Srijeda, 1 Februara, 2023
Rubrika:

Veliki udarac SAD-a na Huawei

Taj potez predstavlja nastavak akcija Vašingtona protiv kineskih tehnoloških divova zbog straha da bi Peking mogao koristiti te kompanije za špijuniranje Amerikanaca

Administracija predsjednika SAD-a Džo Bajdena zabranila je uvoz i prodaju nove telekomunikacione opreme kineskih kompanija Huawei technologies i ZTE jer predstavljaju neprihvatljivi rizik za američku nacionalnu bezbjednost.

Savezna komisija za komunikaciju u petak je saopštila da je donijela konačne odluke kojima takođe zabranjuje prodaju i uvoz opreme kineskog proizvođača opreme za nadzor Daha Technologies, kompanije koja proizvodi opremu za videonadzor Hikvision Digital Technology i tehnološke tvrtke Hytera Communications.

Taj potez predstavlja nastavak akcija Vašingtona protiv kineskih tehnoloških divova zbog straha da bi Peking mogao koristiti te kompanije za špijuniranje Amerikanaca.

“Te nove odluke važan su dio naših tekućih akcija da zaštitimo Amerikance od prijetnji vezanih uz nacionalnu bezbjednost koje uključuju telekomunikacije”, navela je predsjednica te komisije Džerika Rosevorcel u saopštenju.

Huawei nije želio komentarisati tu odluku, dok ostale kompanije nisu odmah odgovorile na zahtjev Reutersa.

Inače, ta komisija je u julu 2021. objavila da razmatra zabranu odobrenja za svu opremu svih kompanija na popisu. To je uslijedilo nakon što je u martu 2021. pet kineskih kompanija označeno kao prijetnja nacionalnoj bezbjednosti prema zakonu iz 2019. čiji je cilj zaštita američkih komunikacionih mreža. Sva četiri povjerenika u agenciji, dva republikanca i dva demokrata, podržala su najnovije odluke.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve