Ponedjeljak, 28 Novembra, 2022
Rubrika:

Aerodromi sa partnerima iz Italije i Albanije predstavili rezultate projekta ”On Cloud Nine”

Riječ je, kako se navodi, o prvom prekograničnom projektu koji se finansira iz IPA fondova u kom učestvuju ACG

Aerodromi Crne Gore predstavili su rezultate IPA projekta “On Cloud Nine” koji se relizuje sa partnerima iz Italije i Albanije – vodeći partner je Aerodrom Pulja, regija Molise i Agencija za civilno vazduhoplovstvo Albanije, saopšteno je iz te kompanije.

Riječ je, kako se navodi, o prvom prekograničnom projektu koji se finansira iz IPA fondova u kom učestvuju ACG.

Projekt menadžer i šef Komercijalne službe Aerodroma Podgorica, Miloš Janković objasnio je da je projekat realizovan kroz IPA komponentu Prekogranična saradnja (CBC – Cross-border Cooperation).

“Svi učesnici u projektu pokazali su agilnost s obzirom na izazove koje nije bilo moguće planirati poput pandemije COVID 19 i posljedične krize u avio industriji na svjetskom nivou. Primarni cilj projekta bio je integrisanje i poboljšanje usluga prevoza putnika i povećanje dostupnosti u jadranskoj oblasti. Međutim, pandemija koronavirusa početkom 2020. godine, zatim obustava avio-saobraćaja i kriza u avio-industriji nametnula je drugačije prioritete. Uslijed toga, projektni zadaci su se mijenjali ali ne i ciljevi projekta”, kazao je Janković na završnoj konferenciji za medije u Podgorici.

On je rekao da je, shodno tome, na prijedlog vodećeg partnera, Aerodroma Pulja dogovoreno da se aktivnosti preusmjere na rješavanje izazova prilikom suočavanja sa pandemijom.

“Tako su Aerodromi Crne Gore, u sklopu ovoga projekta, nabavili dva automobila koja su namijenjena za transport COVID pacijenata, kao i vrijednu medicinsku opremu”, naveo je Janković.

Ukupna vrijednost budžeta na nivou projekta je oko milion i sto hiljada eura. Od toga, Aerodromi Crne Gore su učestvovali sa oko 144 hiljade eura.

“Važno je naglasiti da je 85 odsto ovih troškova finansirala Evropska unija, pri čemu je kontrolor svih troškova Ministarstvo finansija, odnosno Direktorat za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći i Direkcija za I nivo kontrole, kojima zahvaljujemo na saradnji i razumijevanju. Aerodromi Crne Gore izuzetno su zahvalni i kolegama iz Kancelarije za evropske integracije koji su pratili implementaciju projekta”, napomenuo je Janković.

Da je projekat, kog Aerodromi Crne Gore realizuju iz trilateralnog programa Italija – Albanija – Crna Gora bio izuzetno izazovan, posebno u svijetlu pandemije COVID 19, ocijenila je načelnica Direkcije za I nivo kontrole, Kana Tomašević.

“Međutim, sada kada ga privodimo kraju, možemo reći da smo uspjeli da se suočimo sa izazovima i zajedničkim radom svih institucija doprinesemo razvoju i poboljšanju kvaliteta novih prekograničnih, održivih i integrisanih mogućnosti za transport putnika”, navela je Tomašević.

IPA komponenta “Prekogranična saradnja (CBC – Cross-border Cooperation)”, kako je objasnila, pomaže stanovništvu u pograničnim oblastima u promovisanju održivog privrednog i društvenog razvoja, uz zajedničke napore pri rješavanju zajedničkih problema, obezbjeđuje efikasne i sigurne granice i promoviše zajedničke akcije u koje su uklјučeni lokalni učesnici iz pograničnih oblasti.

“Osim što našim građanima sasvim izvjesno donosi nove značajne dobrobiti, sprovođenje projekata dodatno nas približava evropskim vrijednostima i standardima i unapređuje kapacitete crnogorskih institucija i korisnika”, navela je Tomašević.

Ministarstvo finansija i Direktorat za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći imaju ulogu kontrolnog tijela, i, kako je naglasila, pouzdan su partner tokom implementacije projekta.

“Dobra saradnja i komunikacija korisnika sa kontrolorima izuzetno je važna i dvostran je proces”, naglasila je ona.

Tomašević je podsjetila da je Crna Gora, iako najmanja država u regionu, u prethodnom periodu sprovela značajan broj prekograničnih projekata, što, kako kaže, potvrđuje da valjano koristimo raspoložive administrativne kapacitete i mogućnosti koje ovi programi pružaju.

“Na ovaj način aktivno doprinosimo stvaranju stabilnog i prosperitetnog regiona. Iz tog razloga, nadam se da će se saradnja nastaviti kroz neke nove projekte i da će Aerodromi Crne Gore i u budućnosti aktivno učestvovati u novim programima”, zaključila je ona.

U tom kontekstu, kako se navodi,  Aerodromi Crne Gore su sa kolegama već uključeni u novi projekat pod nazivom “Solar” čiji je cilj smanjenje emisije štetnih gasova i osnaživanje tzv. zelene politike u avijaciji.

Najnovije

Magistrale i auto-put spremni za zimu

Magistralni i regionalni putevi spremno dočekuju predstojeću zimsku sezonu, saopšteno je Pobjedi iz Uprave za saobraćaj. Iz preduzeća Monteput, koje gazduje auto-putem, poručili su...

Na današnji dan umrla Jelena Savojska – crnogorska princeza, italijanska kraljica

Na današnji dan 1952. godine u Monpeljeu umrla je Jelena Petrović Njegoš (it. Elena del Montenegro, ili Elena di Savoia) crnogorska princeza, italijanska kraljica, brižna...

Savić: BIRN-ov izvještaj ispunjava elemente propagande i hibridne prijetnje

Izvještaj BIRN-a koji je radila novinarka Vijesti Jelena Jovanović, u kojem je kao krajnje desničare i religijske ekstremiste targetirala dvije novinarke Pobjede, osvjedočene borce...

Na današnji dan umro Ante Marković

Posljednji premijer SFR Jugoslavije Ante Marković preminuo je na današnji dan 2011. godine. Rođen je rođen 25. novembra 1924. godine u Konjicu, a umro u...

UŽIVO Zelenski: Ova sedmica bi mogla biti teška, teroristi spremaju nove napade; Rusi će...

Danas je 279. dan rata u Ukrajini. Razvoj događaja pratite na portalu AKTUELNO. 7:44 - Ukrajina: Rusi će u Ukrajinu poslati jedinice iz Bjelorusije Rusi se...

Najčitanije

Povezano

Raste broj žrtava klizišta u Italiji: Na ostrvu vanredno stanje, nastavlja se potraga za nestalima

Italijanska vlada proglasila je vanredno stanje na ostrvu Iskija na hitnoj sjednici koja je održana danas i izdvojila dva miliona eura za službe spasavanja...

Zaplijenjeno 430 kg kokaina, uhapšeno deset osoba

U akciji Port zaplijenjeno je oko 430 kilograma opojne droge kokain i hapšenjem deset osoba, državljana Republike Albanije, zbog postojanja osnova sumnje da su...

Crnogorska i albanska policija u akciji zapljene kokaina

Na području Albanije u toku je akcija crnogorske Uprave policije i albanske policije usmjerena na suzbijanje krijumčarenja kokaina, potvrđeno je Pobjedi nezvanično. Prema prvim informacijama,...

Sud oslobodio Berluskonija optužbi za podmićivanje

Italijanski sud je bivšeg premijera Silvija Berluskonija oslobodio optužbi za podmićivanje svjedoka u slučaju maloljetničke prostitucije iz 2013, nekoliko nedjelja nakon što je politički...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve