koji je Crna Gora zabilježila u protekloj deceniji. Ovakav trend nastavljen je i u 2019. godini s obzirom na to da za prvih šest mjeseci dolasci turista bilježe rast od 20 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Veliki doprinos rejttingu daju i značajna strana ulaganja.

Projekcije S&P su da će one prosječno iznositi oko 10% BDP-a godišnje u naredne četiri godine i uglavnom su skoncentrisane u sektoru nekretnina, hotelijerstva i ugostiteljstva i energetike. U toku je niz projekata u sektoru ugostiteljstva, uključujući nekoliko primorskih ljetovališta visoke kategorije, kao i hotele za turiste sa preferencijama u dijelu planinskog turizma.

Istovremeno, predstavnici ove kreditne agencije pozdravljaju završetak nekoliko bitnih projekata u energetskom sektoru, poput rekonstrukcije i nadogradnje elektrana, novih kapaciteta za proizvodnju električne energije i podvodnog kabla Crna Gora – Italija koji će omogućiti Crnoj Gori da izvozi struju, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi u Izvještaju navedeni sektori predstavljaju osnov za dalji rast crnogorske ekonomije i potencijal za poboljšanje kreditnog rejtinga Crne Gore.

U ovoj Agenciji smatraju i da je izgradnja auto-puta, kao javna investicija, takođe podstakla rast. Po završetku, Vlada očekuje da auto-put povezuje obalu luke Bar i granicu sa Srbijom, spajajući udaljene regione i poboljšavajući bezbjednost na putu.

Na kraju, S&P pozdravlja put Crne Gore kao zemlje kandidata ka EU, ističući značajan potencijal u sprovođenju reformi kojima se usklađuje sa pravnom tekovinom EU, kao i podršku velikog dijela stanovništva integraciji u EU, uz to navodeći da je Crna Gora izgradila relativno jak institucionalni okvir u regionalnom kontekstu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve