Stranka turskog predsjednika Redžepa Erdogana podnijela je parlamentu predlog zakona koji predviđa jaču kontrolu društvenih mreža, a tekst izaziva zabrinutost po pitanju slobode izražavanja.

foto Rojters

Glavne društvene mreže, poput Twittera i Facebooka, moraće da imaju predstavnika u Turskoj, inače će biti smanjen njihov domet, navodi se u tekstu u koji je imao uvid Frans pres.

Društvene mreže će takođe morati da se u roku od 24 časa usklade sa nalozima turskih sudova za uklanjanje određenog sadržaja, a u slučaju nepoštovanja sudskih naloga, predviđene su teške kazne.

Predlog zakona je usmjeren na društvene mreže sa više od milion jedinstvenih veza dnevno. One će takođe morati da čuvaju podatke turskih korisnika na serverima u Turskoj.

Zakon ima za cilj da “prekine vrijeđanje i uznemiravanje” putem interneta, izjavio je na konferenciji za novinare Ozlem Zengin, član Erdoganove Partije pravde i razvoja (AKP).

Turski predsjednik je početkom jula pozvao na “uvođenje reda” na društvenim mrežama nakon što su njegova ćerka i zet bili vrijeđani na Tviteru.

Erdoganove izjave su izazvale zabrinutost brojnih korisnika interneta kroz hešteg “Ne diraj moju društvenu mrežu”.

Turske vlasti nadgledaju Twitter i Facebook i veliki je broj sudskih procesa zbog “vrijeđanja šefa države” ili “terorističke propagande” na osnovu jednog ili par tvitova.

Nevladine organizacije su zabrinute zbog erozije slobode izražavanja u Turskoj, a pojačana kontrola društvenih medija bi takođe mogla da Turcima ograniči pristup nezavisnim ili kritičkim informacijama, u okruženju kojim dominiraju provladini mediji.

Prema posljednjem “izvještaju o transparentnosti” na Tviteru, Turska je u prvoj polovini 2019. godine na čelu zemalja koje su zahtijevale uklanjanje sadržaja sa te društvene mreže sa više od 6.000 zahtjeva.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve